Książę szpiegów

Okładka książki Książę szpiegów autora Elizabeth Camden, 9788366977402
Okładka książki Książę szpiegów
Elizabeth Camden Wydawnictwo: Dreams Cykl: Nadzieja i honor (tom 3) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Nadzieja i honor (tom 3)
The Prince of Spies
2022-10-01
2022-10-01
2021-02-16
Magdalena Peterson

Kup Książę szpiegów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Książę szpiegów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Książę szpiegów

Od premiery KSIĘCIA SZPIEGÓW minęło już trochę czasu, rozdania też już zniknęły, a i radość z przeprowadzonego wywiadu z autorką z okazji premiery w Polsce powoli opadła. Jaka była ta powieść?

Najlepsza. Nie tylko z danej trylogii, ale ze wszystkich autorki, które zostały wydane w języku polskim. Ta historia była niesamowita, wciągała od pierwszej strony. Bo jak tu przejść obojętnie, gdy na samo "dzień dobry" akcja uderza czytelnika w twarz? Zima, lód, ratowanie zwierzęcia, strach i stres powodują, że czytelnik brutalnie zostaje wciągnięty w historię i z własnej woli nie odłoży powieści na bok, dopóki nie skończy czytać. Ten śnieg.. nie bez powodu się znalazł na zdjęciu, kto czytał ten się domyśli, kto nie, odsyłam po darmowy fragment na stronie wydawnictwa. Gwarantuję, że przepadniecie.

Jacy byli bohaterzy? Starali się zachowywać pozory, ale odwaga, honor i miłość nadal były ponad wszystko. Mamy tu problem konfliktu rodzinnego niczym z Romea i Julii, znajdziemy także zaufanie rodzeństwa, adopcję, grę pozorów nawet w gronie rodzinnym, poświęcenie dla większego dobra, mydlenie oczu na własne życzenie, jak również drogę do budowania i utraty szacunku.

Historię wręcz się połyka, a Luke to idealny kandydat na drugą połówkę. Jednak znalazłam także mały minus, brakuje mi opisu podróży pociągiem Luke'a, jakoś tak pyk! i był na miejscu. Na wielki plus zasługuje epilog powieści, o którym opowiem Wam w innym poście, jako podsumowanie trylogii.

Książkę możecie znaleźć na legimi, a na stronie wydawnictwa co chwila znajdziecie promocje. Każdą z części można czytać bez znajomości poprzednich.

Moje serce ściska się z żalu, że ta pozycja zamyka jedną z moich ulubionych serii książek Nadzieja i honor. Trzeci tom okazał się rewelacyjny, a historia w nim ukryta totalnie mnie pochłonęła. Autorka nie obniżyła poziomu swego kunsztu pisarskiego, a wręcz go podniosła, tworząc niezapomniane dzieło. Z wielką przyjemnością przeczytałam tę powieść historyczną i na pewno jeszcze do niej powrócę jak i poprzednich dwóch części.

Luka Delacroixa mogliśmy poznać już wcześniej, jednak tutaj jego postać gra pierwsze skrzypce. Charyzmatyczny mężczyzna po wyjściu z więzienia nadal nie stroni od ryzykownych akcji i wyzwań. Publikuje on kontrowersyjne artykuły i śledzi członków Kongresu, którzy są nieuczciwi i działają na szkodę obywateli. Jednym z nich jest znienawidzony od lat Clyde Magruder, który jest od kilku pokoleń wrogiem nie tylko jego, ale i całej rodziny.

Wszystko układało się po myśli Luka do chwili, gdy poznał piękną Marianne. Ta dwójka ulega wzajemnej fascynacji od pierwszego spotkania. Jednak sprawy komplikują się, gdy ich tożsamość wychodzi na jaw. Błyskotliwa fotograf okazuje się córką kongresmena, którego Delacroix podejrzewa o faszerowanie produktów żywnościowych trującymi konserwantami. Mimo tego młodzi wbrew rodzinnym zakazom potajemnie spotykają się.

Czy ta historia jest niczym opowieść o "Romeo i Julii" nie mająca szans na szczęśliwe zakończenie? Czy nienawiść obu rodzin może się kiedyś zakończyć? Czy Marianne przeciwstawi się ojcu i podąży za głosem serca? Jak poradzi sobie z problemami Luke podczas chaosu jaki wywoła w politycznych kręgach?

Kochani, uwielbiam lekkie pióro pani Camden oraz to, że pisząc swoje książki robi to profesjonalnie i rzetelnie. Fabuła powieści jest wciągająca od pierwszych stron, akcja trzyma w napięciu i jest dynamiczna. Zaskakujących wątków jest wiele, a każdy oparty jest na prawdziwych wydarzeniach historycznych. Dlatego podczas czytania tej lektury miałam wrażenie, iż wszystko co zapisane zostało na łamach kart jest prawdziwe.

Kreacja postaci zachwyca i naprawdę z zainteresowaniem śledziłam ich każde działania. Przeżywałam wszelkie potknięcia, porażki czy piętrzące się problemy. Naprawdę ciężko przewidzieć co się wydarzy. Treść jest bardzo intrygująca, pełna tajemnic, przekrętów i ryzykownych oraz niebezpiecznych sytuacji. Nie brakło momentu, gdy miałam ochotę rozpłakać się jak dziecko.

Ze szczerego serca polecam wam nie tylko "Księcia szpiegów" ale również poprzednie tytuły. Cała trylogia jest sztosem i możecie czytać je w dowolnej kolejności. Ja jednak zachęcam was by serię poznać za kolejnością wydania, gdyż tutaj znajdziecie kilka cennych informacji o dalszym życiu bohaterów z pierwszego i drugiego tomu.

Nie zwlekajcie, gdyż nie grozi wam nuda. Dwudziesty wiek porwie was na niezapomnianą wycieczkę, gdzie poznacie brutalne rozgrywki polityczne, nieuczciwe praktyki producentów żywienia, waśnie rodzinne i prawdziwą, szczerą miłość, która od samego początku skazana jest na walkę z wiatrakami.

Czy historia zakończy się happy endem, a może będziecie przecierać oczy ze zdumienia i zalewać się łzami, oj nie zdradzę. Powiem tylko, że warto przeczytać!

Na półkach: , , , , , , , ,

Bardzo lubię twórczość Elizabeth Camden, chociaż nie po drodze jest mi z wartościami, które próbuje przekazać w swoich książkach, jednak z radością sięgam po kolejne jej tytuły. Autorka potrafi oddać tło historyczne, z nawet najdrobniejszymi szczegółami stara się, by wszystko, co dzieje się wokół bohaterów, było wydarzeniami, które rzeczywiście miały miejsce.
O ile sama fabuła była ciekawa, wciągająca i sprawiała, że nie mogłam się od niej oderwać, tak bohaterowie nieco mnie zawiedli, głównie Luke.
W pierwszych tomach dostałam niepokornego i radosnego młodego mężczyznę, który z chęcią chce łamać zasady i nie poddaje się konwenansom, a w ostatnim tomie widziałam zupełnie kogoś innego. I rozumiem, że przeżycia z pierwszej czy drugiej części miały na niego wpływ, ale cała ta przemiana w spokojnego i prawego mężczyznę wydarzyła się poza książką, gdzieś pomiędzy drugim a trzecim tonem. Szkoda, bo liczyłam, że tym razem główny bohater będzie wyróżniał się swoim charakterem.
Marianne okazała się na szczęście inna, chociaż myślę, że czegoś jej brakowało, tak sądzę, że była postacią, która przeszła pozytywną zmianę z zahukanej i nieśmiałej dziewczyny, w odważną i solidną kobietę, która gotowa była poświęcić wiele. Podobała mi się jej przemiana.
Jeśli chodzi o resztę postaci, to niezwykle ucieszyłam się z epizodów z Gray’em, Anabelle czy Caroline i Nathanielem. Dobrze było poczytać o tym, jakie życie wiodą.
Moim zdaniem to ciekawa i ciepła lektura, jeśli ktoś szuka obyczajówek, które wypełnione są historią i ciekawostkami. Natomiast jeśli chodzi o warstwę romansową, to bardzo brakuje mi jej w książkach Elizabeth Camden. Ale będę wypatrywała kolejnych książek od autorki, bo jestem ciekawa, co dla nas ma.

O ile sama...

124 użytkowników ma tytuł Książę szpiegów na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Książę szpiegów na półkach dodatkowych

Elizabeth Camden
Elizabeth Camden
Absolwentka wydziału historii Uniwersytetu Virginia i informacji naukowej Uniwersytetu Idaho. Na co dzień pracuje w bibliotece naukowej, a po godzinach tworzy pasjonujące romanse historyczne. Mieszka z mężem na Florydzie.

Cytaty z książki Książę szpiegów