Only Child

2018-02-06

Kup Only Child w ulubionej księgarnii

Oceny książki Only Child

OPINIE i DYSKUSJE o książce Only Child

Cos niesamowitego. Maly chlopiec czuje intensywnie, jego emocje wymykaja sie spod kontroli. Kazdy w rodzinie na swoj sposob przechodzi bol po utracie jednego z czlonka rodziny. Jestem poruszona ta fabula, poplynely lzy……

2029

Amerykański sen: dzieci uczą się chować, zanim nauczą się czytać.

Amerykański sen: dzieci uczą się chować, zanim nauczą się czytać.

O tym, czy o zmarłych trzeba mówić dobrze, nawet jeśli to nieprawda.
Głównym bohaterem jest sześcioletni Zach, który wraz ze swoim starszym bratem Andym chodzi do jednej podstawówki. Pewnego dnia w szkole ma miejsce strzelanina, w której Andy ginie.
Książka z oczywistych względów jest dość smutna, ale nie jest to taki całkiem typowy wyciskacz łez i zawiera kilka całkiem ciekawych i nieoczywistych elementów. Najważniejszym z nich jest to, że ofiara, mimo że jest dzieckiem, nie jest tu postacią zupełnie kryształową. Andy był trudnym dzieckiem, z poważnymi problemami behawioralnymi, często wszczynał awantury i wprowadzał chaos w życie rodzinne, stąd jego młodszy brat w pierwszym momencie nie czuje w związku z jego śmiercią wielkiej rozpaczy, ale raczej coś w rodzaju ulgi i nadziei na więcej spokoju w domu oraz uwagi ze strony rodziców, bo przez to, że od początku był dzieckiem mniej absorbującym, był też dla swoich rodziców w jakimś stopniu mniej zauważalny. Poza tym książka pokazuje to, jak każdy z członków rodziny próbuje sobie w swoim zakresie poradzić z tą stratą.
Dobra książka do pochlipania w garść.

O tym, czy o zmarłych trzeba mówić dobrze, nawet jeśli to nieprawda.

648 użytkowników ma tytuł Only Child na półkach głównych
95 użytkowników ma tytuł Only Child na półkach dodatkowych

Rhiannon Navin
Rhiannon Navin
Rhiannon Navin wychowała się w Bremie, w rodzinie zakochanych w książkach kobiet. Praca w reklamie sprowadziła ją do Nowego Jorku, gdzie pracowała dla kilku dużych agencji, zanim na cały etat zajęła się pisaniem i opieką nad dziećmi. Obecnie mieszka pod Nowym Jorkiem z mężem, tróją dzieci, dwoma psami i kotem. „Kolor samotności” jest jej debiutem literackim.

Cytaty z książki Only Child