Okrutny książę

- The Cruel Prince
- 2018-09-19
- 2018-09-19
- Stanisław Kroszczyński
Krwawa zbrodnia na zawsze odmienia los trzech sióstr. Zostają porwane do świata elfów, bajecznego Elysium. Upływa dziesięć lat; Jude pragnie za wszelką cenę odnaleźć swoje miejsce w krainie elfów – lecz dumni elfowie gardzą śmiertelniczką, a wzgardliwszy od innych jest książę Cardan, najmłodszy i najokrutniejszy z potomków Najwyższego Króla.
By zdobyć pozycję na Dworze, musi rzucić Cardanowi wyzwanie – a następnie ponieść konsekwencje.
Jude poznaje labirynt intryg i ułudy, odkrywa własną przebiegłość i to, że zdolna jest zadać ból, a nawet śmierć. Gdy za sprawą zdradzieckich knowań elfowym dworom zagraża niebezpieczeństwo pogrążenia się w chaosie krwawej wojny, Jude gotowa jest narazić życie, by ocalić siostry i Królestwo.
Pierwsza część trylogii o podstępach i żądzy władzy, czarach i magii – razem z Jude odkrywamy misterną sieć elfowych intryg.
Kup Okrutny książę w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Okrutny książę
W okrutnej krainie elfów
Holly Black znałam wcześniej z „Kronik Spiderwick”, serii, którą cenię za prostotę, baśniowość i piękne wykonanie. Wobec „Okrutnego księcia” miałam więc dość duże oczekiwania. Choć opisy wskazywały na romans z domieszką fantastyki, ja liczyłam na fantastykę z domieszką romansu. A co dostałam ja i wszyscy czytelnicy? Prawdopodobnie jedną z najlepszych książek dla młodzieży tego roku.
Historia jest niezwykle urzekająca. Baśniowy świat elfów, ukradzione dzieci ze świata magii i ludzi, długi, które zaciągamy chyba wszyscy, emocje niełatwe do odczytania… Przede wszystkim zaś główna bohaterka jest kimś. Jude ma mocny, nieugięty charakter. Niekoniecznie jednak szybko zdobywa sympatię. Ale Black wykreowała ją właśnie taką. Prawdziwą, budzącą skrajne odczucia, taką, która zasługuje na podziw choćby dlatego, że ma większe ambicje niż tylko znalezienie miłości swego życia. Ta dziewczyna myśli, planuje, pragnie, ale wierna jest przede wszystkim sobie i swojemu marzeniu o wolności. Kocham tę dziewczynę!
Zresztą wszyscy bohaterowie „Okrutnego księcia” mają w sobie coś żywego. Łatwo zapomnieć, że powstali z wyobraźni autorki przelanej na papier… Jest tak zwłaszcza w przypadku Jude i Cardana. Może przesadzam, ale takiego male leada jak Cardan, przynajmniej w tak nieprzewidywalnej wersji, jeszcze nie było.
Przepis na udaną książkę to postacie, którym czytelnik gotowy jest oddać serce i poświęcić swój czas, żeby dowiedzieć się, co się z nimi stanie. Dzięki temu fabuła nie musi być już tak przemyślana. W końcu to tylko romans z elementami fantasy… Jednak „Okrutny książę” zaskakuje i bohaterami, i fabułą. Wystarczy chyba stwierdzić, że w pewnym momencie odnosi się wrażenie, że jest to coś w rodzaju „House of Cards” w świecie elfów. A może „Walka o tron”? Jest tu bowiem walka o wpływy, spiski, traktowanie ludzi (czyt. elfy) jak pionki na wielkiej szachownicy. Tak, to wszystko jest w powieści Holly Black.
Dodam jeszcze, że całość jest napisana tak, że przypomina rękodzieło stworzone z kolców, szkła, blasku księżyca, magii, mieczy i krwi. Dialogi są naprawdę dobre, a ostatnia rozmowa… poezja. Istna uczta słów i wyobraźni. A choć nie ocenia się książki po okładce… w tym wypadku oprawa wizualna jest najlepszą rekomendacją tej magicznej, pięknej, brudnej i wspaniałej historii. Jest to dokładnie taka książka o elfach, o jakiej zawsze marzyłam.
Anna Cybulska
Oceny książki Okrutny książę
20529 użytkowników ma tytuł Okrutny książę na półkach głównych- Przeczytane 13 554
- Chcę przeczytać 6 511
- Posiadam 2 930
- 2019 224
- 2022 206
- Fantastyka 200
- Fantasy 194
- 2021 166

OPINIE i DYSKUSJE o książce Okrutny książę
Książka bardzoo fajna. Daje mi strasznie vibe właśnie takich elfów i wgl. Nie była nudna i to chyba była książka z najlepszym wątkiem enemies to lover. Serio było widać że oni się nienawidzą i to było super. Prawie od razu pokochałam główna bohaterkę. Może zakończenie nie jest takie że od razu chce się czytać następne częście ale uwierzcie następne są tylko lepsze (nie wiem czy po tym to wgl możliwe). Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku ciężko było mi się zaangażować w fabułę i czytałam po 20 stron dziennie, ale gdy już się wciągnęłam, nie mogłam się oderwać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMega wciągająca historia w klimacie fantasy, gdzie cały urok polega na intrygach, manipulacjach i relacjach między bohaterami. Najlepsze jest to napięcie takie trochę toksyczne, trochę fascynujące, przez co trudno się oderwać. Świat jest mroczny, momentami brutalny, ale jednocześnie bardzo estetyczny i klimatyczny. Dużo się dzieje, akcja nie stoi w miejscu, a plot twisty naprawdę potrafią zaskoczyć. Czyta się szybko i lekko, idealna książka na oderwanie się i wkręcenie w historię na kilka godzin. Nie mogę się doczekać, aż sięgnę po drugą część 😌
Mega wciągająca historia w klimacie fantasy, gdzie cały urok polega na intrygach, manipulacjach i relacjach między bohaterami. Najlepsze jest to napięcie takie trochę toksyczne, trochę fascynujące, przez co trudno się oderwać. Świat jest mroczny, momentami brutalny, ale jednocześnie bardzo estetyczny i klimatyczny. Dużo się dzieje, akcja nie stoi w miejscu, a plot twisty...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Okrutny książę" był jedną z kultowych trylogii, którą pragnęłam przeczytać od dawna. Kiedy w końcu przyszłą mi po nią sięgnąć okazała się.. nie tak wspaniała, jak oczekiwałam. Nie mówię jednak, że była zła! Nie spełniła po prostu moich oczekiwań.
Zacznę może bardziej od technicznych spraw, a mianowicie — narracja. Jeśli czytacie na bieżąco moje recenzje to pewnie zdążyliście zauważyć, że nie przepadam za narracją w czasie teraźniejszym. Preferuję tą w przeszłym.
Fabuła.. była spoko. Lubię tego typu królewskie klimaty, pełne intryg, spisków I tym podobnych rzeczy. Nie mogę powiedzieć, że działo się tu mało, ponieważ akcji było aż nadto.
Zabrakło mi tu jednak jakiegoś większego poczucia humoru (Valerian ani Loki wcale nie grzeszyli prawdziwym humorem, ich docinki niespecjalnie mnie śmieszyły). Dialogi nie zawsze mnie porywały.
Jude była fajną bohaterką. Czasami jej jednak nie rozumiałam. Z jednej strony to Loki okazał się dupkiem, lecz z jakiegoś niewyjaśnionego powodu zamiast załatwić z nim tą sprawę, wyzwała własną siostrę bliźniaczkę na pojedynek.. Nie składa mi się to w całość. Może ze mną jest coś nie tak, lecz nie sądzę, aby było to logiczne rozwiązanie. W ogóle główna bohaterka momentami podejmowała decyzję, które ja osobiście bym inaczej rozwiązała.
Cardan za to był dosyć.. nie wiem nawet jak to określić. Wyobrażałam sobie go znacznie inaczej. Mimo wszystko był nawet w porządku, a szczególnie, kiedy sobie popił. Może w kolejnych tomach mnie czymś zaskoczy?
Nie będę się rozpisywać co do reszty postaci, więc jeszcze krótko podsumuje.
Książka nie do końca spełniła moje oczekiwania, lecz mimo wszystko chce kontynuować tą historię. Jestem ciekawa, co wydarzy się w kolejnych tomach, a szczególnie ze względu na zakończenie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacznę może bardziej od technicznych spraw, a mianowicie — narracja. Jeśli czytacie na bieżąco moje recenzje to pewnie...
Książka do połowy trochę się ciągnie. Jednak w połowie staje się naprawdę żywa i ciekawa. Podczas czytania ostatnich 100 stron nie potrafiłam się od niej oderwać. Ciągle mówiłam już ostatni rozdział, aż w końcu pochłonęłam ją cała.
Świat fantastyczny zbudowany jest w sposób ciekawy i bardzo dopracowany, co w porównaniu z książkami, które ostatnio czytałam było miłym doświadczeniem.
To była fantastyka, a nie książka z wątkiem fantastycznym, których ostatnio (niestety) tak wiele.
W książce są pewnie niedociągnięcia ale bawiłam się na niej tak świetnie, że przestały być istotne.
SERIO - POLECAM
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpiski polityczne, które się w niej pojawiają są naprawdę dobrze przemyślane, dodając książce żywiołowości i charakteru.
Świat fantastyczny...
Wciąż nie jestem pewna co o niej myślę. Raczej nie będzie to seria, którą zaliczę do moich ulubionych romantasy, jednak był moment, w którym serio przepadłam. Rozumiem zarzuty, że początek jest trudny, ale gdy przebrnie się przez pierwszą połowę, to druga to wynagradza. Świat stworzony przez autorkę jest świetny, podoba mi się to, że funkcjonuje zaraz obok świata ludzi i że panują w nim kreatywne, a zarazem sensowne i spójne zasady. Do tego dochodzi mnogość wszystkich magicznych postaci i roślin, które budują czarujący klimat. Jeśli chodzi o głównych bohaterów, Jude jest typową dla tego gatunku bohaterką, a Cardana było na tyle mało, że nie byłam w stanie wyrobić sobie o nim konkretnego zdania. Sama fabuła jest ciekawa, choć momentami wydawała się zbyt rozwleczona. Mimo to, zakończenie zachęca do sięgnięcia po kolejny tom. And please just give me that kiss there...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZgadzam się z opinią innych, że po przebrnięciu pierwszej połowy książki, zaczyna być ciekawie. Końcówka jest naprawdę emocjonująca, zachęca do sięgnięcia po kolejny tom.
Jude jest bohaterką, której ani nie polubiłam, ani się z nią nie utożsamiałam. Jest buntowniczką, jednocześnie czasami zachowuje się dziecinnie, żeby za chwilę irracjonalnie wcielić się w rolę dorosłej kobiety, intrygantki.
Postać Lokiego mnie zaintrygowała i rozczarowała. Chciałabym więcej jego intrygi.
Cardan - to dla mnie bohater zagadka. Według mnie jest tu o nim za mało. Może w późniejszych tomach jego postać się rozwinie i zrozumiem jego fenomen.
Ogólnie jest to ciekawa pozycja - świat elfów obok świata ludzi, zasady rządzące światem elfów i cała historia z koroną.
Przyjemnie się ją czytało.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJude jest bohaterką, której ani nie polubiłam, ani się z nią nie utożsamiałam. Jest buntowniczką, jednocześnie czasami zachowuje się dziecinnie, żeby za chwilę irracjonalnie wcielić się w rolę dorosłej...
Było ciężko, ale jak już się przebrnęło przez połowę, to czytało się naprawdę przyjemnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTego właśnie potrzebowałam teraz!!! Zamawiam od razu drugą część
Tego właśnie potrzebowałam teraz!!! Zamawiam od razu drugą część
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy to wyższy poziom niż przeciętna Wattpadówka? Tak. Jednak dużo tej książce nie brakuje. Tło fabularne było ciekawe, natomiast postacie urwały się ze starego Wattpada. Główna bohaterka nie przeszła żadnego procesu przemiany i nagle mamy kogoś kto robi ciach bach, jestem silna i wspaniała. Akcja też toczy się bardzo szybko, mam wrażenie, że scrollowałam tiktoka.