Małe historie rodzinne

- 2017-09-13
- 2017-09-13
Tomasz Białkowski, pisarz doświadczony, autor ponad dziesięciu książek, doskonale potrafi utrzymać równowagę pomiędzy dramatem i groteską, między światem realnym i wyobrażonym, przeżytym i wyśnionym. Znakomicie potwierdzają to Małe historie rodzinne, tom złożony z trzech krótkich powieści: Zmarzlina (2008) roku, Pogrzeby (2006) i Teoria ruchów Vorbla (2011). Pisze o relacjach międzyludzkich, czyli o tym, co jest odwiecznym tematem literatury w ogóle, ale umie znaleźć swój własny język i swój interesujący punkt widzenia.
Jest wyjątkowo bystrym obserwatorem i nie daje się zwieść pozorom, umiejętnie wychwytuje i opisuje to, co kryje się pod maskami, które ludzie zakładają, wchodząc w relacje z innymi. Prostymi literackimi środkami opisuje prawdziwe dramaty, psychologiczne niuanse, uczuciowy chłód, cierpienia spowodowane samotnością, wykluczeniem, nieprzychylnymi zrządzeniami losu, a czasem po prostu biedą.
To ponury świat pięknie i przekonująco opisany. I niestety, w dużym stopniu boleśnie prawdziwy. Tak, proza Białkowskiego robi wrażenie...
Leszek Bugajski
Kup Małe historie rodzinne w ulubionej księgarni
Oceny książki Małe historie rodzinne
47 użytkowników ma tytuł Małe historie rodzinne na półkach głównych- Chcę przeczytać 36
- Biblioteka Główna 1
- Rok2024 1
- Literatura polska 1
- 2017 1
- Biblioteka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Małe historie rodzinne
Z wielkim smutkiem donoszę, że wyżej ukazana książka okazała się być dla mnie małym zawodem. Najpewniej moja stosunkowo niska ocena wynika z braku szczególnej sympatii do tego rodzaju gatunku. Pozycje o charakterze wielowątkowym, istne zbitki historii, które na domiar wszystkiego nie są ze sobą powiązane zdecydowanie nie są dla mnie.
Nie oznacza to wcale, że całkowicie znięchęciłam się do autora, otóż nie, bo językiem włada on całkiem umiejętnie i to trzeba mu oddać.
Małe historie rodzinne to ksiązka o utraconych nadziejach, zdeprawowanych umysłach, toksycznych relacjach, miłości, seksie, poczuciu odmienności, beznadziejności i szeroko pojętych patologiach. Zjawiska te wbrew pozorom wcale nie są nam tak odległe i marginalne, jak mogłoby się wydawać. W końcu nie ma rodzin idealnych.
Książka podzielona jest na 3 części z czego pierwsza zdecydowanie kontrastuje na tle pozostałych, a wyróżnia się tym, że jest po prostu dobra i wciągająca - czego o pozostałych powiedzieć niestety nie mogę. Opowiada ona o dewiacyjnej "rodzinie", której życie zdominowane zostało przez skrajnie nienormalną relację. Co musi się wydarzyć, aby syn posunął się do pozostawienia matki na pewną śmierć? Co piętrzy się w umyśle małego człowieka wychowanego w cieniu starszego brata, którego matka obdarzyła nadmierną miłością i jaki może mieć to wpływ na jego dorosłe życie? Zagwozdki niezmiernie ciekawe, zwłaszcza z kryminologicznego puntku widzenia
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie oznacza to wcale, że całkowicie...
Pisarz mało znany i popularny patrząc na liczbę ocen, którą zebrał na lubimyczytac.pl. A szkoda!
Książka "Małe historie rodzinne" to zbiór trzech wcześniej wydanych opowiadań, z których każde ma swój własny klimat. Pierwsze z nich - "Zmarzlina", to niepokojąca opowieść o trudnej relacji syna i matki, która w sposób dosłowny pogrąża się w szaleństwie z miłości do brata głównego bohatera... Piekielnie mroczna i zimna opowieść wywołująca ciarki! Drugie - "Pogrzeb", to nieco surrealistyczne w klimacie rozliczenie głównego bohatera z legendą dziadka - "opozycjonisty", który okazuje się nie być tak kryształowy, jak widział go wnuk... Ostatnia - "Teoria ruchów Vorbla", to miejscami ironiczna retrospektywa losów zatomizowanej rodziny, którą niewiele łączy a dużo dzieli... Elementem wspólnym opowiadań są właśnie te tytułowe relacje rodzinne: podszyte nieujawnionymi żalami, wzajemną niechęcią i niewypowiedzianymi pretensjami. Na pozór rodziny jakich wiele, ale proces, który dzieje się pod spodem prowadzi do... tragedii ("Zmarzlina")? Zrzucenia masek ("Pogrzeb")? Nowego początku ("Teoria ruchów Vorbla")? Ogólnie mało optymistyczne, ale niezwykle ciekawe i krwiste... Trochę też nierówne, ocena końcowa uśredniona, a za poszczególne opowiadania byłyby następujące noty:
- "Zmarzlina" - rewelacjyjna - 8*
- "Pogrzeb" - dobra - 6*
- "Teoria ruchów Vorbla" - bardzo dobra - 7*
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "Małe historie rodzinne" to zbiór trzech wcześniej wydanych opowiadań, z których każde ma swój własny klimat. Pierwsze z nich - "Zmarzlina", to niepokojąca opowieść o trudnej relacji syna i matki, która w sposób dosłowny pogrąża się w szaleństwie z miłości do brata...
Świat Tomasza Białkowskiego to rzeczywistość mroczna, dosadnie przedstawiona. Autor prezentuje czytelnikowi trzy różne opowieści, zespolone jednym tematem – rodziną, i to nie taką zwykłą, ale jeżeli nie destrukcyjną czy patologiczną, to z pewnością naznaczoną pęknięciem. Te trzy historie o trudnych i skomplikowanych relacjach, zrealizowane są naprawdę oryginalnie, z pomysłem i zapadają głęboko w pamięć.
Pełna recenzja książki na stronie: