Nie opuszczaj mnie

Okładka książki Nie opuszczaj mnie autora Kazuo Ishiguro, 9788381250887
Okładka książki Nie opuszczaj mnie
Kazuo Ishiguro Wydawnictwo: Albatros Ekranizacje: Nie opuszczaj mnie (2010) literatura piękna
Never Let Me Go
2017-10-20
2017-10-20
Andrzej Szulc
Ekranizacje:
Nie opuszczaj mnie (2010)

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Nie opuszczaj mnie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nie opuszczaj mnie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie opuszczaj mnie

To moja pierwsza styczność z literaturą piękną autorstwa Kazuo Ishiguro i niestety nie jest to spotkanie, z którego jestem zadowolony. Nie jest to też spotkanie, które zapadnie mi w pamięć. I nie jest to spotkanie, które niesie za sobą jakikolwiek, najmniejszy choć, ładunek emocjonalny.

Na wstępie - chyba miałem za wysokie oczekiwania jeszcze przed przystąpieniem do lektury. Raz, że laureat Nagrody Nobla, dwa że jest do powieść w realiach dystopii, a to bliskie moim zainteresowaniom, a trzy... zbyt dużo pozytywnych opinii wykreowało wyobrażenie, któremu autor nie był w stanie sprostać.

"Nie opuszczaj mnie" to książka o niczym, kompletnie zmarnowany potencjał na fajną historię, którą można by zakończyć na dziesiątki różnych, dramatycznych sposobów. Zamiast tego mamy przegląd życia trójki znajomych, który dominuje całą powieść. I nie jest to niestety historia na tyle interesująca, by moim zdaniem uzasadnić na niej koncentrację autora.

Najważniejszy temat, czyli donacje, hodowanie klonów celem dostarczania organów, potraktowany został naprawdę po macoszemu. Nie ma tu żadnej głębi, żadnych większych emocji, czy ciekawych wątków, których mógłby chwycić się czytelnik.

Autor próbuje 'budować świat' na ostatnich kartach książki, na co niestety jest już za późno, a sama wykreowana przez niego budowla nie niesie za sobą interesujących mnie, jako czytelnika, wartości.

Nie znaczy to, że skreślam Kazuo Ishiguro. Po prostu ta konkretna książka nie trafiła w moje gusta, ale z inną twórczością autora chętnie się w najbliższych miesiącach zapoznam.

Naprawdę chciałam polubić tę książkę, ze względu na prestiż autora, jednak była ona zwyczajnie nijaka.

Głównym problemem tej powieści było to, że prawie nic się w niej nie działo - same opisy codziennego życia, które nawet nie różniło się w znaczący sposób od normalności. Natomiast, bardzo podobała mi się narracja, która została napisana w dość nietypowy sposób, ale idealnie sprawdziła się w tej historii.

Najgorsza była jednak ta odkrywana "przerażająca prawda", której potencjału autor nie wykorzystał w pełni, a nawet nie w połowie. Tak naprawdę hasło zostało rzucone pod koniec książki i na tym sprawa się szybko zamknęła. Zabrakło mi chociażby rozwinięcia tego pomysłu, nie mówiąc już o rozważaniach filozoficznych i psychologicznych, jakie mogły tu mieć miejsce.

Bardzo, bardzo smutna książka.

Bardzo, bardzo smutna książka.

11409 użytkowników ma tytuł Nie opuszczaj mnie na półkach głównych
1455 użytkowników ma tytuł Nie opuszczaj mnie na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Nie opuszczaj mnie