Bohaterowie pogranicza

- Heroes of the Frontier
- 2017-09-13
- 2017-09-13
- Marek Fedyszak
Josie postanawia uciec od przeszłości i ojca dwójki swoich dzieci. Starym zdezelowanym kamperem (optymistycznie nazwanym „Chateau”) będą przemierzać pustkowia Alaski. Podróż zaczyna się jak wakacyjny wyjazd – oglądają zwierzęta, rozpalają ogniska, podziwiają krajobrazy. Josie jednak nie może zdystansować się od wspomnień.
Jej maleńka rodzina, przepędzana na północ stanu przez rozprzestrzeniające się pożary i na każdym kroku napotykająca szalenie ekscentrycznych mieszkańców Alaski, musi za wszelką cenę przetrwać swoją surrealistyczną przygodę. Bo jeśli zdołają przetrwać, czeka na nich – na peryferiach cywilizowanego świata – coś nieskalanego i zbawiennego…
Kup Bohaterowie pogranicza w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Bohaterowie pogranicza
Bohater jednej powieści
Dave Eggers kupił mnie książką „Krąg”. Czytałam ją, wręcz pochłaniałam wszystkie strony, nie mogąc się oderwać od fabuły, która naprawdę dawała do myślenia. Na podobne wrażenia liczyłam przy lekturze „Bohaterów pogranicza”, innej pozycji tego autora. Zwłaszcza, że recenzenci nie mogli nachwalić się, jaka to wzruszająca i dodająca otuchy powieść.
Historia opiera się na motywie drogi – dentystka Josie, pod wpływem ogromnych zmian, jakie spotkały ją w życiu, m.in. rozpad wieloletniego związku z Carlem, ojcem ich wspólnych dzieci, Any i Paula, postanawia wyjechać na „wakacje” i zdystansować się tym samym od swojego życia. Kobieta, razem z córką i synem, wyrusza w podróż po Alasce, a jako środek transportu wynajmuje zdezelowany kamper. Droga po tym specyficznym stanie, ludzie, których spotykają oraz dziwne wydarzenia – wszystkie te elementy składają się na wyjątkową przygodę życia Josie, Any i Paula...
Jak pisałam wcześniej, „Bohaterowie pogranicza” to powieść z motywem drogi, czyli historia, w której podróż głównych postaci książki staje się czymś, co na zawsze ich zmienia: może to być początek nowego życia, główna przyczyna zmiany osobowości czy spojrzenie prawdzie w oczy na rzeczy, które wcześniej się nie zauważało. To właśnie znajdziemy w powieści Dave'a Eggersa, tyle że jeszcze opowieść o zagubionej w rzeczywistości Josie dodatkowo ma w sobie elementy komedii, aby czytelnik mógł sam złapać dystans do całej wyprawy, jaką bohaterka postanawia odbyć.
Mimo to cała książka nie intryguje tak bardzo jak osławiony już „Krąg”. Zaryzykuje nawet stwierdzenie, że „Bohaterowie pogranicza” zwyczajnie... nudzą. Autor poprzez podróż Josie, Any i Paula chciał przedstawić współczesny świat – głównie Amerykę – oraz wartości, jakimi dzisiaj kierują się ludzie, nie zawsze słusznymi, ale ostatecznie nic nowego nie pokazał czytelnikowi. Napiszę nawet więcej – Dave Eggers przedstawił oczywiste oczywistości.
Jak na razie pan Eggers jest dla mnie autorem wyłącznie jednej, bardzo dobrej książki, czyli „Kręgu”. I, moim zdaniem, ciężko mu będzie powtórzyć ten sukces – lista bestsellerów oraz ekranizacja filmowa – w przypadku innych swoich książek. Bo „Bohaterowie pogranicza” wypadają słabo w porównaniu z historią firmy The Circle. Piszę to z bólem serca, bo liczyłam na kawał dobrej prozy. Mimo to będę trzymała za autora kciuki, aby stał się autorem nie jednej, ale wielu bardzo dobrych pozycji.
Anna Wolak
Oceny książki Bohaterowie pogranicza
184 użytkowników ma tytuł Bohaterowie pogranicza na półkach głównych- Chcę przeczytać 127
- 2024 2
- 2025 1
- Obyczajowe 1
- Przeczytanie 1
- Droga 1
- Alaska 1
Tagi i tematy do książki Bohaterowie pogranicza
Cytaty z książki Bohaterowie pogranicza
Gnidy zawsze wygrywały, ponieważ miłość i dobro były wafelkiem do lodów, a zdrada czołgiem.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bohaterowie pogranicza
Książka o alkoholiczce, która stale naraża dwójkę swoich dzieci na niebezpieczeństwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno mi jednoznacznie określić tę powieść jako dobrą lub kiepską... Moje uczucia wahały się przez cały czas czytania. Od podziwu dla głównej bohaterki za odwagę, że wybrała się z małymi dziećmi w podróż w nieznane, bez planu, aż do niezrozumienia jej lekkomyślności i braku troski o stabilność kolejnego dnia dla jej dzieci... To co było skrajną nieodpowiedzialnością - miało też swoje plusy. Myślę, że jest to historia, którą każdy powinien ocenić sam, według swoich przekonań i priorytetów. Dla mnie jednak przeważa zbyt duża frywolność i niedojrzałość Josie, którą widać zwłaszcza wtedy gdy jej 8-letni syn przejawia więcej rozsądku niż matka... W każdym razie warto spojrzeć na to wszystko indywidualnie 😉
Trudno mi jednoznacznie określić tę powieść jako dobrą lub kiepską... Moje uczucia wahały się przez cały czas czytania. Od podziwu dla głównej bohaterki za odwagę, że wybrała się z małymi dziećmi w podróż w nieznane, bez planu, aż do niezrozumienia jej lekkomyślności i braku troski o stabilność kolejnego dnia dla jej dzieci... To co było skrajną nieodpowiedzialnością -...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDotrwałam do 82 strony i nie dam rady iść dalej. Książka jest nudna, bez sensu. Akcja jest rozmyta przez ciągłe wspomnienia głównej bohaterki. Wyjątkowo beznadziejnej, lekkomyślnej matki, która wywozi dwójkę dzieci starym kamperem na Alaske.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka lepsza niż można było się spodziewać z zamieszczonych recenzji. Matka z dwójką dzieci podróżuje po Alasce uciekając przed swoim dotychczasowym życiem i bez pomysłu co dalej. Cały czas się coś dzieje. Rodzina przechodzi różne perypetie w wyniku nie zawsze racjonalnych decyzji bohaterki. W miarę rozwoju akcji poznajemy wcześniejsze życie oraz motywy, które skłoniły Josie do tej eskapady. Cała historia opowiedziana z ironią, specyficznym humorem i próbą zrozumienia ludzkich słabości. Może końcówka trochę zbyt surrealistyczna, ale ogólnie książka warta uwagi.
Książka lepsza niż można było się spodziewać z zamieszczonych recenzji. Matka z dwójką dzieci podróżuje po Alasce uciekając przed swoim dotychczasowym życiem i bez pomysłu co dalej. Cały czas się coś dzieje. Rodzina przechodzi różne perypetie w wyniku nie zawsze racjonalnych decyzji bohaterki. W miarę rozwoju akcji poznajemy wcześniejsze życie oraz motywy, które skłoniły...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziwna to była lektura, naprawdę dziwna. Można się na niej wynudzić, a i zachowania tej matki są często zadziwiające, chaotyczne i nieodpowiedzialne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo to było? Xd Chyba totalnie nie zrozumiałam tej książki. Przeczytałam ją do końca, bo była na moim wyzwaniu - książki z półki 12 książek na 2024. Gdyby nie to , był by DNF. Tragedia. Ta książka nic nie wnosi. A te i formacje na okładce- "Głęboko poruszająca", "Porywająca i wzruszająca" - pytam się kiedy i gdzie ? Bo ja nie zauważyłam. Raczej czułam ogromną frustrację. Bohaterka alkoholiczka, której nikt nie zwraca na to uwagę. Zajmuje się dziećmi tak że opiekę trzebaby było wezwać. Chłopiec udający przez całą książkę dorosłego mężczyznę (przynajmniej takie odniosłam wrażenie- odpowiedzialny za matkę i za swoją młodsza siostrę). Mnóstwo niedopowiedzeń. Sytuację, które normalny człowiek nigdy by się nie wplątał. A tym bardziej matka, która ma dwójkę dzieci. No niestety, ale to chyba będzie największe rozczarowanie 2024. Druga gwiazdką tylko i wyłącznie za to, że doczytałam do końca.
Co to było? Xd Chyba totalnie nie zrozumiałam tej książki. Przeczytałam ją do końca, bo była na moim wyzwaniu - książki z półki 12 książek na 2024. Gdyby nie to , był by DNF. Tragedia. Ta książka nic nie wnosi. A te i formacje na okładce- "Głęboko poruszająca", "Porywająca i wzruszająca" - pytam się kiedy i gdzie ? Bo ja nie zauważyłam. Raczej czułam ogromną frustrację....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam już nie wiem, czemu ja tak dzielnie trwam przy tym Eggersie. Może ciągle liczę, że znowu wróci ten polot, co przy "Wstrząsającym dziele..." i "My to mamy..."? Ale niestety, kolejna rzucająca się w oczy okładka to za mało, by powiedzieć, że to było naprawdę dobre. Powieść prostoliniowa, aż strach. Mam wrażenie, że zestaw perypetii głównych bohaterów został wylosowany z jakiegoś słoika, który przygotował sobie autor (proszę, oto sto karteczek ze stoma różnymi przygodami/utrudnieniami na Alasce, wyciągnę sobie sześć i umieszczę je kolejno w książce. Raz, dwa... Gotowe. Hm, co my tu mamy: złapanie gumy, pożar, przygodny seks, festyn, burza...). Ni to powieść drogi, ni to poszukiwanie sensu życia, dzieci mądrzejsze od dorosłych... Jak dla mnie zbyt wiele chaosu.
Sam już nie wiem, czemu ja tak dzielnie trwam przy tym Eggersie. Może ciągle liczę, że znowu wróci ten polot, co przy "Wstrząsającym dziele..." i "My to mamy..."? Ale niestety, kolejna rzucająca się w oczy okładka to za mało, by powiedzieć, że to było naprawdę dobre. Powieść prostoliniowa, aż strach. Mam wrażenie, że zestaw perypetii głównych bohaterów został wylosowany z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSiegajac po ,,Bohaterow pogranicza" spodziewalam sie opisu podrozy glownej bohaterki przez Alaske, ale i tak ta pozycja mnie nie rozczarowala. Pelno w niej czarnego humoru, zycie rozwiedzionej matki to pasmo nieszczesliwych zbiegow okolicznosci,ksiazka przesycona jest Ameryka, autor odwoluje sie do problemow wspolczesnego czlowieka i jego zmagan z zyciem. Publikacja nie Taka oczywista i gorzka, ale moze gdzies tam jednak jest swiatelko w tunelu?
Siegajac po ,,Bohaterow pogranicza" spodziewalam sie opisu podrozy glownej bohaterki przez Alaske, ale i tak ta pozycja mnie nie rozczarowala. Pelno w niej czarnego humoru, zycie rozwiedzionej matki to pasmo nieszczesliwych zbiegow okolicznosci,ksiazka przesycona jest Ameryka, autor odwoluje sie do problemow wspolczesnego czlowieka i jego zmagan z zyciem. Publikacja nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka powieści czterdziestoletnia dentytstka Josie pewnego dnia wyrusza starym wypożyczonym kamperem w podróż po Alasce. Nie jest to jednak zwykła wakacyjna wyprawa. Kobieta postanowiła uciec ze swojego dotychczasowego życia zabierając ze soba dwójkę dzieci - ośmioletniego Paula i pięcioletnią Anę oraz trzy tysiace dolarów w gotówce. Bez dokładniejszych planów podąża na północ stanu, nie zrażona faktem, iż szaleją tam ogromne pożary.
Na kolejnych stronach pokonujemy z tą trójką setki kilometrów i stopniowo dowiadujemy się, co skłoniło Josie do podjęcia decyzji o wyjeździe.
Nie udało mi się polubić głównej, lekko rozhisteryzowanej, bohaterki z silną skłonnością do paranoi, która z łatwością podejmuje liczne lekkomyślne decyzje, niejednokrotnie narażając na niebezpieczeństwo siebie i swoje dzieci. Nie potrafiłam zrozumieć jej motywacji ani nadążyć za jej tokiem myślenia.
Krótko mówiąc, nie przemówiła do mnie ta książka. I mam nieodparte wrażenie, że sporą winę za to ponosi BARDZO złe tłumaczenie. Niestety nie po raz pierwszy zdarza się, że powieść wydana przez wydawnictwo Sonia Draga została tak kiepsko przetłumaczona. Kalki językowe, pozbawione sensu zdania, używanie absolutnie nieprawidłowych odpowiedników angielskich słów, to tylko niektóre z wykroczeń tłumacza.
Przyjaciółka czytała tę książkę w języku niemieckim i była nią zachwycona, chociażby ze względu na bardzo trafne obserwacje współczesnej Ameryki. Szkoda, że wydawnictwo pozbawiło polskich czytelników tej przyjemności - jakość tekstu pozostawia bowiem tak wiele do życzenia, że nie sposób skupić się na treści...
Więcej recenzji na moim blogu: www.katalog-tytulowy.blogspot.com
Zapraszam!
Główna bohaterka powieści czterdziestoletnia dentytstka Josie pewnego dnia wyrusza starym wypożyczonym kamperem w podróż po Alasce. Nie jest to jednak zwykła wakacyjna wyprawa. Kobieta postanowiła uciec ze swojego dotychczasowego życia zabierając ze soba dwójkę dzieci - ośmioletniego Paula i pięcioletnią Anę oraz trzy tysiace dolarów w gotówce. Bez dokładniejszych planów...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNudna opowieść o nieodpowiedzialnej matce, która z dwojgiem dzieci szwenda sie po Alasce. Motyw jako żywo kojarzył mi się z "Wszystko za życie", bo kobieta wydawała sie równie szalona i chaotyczna, jak bohater tamtej historii. Autor stworzył swoją książkę z szeregu opowiesci, które donikąd nie prowadzą i mialam wrażenie, że spisywanie ich jest tylko sztuką dla sztuki - mnóstwo nikomu niepotrzebnych słów. Bohaterowie pogranicza to Powieść bez konkretnej akcji, bez ciekawych wątków i wyraźnego zakończenia.
Nudna opowieść o nieodpowiedzialnej matce, która z dwojgiem dzieci szwenda sie po Alasce. Motyw jako żywo kojarzył mi się z "Wszystko za życie", bo kobieta wydawała sie równie szalona i chaotyczna, jak bohater tamtej historii. Autor stworzył swoją książkę z szeregu opowiesci, które donikąd nie prowadzą i mialam wrażenie, że spisywanie ich jest tylko sztuką dla sztuki -...