Okładka książki Życie, piękna katastrofa. Mądrością ciała i umysłu możesz pokonać stres, choroby i ból Jon Kabat-Zinn
Jon Kabat-Zinn Wydawnictwo: Czarna Owca nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Full catastrophe living
Wydawnictwo:
Czarna Owca
2018-02-28
2009-01-01
Roman Skrzypczak

Patronaty LC

Książki autora

Ciekawy temat. Dzięki tej książce można poniekąd poznać siebie na nowo. Pozwala ona dostrzec rzeczy, które dotąd ignorowaliśmy, zrozumieć lepiej swoje zachowanie. Oprócz części teoretycznej, autor przygotował dla czytelników ćwiczenia na uważność oraz skupienie. Styl twórcy Mindfulness oraz sposób, w jaki przekazuje wiedzę, jest przystępny, lekki. Momentami czułem się jakbym czytał powieść. Niestety, w moim odczuciu, znaczący minus tej książki to niepotrzebne "lanie wody", zapętlanie się treści. Gdyby ukrócić te zabiegi, "Życie piękna katastrofa" bez problemu zmieściłaby się na 400 stronach. Dlatego też ostatecznie oceniam tę pozycję na 6-.

więcej Pokaż mimo to

Zdecydowanie przerost formy nad treścią. Tego typu książki chyba po prostu nie są dla mnie, po ok. 120 stronach się poddałam i pogodziłam z myślą, ze po prostu nie chce dłużej tego czytać. To, przez co udało mi się przebrnąć, można było z powodzeniem zamknąć w maksymalnie 30 stronach. Nie twierdzę, ze książka jest bezwartościowa, niestety, żeby się tej wartości doszukać trzeba być naprawdę niezwykle zmotywowanym.

więcej Pokaż mimo to

Jeśli jakaś książka zmieniła moje życie, to właśnie ta. I uratowała w trudnym czasie. Jedna rada: nie pochłaniajcie tej książki, ja czytałem ją od połowy listopada do końca maja, nieśpiesznie.

Zatrzymaj się. Daj sobie odpowiednią dawkę na lekturę, przemyślenia i wprowadzanie zmian.
Autor nie tylko niezwykle trafnie wskazał przyczyny "zapętlania" się współczesnego człowieka. Nie tylko diagnozuje, ale też podsuwa narzędzia, dzięki którym możemy wprowadzać pożądane zmiany.

Na półkach: , , , ,

Medytacją uważności zainteresowałem się dzięki Katarzynie Kędzierskiej (autorce bloga Simplicite.pl) i wziąłem nawet udział w organizowanych przez nią letnich spotkaniach medytacyjnych online (niestety tylko 3 razy, bo albo miałem problem techniczny albo pracę albo byłem w drodze) ale to była najlepsza technika odprężająca z jaką się spotkałem (a trochę tego wypróbowałem ;) ),to znaczy inne nie były złe, ale ta była najlepsza. Padł tam właśnie tytuł tej książki (i kolejnej tego samego autora),więc przeczytałem... i muszę przyznać, że się czasami nudziłem ;) To znaczy to jest dobra książka - początek wstęp, są bardzo dobre, no taki opis świata i życia (jeśli ktoś tego jeszcze nie zna, ja mam wrażenie, że właściwie już znam). I same techniki też są dobre, tylko ja chyba po prostu... nie czuję żeby na tym etapie życia było mi to bardzo potrzebne, żebym sam chciał praktykować. Słuchanie jakichś nagrań - tak, jak najbardziej i pewnie poszukam, ale samodzielnie z książką - raczej nie, przynajmniej nie teraz. Było mi przyjemnie jak czyjś głos mnie prowadził i na tym chcę poprzestać, aczkolwiek książkę raczej zachowam, bo może mi się kiedyś zmienić i szkoda by było potem szukać ;)

(słuchana: 25.10-2.11.2021)
4/5

Książka liczy ok.700 stron a to zdecydowanie za dużo.
Opisuje Program Redukcji Stresu w Oparciu o Uważność. Życie bez stresu jest niemożliwe, jednak bardzo ważne jest jego świadome przeżywanie. Stres prowadzi do powstania chorób, a jego kumulowanie przyczynia się do źródła bólu. Stres naszych babć ma wpływ na nas samych.
Medytujmy, nie zamartwiajmy się przyszłością, ani nie roztrząsajmy przeszłości. Ciągle się tego uczę ❤😍

Książka liczy ok.700 stron a to zdecydowanie za dużo.
Medytujmy, nie zamartwiajmy się przyszłością, ani nie...

więcej Pokaż mimo to

Wiele osób na pewnym etapie życia doświadcza większych lub mniejszych problemów. Gdyby wcześniej na naszej drodze pojawiła się podobna książka, moglibyśmy o wiele łatwiej przebrnąć przez trudne etapy. Medytacja Mindfulness jest obecnie bardzo popularna ale ta książka nie jest tylko modna, ta książka wymaga naprawdę dużo pracy od świadomego czytającego, czytanie je ma tylko sens jeżeli chcemy spróbować rad tam zawartych. Jon wskazuje konkretne metody, praktyki codziennie, których celem ma być ułatwienie radzenia sobie z sytuacjami stresowymi w naszym życiu ale nie tylko, uczy na nowo odkrywać piękno świata, umożliwia pewne zatrzymania się na chociaż 15 minut i zwrócenie uwagi "gdzie jestem" " z kim jestem" "co robię" itp. Uważam, że dla osób w potrzebie, biorących udział w psychoterapii, metody tu zawarte są niezbędne - dają pewne oparcie, budują pewne nawyki myślowe ale też fizyczne. Powinny być bezwględnym uzupełniam terapii. Dla wszystkich innych osób będzie wzbogaceniem życia o pewną formę wyższej świadomości siebie i swojego ciała. Plus przygotowaniem na trudniejsze czasy.

więcej Pokaż mimo to

Chcemy czy nie, świat wokół nas przyspiesza. Zwiększa się ilość informacji, która dociera w każdej godzinie życia, wzrasta też liczna naszych obowiązków. Dzięki rozwojowi telefonii komórkowej jesteśmy niemal cały czas na czuwaniu, zaś Internet zapewnia nam nie tylko możliwość pracy zdalnej, ale też dostęp do niegraniczonej niemal wiedzy. Paradoksalnie świadomość, że mamy świat na wyciągnięcie ręki, wcale nie czyni nas szczęśliwszymi ludźmi. Nawet więcej, stajemy się dzięki temu boleśnie świadomi czego nie mamy i co tracimy. Ten koszt utraconych możliwości jest tak wielki, że może niekiedy powodować depresję czy choroby somatyczne.
Dodatkowo ciągłe porównywanie się do innych ludzi, presja, by mieć więcej, uniemożliwiają nam odnalezienie się w tym świecie z zasobami, które aktualnie posiadamy. Jeśli jeszcze do tego dojdą zdarzenia losowe, zmuszające nas do weryfikacji dotychczasowych kierunków działań i / lub choroba, bardzo często nie mamy szans, by coś realnie zmienić. Pogrążamy się zatem w czarnych wizjach, nasze myśli przybierają kierunek, który z pewnością nie doprowadzi nas do celu.
Jeśli choć trochę czujesz się właśnie tak, jeśli twoje ciało trawi ból, chociażby tylko (i aż) ból istnienia, koniecznie sięgnij po klasyczną już pozycję Jona Kabata-Zinna dotyczącą praktyki uważności w walce ze stresem i cierpieniem, również tym duszy. Książka „Życie. Piękna katastrofa”, opublikowana nakładem Wydawnictwa Czarna Owca, to kolejne już wznowienie, zmienione i rozszerzone, klasycznej już niemal pozycji zmieniającej nasz sposób patrzenia na życie, na codzienność, między innymi dzięki praktykowaniu uważności.
Książka jest opisem Programu Redukcji Stresu w Oparciu o Uważność, opracowanego w Klinice Redukcji Stresu przy Wydziale Medycznym Uniwersytetu Massachusetts. Nie jest jednak zwyczajnym poradnikiem, pełnym list typu „to do” lub też „don`t do”. To piękne rozważania, na pograniczu filozofii, medycyny i socjologii, z których możemy czerpać pełnymi garściami i … dzięki którym możemy rozpocząć proces zmian, niezależnie od powodów tej decyzji.
Publikacja złożona jest z pięciu powiązanych ze sobą części, a każda z nich przenosi nas na inny poziom świadomości. Pierwsza dotyczy praktyki uważności – skupiania uwagi, choć jak czytamy, nie chodzi tu (jak zaleca większość poradników) wyłącznie o skupianie uwagi na pojawiających się w danej chwili myślach i emocjach, a raczej o szerszy kontekst zagadnienia. Lektura tej części jest pewnego rodzaju zaproszeniem do uczestnictwa w treningu według wspomnianego wcześniej programu. Mamy wyjątkowa możliwość doświadczenia tego, co dzieje się w klinice i przyjrzenia się temu, jak wygląda cały proces. Część ta to również przewodnik po praktykach medytacji stosowanych w klinice oraz mnóstwo wskazówek, w jaki sposób włączyć uważność w naszą rzeczywistość, w codzienne funkcjonowanie.
Część druga książki, zatytułowana „Paradygmat”, stanowi świeże spojrzenia na najnowsze odkrycia w dziedzinie medycyny, psychologii, dzięki czemu lepiej będziemy w stanie zrozumieć wpływ praktyki uważności na nasz organizm i – ogólnie – na nasze życie. Autor dostarcza nam dowodów na to, w jaki sposób stres wpływa destrukcyjnie na nasze życie, ale daje też nadzieję na powrót do zdrowia, przywołując przykłady osób uczestniczących w programie. Kolejny rozdział, stres, zajmuje się opisem tego zagadnienia. Dowiemy się zatem czym stres jest (a czym nie jest),a także w jaki sposób uważność może pomóc nam ten pojawiający się stres zidentyfikować i lepiej sobie z nim radzić.
Część czwarta, zatytułowania „Zastosowania”, to bogactwo przykładów pokazujących, w jaki sposób praktykowanie uważności może pomóc wybranym osobom. Zajmiemy się tu pracą nad objawami i nauczymy się słuchać swojego ciała i przekonamy, że samo usunięcie objawów nie wystarczy – trzeba dotrzeć do źródła problemów. Autor uwrażliwia nas też na to, w jaki sposób postępujemy, sięgając po proste (pozornie) rozwiązania, czyli przyjmując specyfiki łagodzące te dolegliwości. Tymczasem warto inaczej spojrzeć na te symptomy choroby, nie jak na zakłócenie naszego porządku życia, ale jako sygnał ze strony ciała, że została zachwiana równowaga. Część ta zawiera szczególnie cenny rozdział poświęcony pracy z bólem, szczególnie tym przewlekłym (w tym z chronicznym bólem kręgosłupa lędźwiowego).
Natomiast część piąta, ostatnia, pt. „Droga świadomości”, zawiera rady, w jaki sposób dzięki opanowaniu podstaw kontynuować trening uważności/praktyki medytacyjne i jak uczynić go częścią swojego życia. Zostały w nim zawarte również praktyczne informacje dotyczące trwania w tej praktyce i harmonogram rozpisanych działań.
Mimo iż w książce słowo stres pojawia się bardzo często, to tak naprawdę lektura nie dotyczy wyłącznie stresu, Autor zajmuje się każdym niema aspektem naszego życia, pozwalając nam nie tylko zwolnić, ale i zanurzyć się w rzeczywistości, a także odnaleźć drogę do zdrowia i dobrego samopoczucia. Nie ma się jednak co łudzić, że sama lektura książki doprowadzi do realnej zmiany. Warto natomiast wykorzystać ją do zainicjowania pewnego procesu, dzięki któremu będziemy w stanie lepiej rozumieć siebie i swoje ciało, dzięki któremu zaczniemy żyć świadomiej i uważniej!

więcej Pokaż mimo to

To bardzo mądra i wartościowa książka. Ja czytałam ją dość długo, ponieważ pewne rady należy przemyśleć i we właściwy sposób zrozumieć.
"Życie piękna katastrofa" porusza bardzo ważne tematy egzystencjalne, które dotyczą każdego z nas. Autor uczulona czytelnika na to, w którą stronę idziemy, na czym się skupiamy, co jest dla nas najważniejsze. W szarej codzienności podążamy za konsumpcjonizmem, zapominając w tym wszystkim o sobie i swoim szczęściu duchowym. Każdemu chcemy pokazać się z jak najlepszej strony, ale tak właściwie po co, przecież nawet tej osoby nie lubimy. Lektura w bardzo dobitny sposób pragnie uwrażliwić człowieka na swoje własne szczęście, aby żyło nam się dobrze z samym sobą. Abyśmy odnaleźli spokój, wyciszenie, miłość do samego siebie.
Tę książkę trudno jest opisać w kilku zdaniach, porusza tak wiele ważnych aspektów, na które zwykle nie zwracamy uwagi.
Przyznam się szczerze, że po przeczytaniu i przeanalizowaniu kilku rozdziałów byłam zdumiona, że pewnych rzeczy nie dostrzegałam wcześniej.
Mnie bardzo pomogła ta książka uporać się ze stresem oraz niepotrzebnym natłokiem myśli, które w zły sposób wpływały na mój nastrój. Autor sporą część książki porusza ważne temat stresu, który towarzyszy nam na co dzień. Co ciekawe czytelnik dostaje instrukcję, jak przy pomocy uważności utrzymać stres na odpowiednim poziomie.

więcej Pokaż mimo to

Z reguły nie sięgam po poradniki. Rzadko, naprawdę rzadko kiedy coś mnie zainteresuje. Tutaj mamy wydanie zmienione i rozszerzone, co daje nam ponad 700 stron lektury. Nie ukrywam przeraziło mnie to. Jednak już sama okładka mówi nam, że mądrością ciała i umysłu możemy pokonać stres, ból, a nawet choroby. To mnie skusiło. Chciałam zasięgnąć wiedzy na ten temat.

Książka nie tylko mówi nam o stresie, ale I o praktykach uważności i skupieniu się na sobie. Lektura niezwykle zagłębiająca wiedzę. Wiele można z niej wynieść dla siebie. Nawet jeżeli nie odnajdziemy się w całości lektury to każdy znajdzie coś dla siebie w podrozdziale. Dla mnie kawał wiedzy, która można przełożyć na swoje życie. Oceniam ją 8⭐/10. Świetny poradnik. Na pewno będę do niej wracać. Jest w niej wszystko, co potrzebne nie tylko na stres i ból. Można w niej znaleźć różne triki, które sprawia, że niektóre rzeczy, sytuację w życiu zaczniemy odbierać zupełnie inaczej.

Książka nie...

• Ulubione
  • Rozwój osobisty
  • Rozwój
  • 2021

Jon Kabat-Zinn Życie, piękna katastrofa. Mądrością ciała i umysłu możesz pokonać stres, choroby i ból Zobacz więcej