Gra lwa

- The Lion's Game
- 2010-10-06
- 2001-01-01
- Piotr Jankowski
W powieści tej czytelnik ponownie spotyka bohatera poprzedniego bestsellera tego autora - porucznika Johna Coreya z nowojorskiego Wydziału Zabójstw. Wspólnie z agentami FBI i CIA tropi on niezwykle groźnego i przebiegłego terrorystę noszącego przydomek "Lew". Jest nim młody Arab Asad Kalil pałający żądzą odwetu za śmierć swojej rodziny, która zginęła podczas nalotu bombowców USA na Libię w 1986 roku. Ofiarą Lwa padają pasażerowie i załoga pasażerskiego jumbojeta, agenci FBI, policjanci, byli lotnicy wojskowi. Kto jest następny na jego liście? Kto jest jego głównym celem?
Kup Gra lwa w ulubionej księgarni
Oceny książki Gra lwa
704 użytkowników ma tytuł Gra lwa na półkach głównych- Przeczytane 463
- Nelson DeMille 7
- Sensacja 4
- Thriller/sensacja/kryminał 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gra lwa
Punktem wyjściowym w serii jest dla mnie Nadejście nocy, którą przeczytałem jako pierwszą. Nie mogę dać 8 jak jej, nie mogę dać również 7. Gra Lwa wprawiała mnie w mieszane uczucia. Do momentu gdy występowała narracja z Asadem na pierwszym planie, to definitywnie grała pierwsze skrzypce. U Corey'a działo się stosunkowo niewiele i przynudzało. Miałbym problem z przebrnięciem gdyby nie sarkastyczne i dość rubaszne poczucie humoru - najwyraźniej jestem kabotynem jak i on. W drugiej części jest lepiej i trzyma poziom. Choć jak już wspomniałem, nie jest to Nadejście nocy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom niezbyt przypadł mi do gustu ale postanowiłam dać jeszcze jedną szansę. I dobrze zrobiłam, bo tym razem było zdecydowanie lepiej. Może jednak trochę przydługo było I momentami robiło się nudno, to jednak wypada całkiem nieźle.
Tym razem Corey, wspólnie z FBI i CIA tropi libańskiego terrorystę, który chce zemścić się za amerykański nalot bombowy na Bab al-Aziziję. Tym razem przeciwnik jest naprawdę bezwzględny i przebiegły a trup ściele się naprawdę gęsto. A wszystko to okraszone siermiężnym humorem Coreya i jego przemyśleniami. Nie zawsze błyskotliwymi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem Corey, wspólnie z FBI i CIA tropi libańskiego terrorystę, który chce zemścić się za amerykański nalot bombowy na Bab...
Z opisu miała być to kolejna książka o amerykańskich agencjach. A jest super połączenie wątków sensacji z dobrym humorem i niezłomnym gliną. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobry thriller poruszający temat terroryzmu i zakłamania agencji wywiadowczych. Czyta się dobrze, chociaż błyskotliwy detektyw Corey trochę za dużo błaznuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo bardzo przeciętnej "Wyspie Śliwkowej" postanowiłem dać jeszcze szansę DeMille`owi i jego bohaterowi Johnowi Corey`owi. I warto było, bo to już była o klasę lepsza powieść. Narzekałem na ograniczoną, pierwszoosobową narrację i tym razem pisarz urozmaicił ten aspekt dokładając wątek terrorysty i dokładając narrację trzecioosobową. To była bardzo amerykańska powieść. Historia libijskiego terrorysty, który uśmiercił całą załogę samolotu, następnie prowadził swój krwawy dżihad, czym mścił się za naloty bombowe USA na Libię i zabicie jego rodziny i bliskich. Śledztwo było średnie, oczywiście nie zabrakło żartobliwej narracji i dowcipkowania głównego bohatera, kolejnego wątku romansowego. Mimo podobieństwa historii jakże daleko było tej powieści do mocno niedocenionego "Czwartego K" Mario Puzo. Ale jeśli chodzi o przyzwoitą i dobrą rozrywkę, to książka spełniła swoje zadanie. Ogólnie na plus, ale bez szału.
Po bardzo przeciętnej "Wyspie Śliwkowej" postanowiłem dać jeszcze szansę DeMille`owi i jego bohaterowi Johnowi Corey`owi. I warto było, bo to już była o klasę lepsza powieść. Narzekałem na ograniczoną, pierwszoosobową narrację i tym razem pisarz urozmaicił ten aspekt dokładając wątek terrorysty i dokładając narrację trzecioosobową. To była bardzo amerykańska powieść....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem jedna z lepszych powieści autora. Dowcipne dialogi i ciekawy sposób prowadzenia narracji. Postacie barwne, doskonale scharakteryzowane, jakby z życia wzięte. Ta powieść jest napisana całkowicie w stylu autora, który trudno byłoby podrobić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNadal umieszczam książki pana DeMille na pułce z dobrymi książkami , ale muszę zaznaczyć , że są to powieści o specyficznym poczuciu humoru i niekonwencjonalnej jak na sensację formie przygodowej . Sama intryga kryminalna jest ciekawa , a pościg za nieuchwytnym terrorystą naprawdę emocjonujący , ale ciężkawy amerykański dowcip i czasami wręcz głupkowate teksty bohaterów trochę mnie zmęczyły . Występuje tu zamierzona niezgodność między formą a treścią i nie każdemu czytelnikowi może się to podobać . Za sam pomysł na fabułę dałbym nawet osiem gwiazdek jednak całość przypomina koncert muzyki poważnej połączony z występami klaunów w celu urozmaicenia imprezy .
Mam wielki problem z poleceniem tej książki . Z jednej strony powieść ma dobre tempo i trzyma czytelnika w napięciu , z innej irytuje i jest wręcz niepoważna .
Nadal umieszczam książki pana DeMille na pułce z dobrymi książkami , ale muszę zaznaczyć , że są to powieści o specyficznym poczuciu humoru i niekonwencjonalnej jak na sensację formie przygodowej . Sama intryga kryminalna jest ciekawa , a pościg za nieuchwytnym terrorystą naprawdę emocjonujący , ale ciężkawy amerykański dowcip i czasami wręcz głupkowate teksty bohaterów...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zwykle u DeMille zbyt długa ta powieść i jak zwykle u DeMille dobrze się ją czyta.
Corey oczywiście w specyficzny dla siebie sposób prowadzi śledztwo i ma specyficzne poczucie humoru, ale ja tam gościa lubię. Przynajmniej jego komentarze nie są nudne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy temat zemsty Libijczyka na wszystkich osobach powiązanych z akcją bombardowania jego ojczyzny.
Książka reklamowana jako zawierająca "błyskotliwe dialogi". Bardziej by tu pasowało określenie "od żenujących po błyskotliwe", w związku z tym każdy znajdzie tu coś dla siebie. Tak podejrzewam że tą książką między innymi inspirował się Remigiusz Mróz tworząc swoje "wiekopomne dzieła", z tym że on akurat celował w te żenujące. Wracając do książki, jako całość całkiem niezła pozycja dla lubujących się w kryminałach, momentami bardzo wciągająca, nawet nietypowy wątek miłosny pasował do całości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy kryminał raczej niż thriller. Początek zrobił na mnie mega wrażenie, to dokładne zaplanowanie każdego kroku terrorysty - świetne. Natomiast już od samego początku drażniło mnie gapiostwo służb i ukrywanie informacji. Całego smaku dodawał oczywiście nasz błyskotliwy były detektyw, ale mimo wszystko za bardzo dłużyła mi się ta książka.