Begin Again

- 2018-02-28
- 2018-02-28
- 2016-10-14
- Ewa Spirydowicz
50 000 sprzedanych egzemplarzy w Niemczech!
Mona Kasten ‒ autorka z europejskich list bestsellerów nareszcie w Polsce!
Allie ‒ świeżo upieczona studentka ‒ przybywa do obcego miasta, by rozpocząć studia. Los chce, że wynajmuje pokój z przystojnym, młodym, choć nieco nieokrzesanym młodzieńcem. Wynika z tego mnóstwo złego i dobrego.
Książki „czytają się same”. I to z wypiekami na twarzy!
Tom 2: Feel again w czerwcu 2018
Tom 3: Trust again w sierpniu 2018
Kup Begin Again w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Begin Again
Zasady są po to, aby je łamać
Emocjonująca, wciągająca już od pierwszego rozdziału i zabawna – „Begin Again” trafia do mojej dziesiątki ulubionych książek młodzieżowych. Oprawa całej serii jest eteryczna i od razu przyciąga wzrok. Jak z treścią? „Begin Again” to jedna z książek, od których trudno się oderwać. Jeszcze jeden rozdział i idę spać? Także w tym przypadku jest to niemożliwe.
Allie Harper zostawia swoje dawne życie, którego nienawidzi i przeprowadza się na studia do Woodshill. Na początek – musi wynająć mieszkanie. Po kilku katastrofach spotyka zarozumiałego Kadena, który ma wolny pokój, ale od razu ustanawia dziwne zasady. Jednak Allie nie ma wyjścia i musi zamieszkać z nieznośnym przystojniakiem. Tylko jak tu nie złamać zasady, mówiącej, że jakiekolwiek zbliżenia są zakazane?
Mona Kasten zbudowała bardzo atrakcyjną fabułę – mamy pewnego siebie chłopaka oraz dziewczynę po przejściach, która nie da sobą pomiatać. I zakazane uczucie, bo nagle wprowadzone zasady zaczynają być coraz bardziej naginane. Obserwujemy, jak bohaterowie krążą wokół siebie, czujemy narastające napięcie i niesamowitą chemię. Książkę czyta się błyskawicznie, bo życie Allie i Kadena od razu nas pochłania. Co więcej, polubiłam główną bohaterkę, a jeśli czytujecie powieści młodzieżowe, to wiecie, że zwykle postaci kobiece wywołują skrajne emocje. Allie wchodzi w życie Kadena niczym burza, łamiąc jego głupie zasady oraz fasadę bycia niedostępnym dla wszystkich – patrzymy, jak bohaterowie zaczynają od szorstkiej relacji i kończą na prawdziwym, mocnym uczuciu.
Autorka zbudowała również ciekawe tło fabularne, jakim jest środowisko studenckie. Allie i Kaden studiują, dzięki czemu spotykają się również na uczelni. Jako pobocznych bohaterów mamy przyjaciół Allie oraz Kadena – to dwie ciekawe grupy, które wiele wnoszą do powieści i sprawiają, że cała historia nabiera dynamizmu. Podoba mi się, że Kasten nie skupiła się tylko i wyłącznie na romansie postaci, że pojawiają się inne wątki, jak rodzina bohaterów, relacje pomiędzy ich przyjaciółmi czy wydarzenia z przeszłości. Dodatkowo autorka bardzo fajnie ukazała, to co facetom może przeszkadzać w mieszkaniu z dziewczyną, jak np. zapachowe świeczki, długie kąpiele, babskie perfumy oraz na odwrót, czyli wchodzenie bez pytania do łazienki czy brak delikatności, jeśli chodzi o kobiece uczucia.
W „Begin Again” jest wiele emocji, ale nie jest to książka, która zostawi Was w stanie załamania nerwowego. Relacja postaci nie jest przesłodzona, co w tego rodzaju pozycjach jest dużą zaletą. Kasten mogła tylko trochę zmniejszyć liczbę dramatów – przeszłość Allie i Kaden to wielkie problemy, dlatego, gdyby minimalnie odejść od motywu „młodych i skrzywdzonych przez los”, to książka byłaby bardziej autentyczna. Dobrze, że autorka wprowadziła sporo zabawnych sytuacji, ironicznych dialogów oraz gorących i namiętnych scen – dzięki temu fabuła jest bardziej wyważona, a bohaterowie nie siedzą i nie płaczą nad tym, co ich spotkało.
„Begin Again” wyróżnia styl pisarki – lekki i plastyczny, dzięki czemu powieść czyta się bardzo przyjemnie. Narratorką została Allie, przez co razem z nią można przeżywać każdy moment tej historii. Dosyć szczegółowe opisy, dowcipne, pełne dynamizmu dialogi, emocjonujące sceny, zwroty akcji i urocze zakończenie – to wszystko tutaj znajdziesz!
Jak to jest mieszkać z przystojnym współlokatorem, który sprawia, że jednocześnie chcesz mu przyłożyć i go pocałować? „Begin Again” to kobieca powieść nie tylko dla młodzieży, ale i dla starszych dziewczyn. Motyw „kto się czubi, ten się lubi” zawsze się sprawdza i podkręca każdą fabułę. „Begin Again” to mocny początek trylogii Mony Kasten, dlatego już nie mogę doczekać się kolejnych części – „Feel Again” i „Trust Again”. Czy będą o tych samych bohaterach? A może o kimś innym? Już zacieram ręce i z wyczekiwaniem wypatruję paczki od listonosza!
Gabriela Rutana
- 2020 51
- E-book 43
- Romans 35

OPINIE i DYSKUSJE o książce Begin Again
Muzyka, emocje i chemia, które wciągają bez reszty. Historia o drugim początku, który potrafi złamać serce i je uleczyć w tym samym czasie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy raz książkę przeczytałam jeszcze krótko po premierze na Legimi i bardzo zapadła mi w pamięć. Bardzo chciałam do niej wrócić i przekonać się czy po tylu latach nadal będzie według mnie tak zapadająca w pamięć. Nie zawiodłam się.
Bohaterowie bardzo dobrze przedstawieni, targają nimi emocje, które są adekwatne do sytuacji i wszystko wypada bardzo realnie. Nic nie jest przerysowane ani ubarwione. Autorka daje nam poznać również przyjaciół głównych bohaterów i to dodaje jeszcze więcej całej historii, bo często są oni pomijani.
Fabuła ma bardzo dobą ciągłość - naprawdę nie nudzisz się podczas niej, tylko chcesz więcej i więcej. Pojawiają się również zaskakujace zwroty.
Bawiłam się naprawdę świetnie, przeczytałam w jedną nockę. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie bardzo dobrze przedstawieni, targają nimi emocje, które są adekwatne do sytuacji i wszystko wypada bardzo realnie. Nic nie jest...
Ocena: 7/10
To historia o nowych początkach, zaufaniu i przełamywaniu barier.
Dla mnie to książka, która wywołała wiele pozytywnych emocji. Była dokładnie tym, czego szukam w literaturze New Adult – lekka, a jednocześnie pełna uczuć i chemii między bohaterami.
Polecam!
Ocena: 7/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAllie ucieka od swojej trudnej przeszłości i zaczyna studia w Woodshill. Trafia na Kadena – chłopaka zamkniętego w sobie, który stawia jej twarde zasady, ale między nimi powoli rodzi się coś więcej.
To historia o nowych początkach, zaufaniu i przełamywaniu barier.
Właśnie zaczęłam swoją przygodę z książkami i zaczęłam od tej. Bardzo dobra historia, dobrze się czyta, idealna dla osoby początkującej. Ciekawa historia, wciągnęłam się mocno, wręcz "zjadłam" całą książkę praktycznie na raz. Każde odłożenie czytania wprawiało mnie w niedosyt, że muszę wiedzieć, co się działo dalej z główną bohaterką.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dobra, ale nie zaskakująca - postaci zręcznie nakreślone, historia schematyczna z kilkoma słabszymi momentami i powierzchownie potraktowanymi „cięższymi” tematami, niemniej można się przy niej odprężyć, zaśmiać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMona Kasten „Begin again”
Allie przeprowadza się na studia do Woodshill. Jest w nowym miejscu, w nowej okolicy, jest po prostu nowa. I bardzo się z tego cieszy. Zaczyna wszystko od nowa. Szuka mieszkania i nie jest zachwycona, kiedy jedyne, jakie jej mniej więcej pasuje, jest z buntowniczym Kadenem. Mężczyzna też nie jest zadowolony, kiedy w drzwiach staje Allie. Był pewien, że wynajmuje pokój facetowi i próbuje się wycofać z ogłoszenia. Po krótkiej i intensywnej wymianie zdań, Kaden zgadza się, by Allie została jego współlokatorką. Od razu mówi jej, że między nimi nic nie dojdzie. Nigdy.
Allie powoli się aklimatyzuje i przy jednej z imprez poznaje paczkę znajomych Kadena. Zaprzyjaźnia się z Dawn i jest w dobrych relacjach z większością jego paczki i siłą rzeczy spędza z nimi czas. Szybko odkrywają oni, że Allie ma dosyć duże braki chociażby w jedzeniu fastfoodów i z chęcią zapoznają ją z tymi produktami. Allie mało mówi o sobie, wszelkie pytania o rodzinę zbywa.
Kaden i Allie spędzają ze sobą sporo czasu. I choć mężczyzna przyznaje niechętnie, zaczyna lubić tą szaloną kobietę. Pewnego dnia do ich mieszkania przychodzi matka dziewczyny i to ją łamie. Bo Allie z jakiegoś powodu skrywa to, kim jest. Pojawia się coraz więcej pytań. Między Kadenem i Allie pojawia się chemia, która wzrasta z dnia na dzień. Jednak między nimi jest wiele niewyjaśnionych tematów.
Co takiego ukrywa Allie? Dlaczego Kaden broni się przed wszelakimi uczuciami do niej? Czy dwa zranione serca będą miały siłę spróbować?
Jest to wciągająca i miejscami bardzo zabawna książka z nurtu NA. Jest to powieść romantyczna, bad boy i grzeczna dziewczyna, ale to nie jest książka jak każda inna. Pod fasadą grzecznej Allie skrywa trudną przeszłość i relacje rodzinne, które zmusiły ją do zaszycia się w Woodshill. Kaden też nie jest buntownikiem, bo tak. Każde z nich ma swoje rysy i przeszłość, przez co ta historia jest właśnie tak wciągająca. Polecam :)
Mona Kasten „Begin again”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAllie przeprowadza się na studia do Woodshill. Jest w nowym miejscu, w nowej okolicy, jest po prostu nowa. I bardzo się z tego cieszy. Zaczyna wszystko od nowa. Szuka mieszkania i nie jest zachwycona, kiedy jedyne, jakie jej mniej więcej pasuje, jest z buntowniczym Kadenem. Mężczyzna też nie jest zadowolony, kiedy w drzwiach staje Allie. Był...
Ocena: 5/5 ⭐
💛
“Begin Again” to jedna z moich ulubionych książek, jakie mam w swojej biblioteczce. Czytałam ją co najmniej z 7 razy i wiem, że jeszcze wiele przede mną. Fabuła nie jest jakaś bardzo wyjątkowa, jest typowym romansidłem i podobnych historii jest całe multum. A jednak pomimo swej przewidywalności uwielbiam ją jak cholera 🥹
🤍
Allie po latach mordęgi postanowiła wziąć sprawy w swoje ręce i wyprowadza się od rodziców. Wybiera studia jak najdalej od nich i w tajemnicy przed nimi szuka sobie pokoju do wynajęcia. Okazało się że nie jest to taka prosta sprawa i jej ostatnią szansą jest Kaden - chłopak który dyskryminuje ją od samego początku, bo myślał, że mieszkania szuka facet, a nie dziewczyna. Jednak sytuacja go zmusza do tego, że chcąc nie chcąc daje dziewczynie szansę, ale ma swoje trzy zasady:
1. Ma nie przychodzić do niego z płaczem, bo nie jest jej przyjaciółeczką.
2. Ma zakaz komentowania kogo i kiedy sobie sprowadza
2. Nigdy, przenigdy do niczego między nimi nie dojdzie.
Przyjemnie, prawda?
🤍
Myślę że “Begin Again” możemy bez wahania zaliczyć pod motyw “grumpy& sunshine”. Kaden jest porządnym gburkiem ale jest przecudowny i odkąd po raz pierwszy przeczytałam tę książkę, to króluje na pierwszym miejscu książkowych mężów. To taki misio o wielkim serduchu.
💛
Podobało mi się to, jak powoli rozwijała się relacja między Allie a Kadenem. Przeżywali wzloty i upadki, kłótnie i pogodzenia się. Choć chłopak niezbyt zdawał sobie z tego sprawę, to dał Allie więcej niż ktokolwiek inny. Małe drobne rzeczy, takie jak choćby wsypanie okropnej dla niego smakowej śmietanki w proszku do filiżanki z kawą dla niej sprawiały, że topniałam.
🤍
Tak, motyw jest oklepany, jednak nie zmienia to faktu że książka jest przecudowna. Autorka posługuje się tak przyjemnym językiem, że czyta się właściwie samo. Nie zliczę ile razy śmiałam się z przekomarzanek bohaterów. Idealna na zastój czytelniczy i na przeczytanie czegoś “na raz” (ma 350stron, ale naprawdę wciąga!)
Ocena: 5/5 ⭐
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to💛
🤍
Allie po latach mordęgi postanowiła...
Książka niby lekka, a jednak trochę ciężko się ją czytało. Gdybym miała przewracać oczami za każdym razem, gdy bohaterami targały silne emocje, musiałabym zamontować ksiażkę do wiatraka, żeby jakoś iść do przodu...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie się bawiłam przy tej powieści. Zauważyłam, że Mona Kasten pisze nierówno. Niektóre z jej książek wciągają, cieszą, bawią i emocjonują. Inne - nudne i przegadane. Begin again, jak dla mnie super. Emocje są prawdziwe, bohaterowie momentami irytujący, ale niespecjalnie to przeszkadza, bo powieść wciąga.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWahałam się, czy nie dać 5/10, ale uznałam, że przeczytałam masę książek z tą oceną, na których lepiej się bawiłam.
Z mojego krótkiego śledztwa wynika, że "Begin again" powstało przed "Save me" i uczciwie przyznaję, że widać u autorki progres. Z drugiej jednak strony po przeczytaniu tej powieści zauważyłam więcej jej grzeszków, które odbierają przyjemność z czytania. Przede wszystkim to dwie różne serie, a fabuła jest niemal identyczna (bohaterowie się nie lubią; coś zaczyna iskrzyć; średnia scena łóżkowa; bezsensowna kłótnia i rozstanie; powrót - dwa ostatnie ewentualnie powtórzyć),a postaciom brakuje indywidualności (matka Ruby i Kadena to chyba ta sama kobieta, z kolei rodzice Allie to chyba rodzice Jamesa). Krótko mówiąc, straszna nuda, jeśli już czytało się drugą trylogię.
A to, jak został potraktowany wątek molestowania (wolę o tym otwarcie powiedzieć, w razie gdyby osoby wrażliwe na tego typu wzmianki chciały tę książkę przeczytać),woła o pomstę do nieba. Jak można najlepszej przyjacióce powiedzieć, że "no smutne, ale gdyby nie to, to byśmy się nie poznały"? Jeśli się nie potrafi empatycznie i rzetelnie podejść do tak delikatnego tematu, to nie powinno się go poruszać. Kropka.
Wkurzało mnie też użalanie się wszystkich postaci nad Kadenem, który od pierwszej sceny był antypatycznym bucem, reprezentował poglądy rodem z redpillowskich forum i nie przeszedł kompletnie żadnej przemiany (to, że jakaś postać powie inaczej, niczego nie zmieni, ja bym chciała taką przemianę sama zaobserować). Poza tym cała ta toksyna w jego relacji z Allie trochę mnie, przyznaję, przerosła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ mojego krótkiego śledztwa wynika, że "Begin again" powstało przed "Save me" i uczciwie przyznaję, że widać u autorki progres. Z drugiej jednak strony po przeczytaniu tej powieści zauważyłam więcej jej grzeszków, które odbierają przyjemność z czytania. Przede...