Chłopiec z latawcem

- The Kite Runner
- 2018-01-01
- Maria Olejniczak-Skarsgård
- Maria Olejniczak-Skarsgard Afganistan przyjaźń
Afganistan, lata 70. Dwunastoletni Amir, syn zamożnego Pasztuna z Kabulu, wychowuje sie w domu bez kobiet. By zyskać uznanie w oczach ojca, wygrywa zawody latawcowe. Pomaga mu w tym starszy o rok Hasan, służący i towarzysz zabaw. Amir jest świadkiem, kiedy na Hasana napada banda miejscowych chłopaków pod wodzą psychopatycznego Asefa, który gwałci chłopca. Z tchórzostwa i wyrachowania nie staje w jego obronie, a nawet doprowadza do sytuacji, w której Hasan musi opuścić ich dom.
Ćwierć wieku później dorosły Amir mieszka w USA, gdzie po wkroczeniu wojsk radzieckich do Afganistanu wyemigrował wraz z ojcem. Nie odstępuje go poczucie winy, świadomość własnej zdrady. Los daje mu szansę, by dokonać zadośćuczynienia. Musi zdobyć się na odwagę i powrócić do rządzonego przez talibów Kabulu, aby ocalić nie tylko siebie...
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Lepiej by zraniła cię prawda, niż pocieszyło kłamstwo
Dla ciebie tysiąc razy
- Kto zabija kradnie czyjeś życie - tłumaczył Baba. - Kradnie żonie męża, dzieciom ojca. Kto kłamie, kradnie komuś innemu prawo do prawdy. K...
Rozwiń
Opinie [1 018]
Autor w bardzo ciekawy sposób przybliża nam kulturę, obyczaje i wartości Afgańczyków końca XX wieku. Świetnie opisuje takie pozytywne wartości jak przyjaźń, lojalność, honor, nie stroniąc przy tym od tego co złe czyli na przykład roli kobiet w społeczeństwie.
więcejMoim zdaniem jednak nie to jest najważniejsze w tej książce. Nie postaci z krwi i kości, nie interesująca fabuła i...
„Chłopiec z latawcem” Khaleda Hosseiniego to kolejna wstrząsająca książka, którą przeczytałam. Przyznam szczerze, że nie była wzruszająca tak bardzo jak „Tysiąc wspaniałych słońc” tego samego autora, ale równie bardzo wbija się w głowę.
więcejAutor opowiada historię dwóch chłopców pochodzących z różnych światów, wychowujących się razem. Pierwszy - syn Afgańczyka o wysokim...
Skończyłam ze łzami w oczach. Dużo o tej historii nie mogę napisać, musicie sami wziąć tę książkę do ręki i ją przeczytać. Coś wspaniałego! Gorąco polecam!
Pokaż mimo toBrak słów, żeby oddać, jak dobra jest ta powieść. Jest pełna emocji (ale nie przerysowanych), pogmatwanych losów (mimo to łatwo się czyta), ma przesłanie (silne i niebanalne). Wspaniale skomponowana, pełna zwrotów. W dodatku przybliża to, co odległe i mocno integruje z bohaterami. Jedna z najlepszych książek, jakie czytałem w życiu
Pokaż mimo toNiesamowita, poruszająca historia. Afganistan do tej pory kojarzył mi się tylko z talibami, a jakoś "zapomniałem", że tam też zyją ludzie tacy jak my i których życie jest o wiele trudniejsze niż nasze codzienne "problemy".
Pokaż mimo toJest to pozycja, którą mogę polecić, chociaż w mojej ocenie autor jakby nie miał pomysłu jak zakończyć tę historię , stąd moje 8/10.
Po przeczytaniu jestem emocjonalnie zdruzgotana. Myśle, że zapamiętam tą książkę do końca życia. Bez wątpienia warta przeczytania.
Pokaż mimo toBardzo interesująca pozycja. Autor w sposób bardzo przystępny i umiejętny przybliża losy zwykłej rodziny w realiach afganskich pod koniec XX wieku.
Pokaż mimo toCzłowiek gdzieś tam coś zawsze z historii liznął, ale czytając te książkę można nieco bardziej wczuć się w klimat i sytuację panującą w tym kraju, w jego zwyczaje.
Pouczająca, pełna mocniejszych emocji propozycja.
Przejmująca historia o ludziach i kraju, o którym nie miałam pojęcia. Afganistan zafascynował mnie swoją tradycją i kulturą, a jednocześnie opisana historia o przyjaźni, zdradzie,winie i wielkich sercach jest uniwersalna i bardzo wciągająca. Szczerze polecam !!!!!!
Pokaż mimo toBardzo ciężko mi się tę książkę czytało. Akcja rozwleczona przez ,co momentami książka jest po prostu nudna. Na plus należy przyjąć ,że jest wiele opisów, dzięki którym czytelnik poznaje kulturę sposób myślenia Afgańczyków, jak również ich problemy ,z którymi muszą się często mierzyć takimi jak fanatyzm religijny, "surowa" tradycja, ciche przyzwolenie na przemoc wobec...
więcejNie czuję się rozczarowana tą książką, ale na pewno nie jest to historia, która zostanie ze mną na lata.
więcejBohaterowie są wykreowani przyzwoicie, podoba mi się, że główny bohater jest miejscami irytujący. Hosseini ewidentnie nie tworzy swoich bohaterów na wzór chodzących ideałów.
W książce niewątpliwie najbardziej magnetyzujący jest Afganistan, a konkretnie Kabul. Początkowo...