- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Full catastrophe living
- 2018-02-28
- 2009-01-01
- Roman Skrzypczak
Klasyczne już dzieło Jona Kabata-Zinna na temat praktyki uważności w walce ze stresem i cierpieniem wytrzymuje próbę czasu. To bardzo użyteczny i praktyczny przewodnik. Gorąco polecam nowe wydanie lekarzom, pacjentom i wszystkim, którzy interesują się wiedzą o tym, jak użyć potęgi skupionej świadomości w obliczu zarówno poważnych, jak i pomniejszych życiowych wyzwań.
-Andrew Weil, lek. med., autor książki Spontaniczne szczęście, Wyd. MT Biznes, Laurum oraz
"8 Weeks to Optimum Health"
To wspaniałe, że otrzymujemy nową i zaktualizowaną wersję klasycznej pozycji, która skłoniła tak wielu ludzi do wejścia na ścieżkę transformacji własnego umysłu i rozbudziła w nas zdolność dostrzegania piękna w każdej chwili, w każdym dniu naszego życia. Oparte na pierwszym drugie wydanie z pewnością będzie uznane za cenny materiał źródłowy i przewodnik nowych pokoleń szukających mądrości ukazującej, jak odnaleźć pełnię życia i jak odnaleźć w nim spełnienie.
-dr Diana Chapman Walsh, emerytowana prezes zarządu Wellesley College
W zmienionym i rozszerzonym wydaniu swojego przełomowego dzieła Życie, piękna katastrofa Jon Kabat-Zinn kreśli dla nas ścieżkę życia pełną niuansów, dbałości o szczegóły i nieustannego zadziwienia. Czerpiąc ze swoich długoletnich doświadczeń w pracy z tysiącami indywidualnych przypadków, łączy osobiste historie swoich podopiecznych z najnowszymi odkryciami, by nauczyć nas wykorzystania inteligentnej świadomości w sposób, który radykalnie zmniejszy nasze obciążenie i pomoże nam odnaleźć radość nawet w najtrudniejszych chwilach życia. Ta książka może zmienić twoje życie. Skorzystaj z zaproszenia!
-dr Clifford Saron, UC Davis Center for Mind and Brain, szef zespołu badawczego, The Shamatha Project
Kup Życie, piękna katastrofa. Mądrością ciała i umysłu możesz pokonać stres, choroby i ból w ulubionej księgarni
Oceny książki Życie, piękna katastrofa. Mądrością ciała i umysłu możesz pokonać stres, choroby i ból
2488 użytkowników ma tytuł Życie, piękna katastrofa. Mądrością ciała i umysłu możesz pokonać stres, choroby i ból na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 933
- Psychologia 40
- Rozwój osobisty 10
- Rozwój 9
- Poradniki 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie, piękna katastrofa. Mądrością ciała i umysłu możesz pokonać stres, choroby i ból
Najlepsza książka o zdrowiu i medytacji, jaką do tej pory czytałem.
Najlepsza książka o zdrowiu i medytacji, jaką do tej pory czytałem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa się zawiodłam. Praktykuję uważność od jakiegoś czasu, z książki dowiedziałam się, że wszystko robię źle. Nie oczekuj efektów, ale nie rób tego w ten i ten sposób, bo nie będziesz mieć efektów (?!) Typowo amerykańska literatura, historie pacjentów jak super herosów, pszyszedł do kliniki redukcji stresu hokus pokus i już, jego życie się zmieniło, w niecałe 8 tygodni stał się innym człowiekiem. Moje życie zmienia się wolniej i nie tak spektakularnie jak pacjentów z książki, więc jestem zniechęcona nie tylko czytaniem, ale teraz już nawet samą praktyką. Jeśli ktoś chciałby zacząć medytować, to istnieją na szczęście bardziej przystępne i mniej podcinające skrzydła lektury.
Ja się zawiodłam. Praktykuję uważność od jakiegoś czasu, z książki dowiedziałam się, że wszystko robię źle. Nie oczekuj efektów, ale nie rób tego w ten i ten sposób, bo nie będziesz mieć efektów (?!) Typowo amerykańska literatura, historie pacjentów jak super herosów, pszyszedł do kliniki redukcji stresu hokus pokus i już, jego życie się zmieniło, w niecałe 8 tygodni stał...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKompendium wiedzy o metodzie MBSR
Kompendium wiedzy o metodzie MBSR
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam kilka pozycji o rozwoju duchowym, medytacji, uważności,samouzdrawianiu, ale żadna nie dała mi tak dużo jak ta książka. To przewodnik nie tylko świadomej medytacji i leczenia, ale i życia. Jest to ksiazka dla każdego, kto chce osiągnąć wewnętrzny spokoj.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałem do tej pory kilkanaście pozycji o podobnej tematyce (rozwój duchowy, medytacja, uważność, samouzdrawianie),ale żadna nie dała mi tak dużo jak ta książka. Jest to dla mnie Biblia psychologii. Czytam jedynie 2-4 strony jednorazowo, tak, żeby nie utracić żadnego słowa. Jest w niej tyle mądrości, co w kilkunastu innych pozycjach. Po ukończeniu, czytam ją drugi raz. Tak, żeby jeszcze mocniej utrwalić jej sens. I żyć zgodnie ze sobą. Wspaniała!
Przeczytałem do tej pory kilkanaście pozycji o podobnej tematyce (rozwój duchowy, medytacja, uważność, samouzdrawianie),ale żadna nie dała mi tak dużo jak ta książka. Jest to dla mnie Biblia psychologii. Czytam jedynie 2-4 strony jednorazowo, tak, żeby nie utracić żadnego słowa. Jest w niej tyle mądrości, co w kilkunastu innych pozycjach. Po ukończeniu, czytam ją drugi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJogę i medytację praktykuję od kilku lat. Uważność próbowałam wprowadzać do życia przez ostatnie dwa lata, jednak nie do końca z sukcesem. Przypadkiem natknęłam się na tę książkę przeglądając pozycje, które mogłyby mnie zaciekawić. Autor otwiera czytelnika nie tylko na uważność, ale także tajniki medytacji i sensu jaki może wnieść do życia. Przytacza dużo badań i danych, czasami ich liczba jest może wręcz przytłaczająca. Książka opisuje dokładnie jak wygląda ośmiotygodniowy cykl szkoleń, które są prowadzone w Klinice Redukcji Stresu. Nie jest może to tym, czego się spodziewałam, ale zaczęłam wprowadzać techniki do własnego życia. W trzecim tygodniu jednak, nastąpiło u mnie dość mocno traumatyczne wydarzenie, podczas którego wyszło, że żadna z technik właściwie mi nie pomogła, co mnie mocno podłamało. Nie chcę jednak umniejszać autorowi, jedna jaskółka wiosny nie czyni. Na pewno autor przytacza masę przydatnych sugestii, jak i też podstawowych błędów u adeptów medytacji. Wątpliwość u mnie wzbudza jednak schemat “i żyli długo i szczęśliwie” dotyczący jego pacjentów, jak i podejście do niektórych badań. Nie jestem w stanie ocenić ich prawdziwości, jednak niektóre z tez i hipotez wydawały mi się mocno naciągnięte (lub badania wykonane na zbyt małej próbie, by mógłby być wiarygodne). Niemniej jednak na pewno treści mogą pomóc wielu osobom, ogromny szacunek dla autora za oddzielenie medytacji i uważności od buddyzmu, tym samym czyniąc je dostępnymi dla innowierców czy ateistów.
Jogę i medytację praktykuję od kilku lat. Uważność próbowałam wprowadzać do życia przez ostatnie dwa lata, jednak nie do końca z sukcesem. Przypadkiem natknęłam się na tę książkę przeglądając pozycje, które mogłyby mnie zaciekawić. Autor otwiera czytelnika nie tylko na uważność, ale także tajniki medytacji i sensu jaki może wnieść do życia. Przytacza dużo badań i danych,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka, warta uwagi.
Ciekawa książka, warta uwagi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka o tym, w jaki sposób pracować z własnym stresem, jak dbać o własne zasoby, jak budować strefę naszego dobrostanu ... niezwykła opowieść o ścisłym połączeniu naszej "duszy" z ciałem ... droga ku akceptacji, spokoju ... nauka medytacji i pracy z oddechem... do powolnej, uważnej lektury ...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMój przewodnik po tym, jak być szczęśliwym i jak być lepszym człowiekiem.
Mój przewodnik po tym, jak być szczęśliwym i jak być lepszym człowiekiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka-cegiełka. Inspirująca, skłaniająca do przemyśleń, do zmiany, do praktykowania uważności w naszym życiu. Polecam. Mam nadzieję, że będę do niej wracać i cały czas na nowo uczyć się bycia w tu i teraz.