Siostra

Opinia społeczności książki Siostrai

Książki 1277 Opinie 323

Oceny książki Siostra

OPINIE i DYSKUSJE o książce Siostra

Był czas, że uwielbiałam książki tej autorki. Jednak ta czekała na półce na przeczytanie dłuższy czas. Niestety nie była tak dobra jak poprzednie. Mocno przewidywalna i brakowało mi w niej emocji, które zawsze mi towarzyszyły przy czytaniu. Sam pomysł na fabułę bardzo dobry, ale brakowało dobrego wykonania.
Jedyne co się broni to postać Anny. Ma charakter i dodawała całości pikanterii.

Jedyne co się broni to postać Anny. Ma charakter i dodawała...

To ksiażka, która powoduje emocje, która daje nam tajemnice, adrenalinę😊. Można przy mniej płakać, śmiać lub się denerwować... Dla mnie to pozycją, która będzie dobrze zapamiętana!

To podobno debiutancka powieść autorki.Zaczynała się może trochę powolnie ale z każdą chwilą coraz bardziej wkręciłam się w tę historię.
Czasami już mi się wydawało , że wiem co będzie dalej a tu zwrot akcji i zaczynałam trochę inaczej myśleć.
Czasami jako pewnego rodzaju "przerywnik" sięgam właśnie po thrillery psychologiczne.

2095 użytkowników ma tytuł Siostra na półkach głównych
309 użytkowników ma tytuł Siostra na półkach dodatkowych

Louise Jensen
Dziecięce marzenie o karierze pisarskiej wróciło do niej, gdy w wieku trzydziestu lat pod wpływem wypadku samochodowego postanowiła zmienić swoje życie. Debiutancka powieść autorki "Siostra" stała się bestsellerem. Utrzymywała się na pierwszym miejscu listy najlepiej sprzedających się książek w Wielkiej Brytanii przez 5 tygodni. Nakład sprzedany przez Amazon zapewnił jej 6. miejsce na liście najlepiej sprzedających się powieści w 2016 roku.

Siostry Claire Douglas
Siostry
Claire Douglas
„Wszędzie ją widzę” – tak brzmi pierwsze zdanie w książce „Siostry” autorstwa Claire Douglas. ---------- Zdarza mi się trafić na książki, które się czyta. I na takie, które niespiesznie acz konsekwentnie wpełzają pod skórę. Skóra. Zimny strach. Strata. Od pierwszych stron tej powieści odczuwałem ciężar straty. Intensywny. Niemal fizyczny. Straty, która nie krzyczała, lecz szeptała, myliła tropy, zniekształcała rzeczywistość. ---------- W moich dłoniach znalazła się historia po mistrzowsku zapisana na kartach tej książki. Autorka bawiła się mną. Każdy gest, każde spojrzenie, każde nie wypowiedziane słowo nabierało znaczenia. Wyczuwalne napięcie narastało powoli, doprowadzając mój umysł do rozpadu na miliony kawałków. ---------- Zbyt wolne tempo i szczegółowe opisy - dla niektórych z Was mogą to być minusy tej opowieści. Dla mnie jednak były czymś co odebrałem dobrze. Dzięki temu czułem się mocno zaangażowany, całym sobą odczuwałem atmosferę i rozterki bohaterów. ---------- Ta książka to historia żałoby, która nie koi, lecz drąży; poczucia winy, które nie pozwala oddychać; obsesji rodzącej się tam, gdzie kończy się pewność siebie. To opowieść o stopniowym osuwaniu się w czeluści ciemności, gdzie rzeczywistość traci ostre kontury, a grunt pod stopami kruszy się niemal niezauważalnie. To thriller psychologiczny gęsty od mroku i niepokoju, boleśnie ludzki w swoich lękach i słabościach, który nie tylko wchodzi głęboko do umysłu, ale zapuszcza w nim korzenie i długo nie pozwala o sobie zapomnieć.
krzychu_and_buk - awatar krzychu_and_buk
Ta dziewczyna Michelle Frances
Ta dziewczyna
Michelle Frances
To jedna z tych historii, które od pierwszych stron wciągają i nie pozwalają się oderwać aż do samego końca. Napięcie budowane jest stopniowo, ale konsekwentnie, dzięki czemu czyta się ją naprawdę bardzo dobrze — to zdecydowanie udany thriller psychologiczny z ciekawie poprowadzoną akcją. Największą siłą tej książki jest psychologia postaci. Autorka świetnie pokazuje mechanizm narastającego konfliktu i emocji — szczególnie dobrze wypada portret matki, która stopniowo zaczyna czuć się zastraszona i wypychana z życia syna. To nie jest przerysowane, tylko bardzo wiarygodne i momentami wręcz niepokojąco realistyczne. Z drugiej strony obserwujemy przyszłą synową, która coraz bardziej się „nakręca”, wchodzi w spiralę obsesji i manipulacji. Ten kontrast jest jednym z najbardziej interesujących elementów powieści. Na duży plus zasługuje też rozwój fabuły — akcja jest dynamiczna, ale nie chaotyczna, a kolejne wydarzenia naturalnie wynikają z wcześniejszych napięć między bohaterami. Dzięki temu historia angażuje emocjonalnie, a czytelnik sam zaczyna się zastanawiać, komu można ufać. Bardzo dobrze wypada również zakończenie. To ogromny atut, że różni się ono od wersji znanej z serialu — dzięki temu nawet osoby, które znają ekranizację, mogą poczuć element zaskoczenia. Finał jest satysfakcjonujący i dobrze domyka całą historię. To książka, która nie tylko dostarcza rozrywki, ale też skłania do refleksji nad relacjami, granicami i tym, jak łatwo można zatracić się w emocjach. Świetna propozycja dla fanów thrillerów psychologicznych.
Sylwia - awatar Sylwia
oceniła na821 dni temu
Surogatka Louise Jensen
Surogatka
Louise Jensen
Od samego początku Surogatka mnie zaskoczyła. Spodziewałam się raczej powolnej, przewidywalnej historii, a tymczasem Louise Jensen od razu wrzuciła mnie w świat pełen pytań i niedopowiedzeń. To jedna z tych książek, gdzie im więcej stron przeczytasz, tym więcej pytań się pojawia. Z każdą kolejną sceną miałam wrażenie, że grunt pod nogami staje się coraz mniej stabilny. Fabuła wydaje się prosta: Kat i Nick od dawna starają się o dziecko. Próby adopcji kończą się fiaskiem, a ich marzenie o rodzicielstwie zdaje się coraz bardziej nierealne. Wtedy na horyzoncie pojawia się dawna przyjaciółka Kat – Lisa – z propozycją, która mogłaby odmienić ich życie. Ale to, co na początku wygląda jak dar od losu, bardzo szybko okazuje się początkiem koszmaru. Relacje, którym Kat ufała najbardziej, zaczynają się rozpadać, a wspomnienia przeszłości wracają z ogromną siłą. To, co naprawdę podobało mi się w tej historii, to atmosfera niepewności. Jako czytelnik cały czas czułam się jak w grze – nie wiedziałam, kto mówi prawdę, kto manipuluje, a które wydarzenia mogą być tylko wyobrażeniem Kat. Było to uczucie, które trzymało mnie w napięciu do samego końca. I właśnie zakończenie zrobiło na mnie największe wrażenie – plot twisty naprawdę mnie zaskoczyły, szczególnie wyjaśnienie przeszłości Kat i cała postać Lisy. Nie ukrywam, że Kat jako bohaterka momentami mnie irytowała. Była bardzo skupiona na swoim pragnieniu macierzyństwa i miałam wrażenie, że nie zawsze potrafiła spojrzeć na swojego męża z wyrozumiałością. Ale z drugiej strony – to sprawiło, że wydała mi się bardziej prawdziwa. Ludzie często w obliczu ogromnego pragnienia lub traumy nie zachowują się idealnie, tylko egoistycznie, i to widać w jej postaci. Styl Louise Jensen przypadł mi do gustu. Autorka pisze lekko, a książkę pochłania się szybko, ale jednocześnie potrafi świetnie budować napięcie. Cenię sobie thrillery, które nie są przeładowane niepotrzebnymi opisami, a jednocześnie zostawiają we mnie poczucie niepokoju – Surogatka właśnie taka była. To książka, którą poleciłabym przede wszystkim fanom thrillerów psychologicznych – szczególnie tym, którzy lubią historie o rodzinnych sekretach, niepewności i o tym, jak cienka jest granica między zaufaniem a zdradą. Nie jest to literatura, która przestraszy czytelnika, ale na pewno taka, która wciągnie i nie pozwoli łatwo zapomnieć.
Ksiazkowy_update - awatar Ksiazkowy_update
Laleczka Hollie Overton
Laleczka
Hollie Overton
Osiem lat temu beztroskie życie 16-letniej Lily zostaje brutalnie przerwane przez jej nauczyciela, który uprowadza ją, więzi w piwnicy domku w lesie, torturuje i gwałci. Jednak pewnego dnia potwór popełnia błąd - nie zamyka drzwi na zasuwę i Lily postanawia to wykorzystać. Wraz ze swoją 6-letnią córeczką Sky uciekają z niewoli i wracają do domu. "Laleczka" nie jest kolejną powieścią o próbie odnalezienia porwanej dziewczyny, to historia o tym, co dzieje się z ofiarą po tym, jak udaje jej się czmychnąć z łap oprawcy. Hollie Overton zadebiutowała poruszającą powieścią o odebranym dzieciństwie, zniszczonej rodzinie i sile, jaka drzemie w - wydawać by się mogło - złamanej kobiecie. "Laleczka" to debiut Overton z 2016 roku, ale debiut wyśmienity, dojrzały i przemyślany. Doskonale opisuje historię Lily, jej siostry bliźniaczki Abby, ich matki i Ricka, który jest wcieleniem samego diabła, bez krzty uczuć. "Laleczka" to thriller psychologiczny najwyższej próby, tutaj aż kipi od emocji, od trudnych decyzji, od szoku wywołanego wolnością odzyskaną po ośmiu latach kompletnej niewoli i podporządkowaniu oprawcy. Hollie Overton daje się poznać w tej powieści jako naprawdę znakomita pisarka, która potrafi zaszokować, zaintrygować i wzruszyć czytelnika. Overton z wyczuciem pokazuje, do czego doprowadził potwór w ludzkiej skórze - że przetrącił życie nie tylko Lily, ale i całej jej rodziny. I to jest chyba główny wątek "Laleczki" - relacje między poszczególnymi członkami rodziny Lily, których życie musi zostać na nowo poukładane. To również historia o siostrzanej więzi silniejszej niż wszystko, a także o poświęceniu, samotności i o tym, że w sytuacji kryzysu psychicznego warto poprosić o pomoc. Ja jestem zachwycony "Laleczką" i gorąco polecam ten debiut.
Mroczne-Strony - awatar Mroczne-Strony
ocenił na828 dni temu
Para zza ściany Shari Lapena
Para zza ściany
Shari Lapena
Anne i Marco są zgranym małżeństwem. Mają wszystko, dom, rodzinę i interesującą prace. Jednak, kiedy spędzają wieczór u sąsiadów, a ich malutka córeczka znika, okazuję się, że nie wszystko jest tak piękne, na jakie wygląda. Detektyw Rasbach robi wszystko, by odnaleźć dziewczynkę, lecz sprawa jawi się w ponurych barwach, a wszystkie podejrzenia padają na rodziców. Co stało się z Corą i czy jest szansa, by dziecko jednak żyło? Jako mamie na początku trochę ciężko było mi uwierzyć, że rodzice, a w szczególności matka była w stanie zostawić swoje małe dziecko samo w domu, mimo tego, że zaglądali tam co pół godziny naprzemiennie z mężem i sprawdzali czy z Corą wszystko jest w porządku. Mieli ze sobą też elektroniczną nianie. Ale nie mnie oceniać ludzi pomyślałam, może i są rodzice którzy odważyliby się na coś takiego. Wiec czytałam i czytałam, a czym dalej, było coraz ciekawiej. Autorka bardzo umiejętnie buduje napięcie i sprawia, że chce się czytać dalej i dalej. Co chwile wydawało mi się, że domyślam się, co się stało, ale zaraz moje przekonanie okazywało się błędne. Książka jest na prawdę na wysokim poziomie jak ma debiut pisarki. Trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Pokazuje jak jedna chwila i zła decyzja może wywrócić życie człowieka do góry nogami. Anne i Marco mieli wszystko, piękny dom, pieniądze, siebie i córeczkę. I cały ten ich spokój został zburzony w jednej chwili. Książka pokazuje też, że nie zawsze możemy ufać tak w 100 procentach innym… nawet tym najbliższym. Polecam.
edolfina - awatar edolfina
oceniła na711 miesięcy temu
Zanim pozwolę ci wejść Jenny Blackhurst
Zanim pozwolę ci wejść
Jenny Blackhurst
Dla mnie to była mocna intryga, nie spodziewałam się takiego zakończenia, brawo dla autorki, brawo za pomysł. To jedna z tych książek, które nie tylko się czyta, ale wręcz przeżywa. „Zanim pozwolę Ci wejść” wciągnęła mnie od pierwszych stron i nie pozwoliła się od niej oderwać aż do samego końca. To thriller psychologiczny, który idealnie trafia w to, co w tym gatunku najważniejsze – napięcie, niepokój i ciągłe poczucie, że nic nie jest takie, jakim się wydaje. Największą siłą tej powieści są bohaterki i relacje między nimi. Autorka świetnie pokazuje, jak skomplikowana potrafi być przyjaźń, zwłaszcza gdy w grę wchodzą tajemnice, niedopowiedzenia i emocje, które przez lata były tłumione. Każda z postaci jest wiarygodna, a ich decyzje – choć czasem trudne do zaakceptowania – wydają się bardzo ludzkie. Fabuła jest przemyślana i pełna zwrotów akcji. To książka, która nie daje czytelnikowi chwili wytchnienia – gdy wydaje się, że zaczynamy rozumieć, co się dzieje, pojawia się kolejny element układanki, który zmienia wszystko. Nie sądziłam, że jeden przykry wypadek z dzieciństwa może wpłynąć tak na główną bohaterkę, a jednak. Czteroletnia Karen po śmierci swojej kilkumiesięcznej siostry, już nigdy nie była taka sama. Syndrom Boga, pomocy innym, wpoił się w nią aż za bardzo. To ona chciała za wszelką cenę wszystko i wszystkich kontrolować, być przydatna. Stąd też Beea i Elanor, jej przyjaciółki, musiały się zmierzyć z jej dominującą naturą i nieustanną potrzebą ingerowania w ich życie. Z jednej strony wynikało to z troski i traum, które Karen nosiła w sobie przez lata, z drugiej – momentami było przytłaczające, a nawet niepokojące. Nowa pacjentka Karen, Jessica Hamilton to tylko dobra przykrywka, która powoduje multum nieprzyjemnych wydarzeń, jakie się później dzieją, które wpływają nie tylko na życie Karen, ale także na relacje między przyjaciółkami. Z każdą kolejną stroną napięcie rośnie, a atmosfera robi się coraz bardziej niepewna. Dla mnie to była historia nie tylko o tajemnicy, ale przede wszystkim o psychice człowieka – o tym, jak łatwo można się pogubić, próbując naprawić to, czego naprawić się nie da.
Karolina Król - awatar Karolina Król
ocenił na1012 dni temu