Przerwane milczenie część 2

- Am Ende des Schweigens
- 2017-01-12
- 2017-01-12
- Sława Lisiecka
Od lat spędzają wspólnie urlop w idyllicznej posiadłości Stanbury: jej właścicielka Patricia z mężem Leonem i dwiema córkami, psycholog Tim z cierpiącą na depresję żoną Evelin, naukowiec Aleksander z córką Ricardą i niedawno poślubioną, dużo młodszą od siebie żoną Jessicą. Trzech mężczyzn łączy od czasów szkolnych bliska przyjaźń. Nowa z tym towarzystwie Jessica szybko zauważa, że beztroski nastrój jest jedynie złudzeniem i że wszyscy jakoś dziwnie się zachowują, zupełnie jakby mieli coś do ukrycia. Im dłużej Jessica analizuje fakty, tym gorzej czuje się w ociętym od świata domu.
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Przerwane milczenie część 2 w ulubionej księgarni
Oceny książki Przerwane milczenie część 2
5833 użytkowników ma tytuł Przerwane milczenie część 2 na półkach głównych- Przeczytane 4 014
- Chcę przeczytać 1 770
- Charlotte Link 54
- 2012 33
- Kryminały 32
- 2014 29
- 2018 26

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przerwane milczenie część 2
Książka bardzo dobrze napisana, ale baaardzo duży minus za picie alkoholu przez jedną z bohaterek będących w ciąży. Zastanawiałam się nawet nad jedną gwiazdką właśnie z tego powodu, ale byłoby to krzywdzące ze względu na dobrą fabułę książki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam, raczej nikt się nie zawiedzie.
Polecam, raczej nikt się nie zawiedzie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zwykle, bardzo dobra Charlotte Link. Wciągająca fabuła, świetne portrety psychologiczne postaci. Można zastanowić się nad sobą:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka na scenariusz do serialu Netflixa. Taki to poziom. Szybko się czyta, ale nic specjalnego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLink znowu udowadnia, że potrafi trzymać czytelnika w napięciu. Mroczna, pełna sekretów historia, która wciąga od pierwszej strony...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaka dłuuuga, takie małe literki 😉 i całkiem sporo opisów...a mimo to intrygująca i wciągająca. Polecam serdecznie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonale polaczenie prezycyzjnie skonstruowanej intrygi z poruszajacym studium psychologicznym.Kolejny,przyprawiajacy o gesia skorke kryminal.Polecam!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOjjjj, porażka. Niestety, nic tu nie trzyma się literackiej.... zasady prawdopodobieństwa, "intryga" słabiutka i naprawdę mało przekonywająca. Szkoda czasu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNigdy wcześniej nie umęczyłam się tak bardzo przy czytaniu książki Charlotte Link. Przez tę ledwo przebrnęłam, mając chwilami odczucie jakby wyszła spod pióra zupełnie innej osoby. Kryminał z niesamowicie duszną atmosferą, łatwym do przewidzenia finałem i jakąś taką topornością akcji, która zamiast radości z czytania, powodowała udrękę.
Grupa przyjaciół wraz z rodzinami każdego roku spędza ferie w posiadłości Stanbury House, której właścicielką jest nie wzbudzająca sympatii Patrycja Roth. W miarę upływu czasu, wychodzi na jaw, iż ta przyjaźń nie jest bez skazy i zaczynają się na niej pojawiać grube rysy. Jak się okazuje, trójkę facetów: Aleksandra, Tima i Lena łączy również tajemnica z przeszłości, która jest przez nich głęboko skrywana, gdyż wiąże się z pewną tragedią, która zaważyła na ich życiu. Inną rysą jest fakt, że Tim (psychoterapeuta) znęca się od lat nad żoną Eveline i wszyscy o tym wiedzą, ale nikt nic z tym nie robi. Również małżeństwo Jessiki i Aleksandra pozostawia wiele do życzenia. I takich "smaczków" w tym gronie jest znacznie więcej. W efekcie wszystko to doprowadzi do tragedii. Z dziewięciu osób, które spędzały tam ferie, cztery zostały zamordowane, a jedno dziecko ciężko ranne walczy o życie. I główną zagadką kryminalną pozostaje odpowiedź na pytanie: kto i dlaczego zabił tyle osób? Czy wśród osób, które przeżyły masakrę można upatrywać mordercę?
W posiadłości pojawia się niespodziewanie Philip Bowen, który twierdzi, że jest bliskim krewnym Patrycji i należy mi się połowa posiadłości. Czy zdoła to udowodnić? Przy okazji obserwujemy jego burzliwy związek z modelką Geraldine, którą okropnie traktuje pomimo tego, że kobieta jest mu całkowicie oddana i w zasadzie to go utrzymuje. A Patrycja uważa go za kłamcę i nie chce mieć z nim nic wspólnego. Czy w akcie desperacji mógł posunąć się do wielokrotnego morderstwa?
Odrębny wątek stanowi sprawa córki Aleksandra i pasierbicy Jessicy czyli 15-letniej Ricardy, która sprawia duże problemy wychowawcze. Czytamy również jej dziennik, który pokazuje ją w nie najlepszym świetle i stawia w gronie podejrzanych o tę masakrę.
Poznajemy też szokujące fragmenty dziennika Tima, który rzekomo ma mu posłużyć jako materiał do pracy doktorskiej, a rzeczywistości pokazuje prawdziwe oblicze tego człowieka.
Pomysł na kryminał ciekawy, jednak miałam wrażenie, że: "ale to już było", bo motyw jest znany z innych powieści kryminalnych i wydawało mi się, że jest to skądś skopiowane. Nieprzyjemna, ciężka atmosfera jaka panowała w posiadłości, tajemnice i niedopowiedzenia, przemoc - działały na mnie dosyć przytłaczająco, ale też akcja została skonstruowana w taki sposób, że była dla mnie nudna. Nie zaliczam tej książki do udanej i z ulgą odetchnęłam, widząc końcowe strony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGrupa przyjaciół wraz z rodzinami...
Wciągająca historia!
Wciągająca historia!