Czterdzieści pięć lat, które wstrząsnęły Polską. Historia polityczna PRL

Okładka książki Czterdzieści pięć lat, które wstrząsnęły Polską. Historia polityczna PRL autora Jerzy Eisler, 9788377003169
Jerzy Eisler Wydawnictwo: Czerwone i Czarne historia
historia
2018-04-04
2018-04-04

Kup Czterdzieści pięć lat, które wstrząsnęły Polską. Historia polityczna PRL w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czterdzieści pięć lat, które wstrząsnęły Polską. Historia polityczna PRL

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czterdzieści pięć lat, które wstrząsnęły Polską. Historia polityczna PRL

Książka opisuje historię (głównie polityczną) Polski od końcówki drugiej wojny światowej do upadku komunizmu. Bardzo przyjemnie napisana, autor bez przynudzania opisuje najważniejsze wydarzenia, dzieląc się refleksjami, ciekawostkami, dużą uwagę przykładając do kwestii suwerenności PRL od Związku Radzieckiego oraz obywateli od władzy i tego jak się jej niezależność zmieniała w różnych okresach.

Bardzo dobra i wyważona książka. Autor jest obiektywny, nie opowiada się za żadną ze stron politycznego dyskursu. Z czystym sercem polecam każdemu, kto interesuje się tematyką PRL.

Na półkach: , , , , , ,

,,Czterdzieści pięć lat, które wstrząsnęły Polską" to najnowsza książka autorstwa Jerzego Eislera dyrektora warszawskiego IPN i historyka, który świetnie ,,czuje" PRL.

W moim odczuciu niniejsza synteza całości dziejów Polski Ludowej napisana jest w sposób wyborny. Autor umiał klarownie przedstawić dzieje polityczne naszego państwa przy jednoczesnym powstrzymaniu się od otwartej krytyki władz co nie było jak sądzę wcale zadaniem łatwym. Wydarzenia takie jak marzec 68' ,grudzień 70', czerwony Radom 76, w końcu masakra czy jak zwykli ją nazywać komuniści ,,pacyfikacja" w kopalni ,,Wujek" z 16 XII 1981 to tylko niektóre z tragedii które w każdym Polaku dzisiaj budzą-a przynajmniej powinny budzić-refleksję. Czytamy o sprawach ważnych dla II połowy lat 70. Początki opozycji demokratycznej w Polsce, powstanie KOR, ROPCiO, KPN, WZZ, wybór Karola Wojtyły na papieża to tylko niektóre z poruszanych tematów. Dalej absolutnie kluczowe rozdziały: działalność Lecha Wałęsy i NSZZ ,,Solidarność", karnawał ,,Solidarności", stan wojenny, kryzys II połowy lat 80 i w końcu obrady Okrągłego Stołu.

Książka nie porusza zbytnio zagadnień związanych z gospodarką poza kwestiami absolutnie kluczowymi - i dobrze. Podstawowe omówienie pod tym kątem epok Gomułki czy Gierka w zupełności wystarcza. Dzięki temu książkę czyta się szybko i wcale nie czuć, że mamy w rękach opracowanie stricte historyczne. Uważam, że jest to pozycja po którą powinni sięgnąć młodzi ludzie którzy nierzadko wyrażają niepochlebne opinie na temat dzisiejszego rzekomego ,,braku wolności", a którzy nie mają tak naprawdę niejednokrotnie pojęcia na czym polegał głęboki PRL.

316 użytkowników ma tytuł Czterdzieści pięć lat, które wstrząsnęły Polską. Historia polityczna PRL na półkach głównych
65 użytkowników ma tytuł Czterdzieści pięć lat, które wstrząsnęły Polską. Historia polityczna PRL na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czterdzieści pięć lat, które wstrząsnęły Polską. Historia polityczna PRL

Okładka książki Migawki z okupowanej Warszawy: 1939 Mariusz Bechta, Jerzy Eisler, Elżbieta Kowalczyk, Kazimierz Krajewski, Urszula Kraśnicka-Zajdler, Tomasz Łabuszewski, Wojciech Jerzy Muszyński, Bartłomiej Noszczak, Patryk Pleskot, Tomasz Roguski, Konrad Rokicki, Tadeusz Ruzikowski, Robert Spałek, Michał Zarychta, Maciej Żuczkowski
Okładka książki Sprzeczne narracje… Z historii powojennej Polski 1944–1989 Jerzy Eisler, Piotr Gontarczyk, Paweł Kowal, Kazimierz Krajewski, Tomasz Łabuszewski, Andrzej Paczkowski, Jarosław Pałka, Patryk Pleskot, Robert Spałek, Mirosław Szumiło, Marcin Zaborski, Jan Żaryn
Okładka książki Historia mówiona w świetle nauk humanistycznych i społecznych Jerzy Bartmiński, Katarzyna Buczek, Jerzy Eisler, Damian Gocół, Marta Grudzińska, Marta Karkowska, Łukasz Kijek, Piotr Koprowski, Marcin Kruszyński, Marta Kubiszyn, Wiktoria Kudela-Świątek, Piotr Lasota, Joanna Majdanik, Marzena Marczewska, Anna Niderla, Stanisława Niebrzegowska-Bartmińska, Katarzyna Okoń, Anna Pasek, Halina Pelcowa, Jan Pomorski, Joanna Szadura, Mirosław Szumiło, Sebastian Wasiuta, Marta Wójcicka, Paweł Wrona, praca zbiorowa

Cytaty z książki Czterdzieści pięć lat, które wstrząsnęły Polską. Historia polityczna PRL

Ciekawostki historyczne