Mayflower. Opowieść o początkach Ameryki

Okładka książki Mayflower. Opowieść o początkach Ameryki autora Nathaniel Philbrick, 9788379760121
Okładka książki Mayflower. Opowieść o początkach Ameryki
Nathaniel Philbrick Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie Seria: seria amerykańska (Poznańskie) historia
historia

Oceny książki Mayflower. Opowieść o początkach Ameryki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mayflower. Opowieść o początkach Ameryki

6.5

6.5

Temat jest ciekawy, tylko wykonanie zaskakująco nudne. Przytłacza detalami.

Temat jest ciekawy, tylko wykonanie zaskakująco nudne. Przytłacza detalami.

Książka typu wykładu pn. "opowiem wam pokrótce o początkach Ameryki". Dość dużo informacji, osób, miejsc - niemniej jednak dających szerszą perspektywę na osnowę Stanów.

Opowiesc o Pielgrzymach i ich przybyciu do Ameryki ma w sobie cos magicznego i tajemniczego - mit zalozycielski, ktory tak starannie kultywuja Amerykanie. Poszukujacy wolnosci religijnej osadnicy, ktorzy chcieli stworzyc na nowych ziemiach idealna spolecznosc. I takie tez byly poczatki. Pomoc od tubylcow, budowanie podwalin nowej cywilizacji, pierwsze wspolne z Indianami Swieto Dziekczynienia. Ale potem wiele sie zmienilo. Ludzie sa tylko ludzmi i zawsze znajda sie osoby żądne wladzy i dostatku. Zawsze znajdzie sie ktos, kto swoje prywatne cele stawia przed dobrem ogolu. No i zwykle wkrada sie tez polityka, konflikty i wojny. Tak stalo sie rowniez w tym przypadku.
Mayflower jest interesujaca ksiazka. Od polowy jednak przeistacza sie w szczegolowy opis wojny krola Filipa. Szkoda, ze w tym wszystkim zgubilo sie tlo spoleczne. Jest ono dla mnie interesujace zarowno po stronie amerykanskiej, jak i indianskiej. Mam poczucie, ze tej ksiazce czegos brak. Na szczescie na mojej polce czekaja jeszcze "Pionierzy". Moze uzupelnia obraz XVII-wiecznej Ameryki.

"Mayflower" to książka, która z pewnością może poszerzyć naszą wiedzę o początkach kolonizacji Ameryki, jednak podchodząc do lektury należy być świadomym, że nie jest to historyczna powieść fabularna, ale po prostu opowieść o historii. Nie mamy tu konkretnych postaci, których losy śledzilibyśmy przez cały czas, bohaterem tej książki jest raczej cała zbiorowość tzw. Pielgrzymów i ich potomków.

Właśnie - potomków. Snuta przez Nathaniela Philbricka historia dość szybko przechodzi od lat 1620-1621 do znacznie późniejszego okresu, jakim była tzw. wojna króla Filipa (1675−1676). Faktów oraz postaci historycznych związanych z początkami angielskiego osadnictwa w Ameryce Północnej, o których wspomina autor jest całkiem sporo, jednak trzeba mieć na uwadze, że nie jest to lektura, która oprócz wiedzy dostarczy nam jakichś szczególnie przyjemnych doświadczeń czytelniczych.

Nie podobało mi się skrupulatne opisywanie wielu bitw, ucieczek i zasadzek, a pomijanie niemalże obyczajowo-społecznego aspektu całej wyprawy. Być może wiąże się to z brakiem źródeł, a być może wynika to z wyboru autora, tego nie wiem. Aczkolwiek była to nieinteresująca lektura jakże interesującego okresu historycznego.
Nie polecam.

Nie polecam.

Opowieść o kolonizacji Ameryki Północnej (dotychczas sądziłem, że ta rozpoczynała się gdzieś od południa),o niezrozumieniu miejscowych ludów przez białych Europejczyków, o zachłanności, ludobójstwie i niewolnictwie. Z psychologicznego pkt widzenia ciekawym aspektem wydaje się podróż Pielgrzymów do Nowego świata, w ucieczce przed religijnym prześladowaniem w Anglii, po to by już po kilku/kilkunastu latach samemu być prześladowcą. Ciekawe jak dziś wyglądałaby Ameryka, gdyby spotkanie tak różnych kultur odbyło się pokojowo? Dla zainteresowanych historią świata i/lub Ameryki Północnej będzie to pozycja obowiązkowa.

Udanie sfabularyzowana opowieść o Pielgrzymach. Nie znałem jej wcześniej. Do tej pory zakładałem, że kolonizacja zaczęła się w Jamestown i stamtąd rozprzestrzeniła sie na zachód.

To pozycja bardzo szczegółowa (autor wręcz streszcza pamiętniki ludzi z epoki) i ma dużą wartość historyczną, czytelniczo jest jednak mordercza - nie sposób zorentować się w mnogości postaci, przestałam próbować już na początku, zanim Pielgrzymi opuścili Europę... Ostatecznie jednak nie żałuję poświęconego lekturze czasu - początki europejskiego osadnictwa w Ameryce Północnej to bardzo ciekawy temat, autor interesująco przedstawia wzajemne relacje między rdzenną ludnością (nie taką prymitywną, jak wyobrażają sobie mieszkańcy Starego Świata) a przybyszami, którzy szukali wolności dla swojej religii. Ostatecznie okazuje się, że ludzie wszędzie są tacy sami, a obrazki, które znamy z mediów to tylko popkulturowe klisze - nic nie jest czarno-białe, obie strony mają swoje na sumieniu, a krwawe i wyniszczające wojny między tubylcami i przybyszami miały dużo bardziej skomplikowane podłoże niż tylko "chciwi Europejczycy zagrabiają cudzą ziemię".

Pierwsze rozdziały na temat losów Pielgrzymów czytałem z dużą ciekawością. Autor popełnił jednak moim zdaniem błąd podczas opisu wojny z Indianami. Jest on zbyt szczegółowy, mnóstwo detali można było pominąć, ponieważ nie wnoszą one nic do meritum. W efekcie tego drugą część książki wymęczyłem. Niemniej jednak warto zapoznać się z tą publikacją. Można dzięki niej poznać nieco kulisów z życia pierwszych osadników na wschodnim wybrzeżu Ameryki.

759 użytkowników ma tytuł Mayflower. Opowieść o początkach Ameryki na półkach głównych
149 użytkowników ma tytuł Mayflower. Opowieść o początkach Ameryki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mayflower. Opowieść o początkach Ameryki

Cytaty z książki Mayflower. Opowieść o początkach Ameryki