Komornik III. Kant

- fantasy, science fiction
- Komornik (tom 3)
- 2017-11-17
- 2017-11-17
Wypełniło się Proroctwo. Teraz pozostaje tylko jeden, ostatni akord.
Oto nadchodzi dzień Pana, okrutny, pełen srogości i płonącego gniewu, aby obrócić ziemię w pustynię, a grzeszników z niej wytępić.
Księga Izajasza 13:9, Psalm 86, Dzieje Apostolskie 9
Świat musi spłonąć.
Ale jeszcze można pokazać pazur.
Jeszcze można przetrącić skrzydełka tym zasranym cherubinkom.
Jeszcze skundlona ludzkość do końca nie sczezła.
Jak by tak zebrać wszystkich, nawet największych wypierdków, szaleńców, emerytowanych gladiatorów i najmroczniejsze bestie rewersu, to może uda się zasadzić skrzydlatym siarczystego kopa i zgasić świętoszkowate uśmieszki na gładkich gębach.
Do boju ludzie, a ci z góry mogą nam naskoczyć na kant!
Kup Komornik III. Kant w ulubionej księgarni
Oceny książki Komornik III. Kant
2494 użytkowników ma tytuł Komornik III. Kant na półkach głównych- Przeczytane 1 900
- Fantastyka 49
- 2018 39
- Fantasy 26
- Mistrzowie Polskiej Fantastyki 20

OPINIE i DYSKUSJE o książce Komornik III. Kant
Rewelacyjne zakończenie. Takie plot twist nie spodziewała się nawet hiszpańska inkwizycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ całej trylogii (nie licząc Areny dłużników) ta część jest najlepsza. Zakończenie petarda
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie to dosyć rozczarowujące domknięcie trylogii. Bawiłem się znacznie gorzej niż przy poprzednich częściach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTy też jesteś bogiem, tylko wyobraź to sobie...
Ty też jesteś bogiem, tylko wyobraź to sobie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLepsza aniżeli poprzednia część. Podoba mi się plot twist na końcu. W końcu w książce jest mniej przekleństw. W pierwszej części nie dało się tego wytrzymać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie to jest topowa seria w polskiej fantastyce. Dawno nie polubiłem tak postaci i świata jak w Komorniku. Trzeci tom odrobinę gorszy od poprzednika, bo nie było, aż tyle cudownych interakcji, a więcej dopinania fabuły, ale humor i popkulturowe nawiązania nie zawiodły.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama trylogia nie przypadła mi do gustu. Trzeci tom nie odbiega od dwóch poprzednich, oprócz fantastycznego zakończenia. Powiem szczerze po bezsensownych przygodach tytułowego Komornika nie spodziewałem się tak mocnego zakończenia, byłem na prawdę pozytywnie zaskoczony. Wracając do treści - dostajemy znowu sporo chamstwa, żartów z gimbazy prosto z internetu, słabego bohatera, którego lubić się nie da. Problemem tego temu jest ciągła Deus Ex Machina - w odpowiedniej chwili pojawia się niespodziewane rozwiązanie, albo postać z dupy, która ratuje wszystko i podtrzymuje akcję do niechybnego końca (np. drezyniasz Siliasz). Obrazki gore już nie robią żadnego wrażenia, sam świat - odwiedzamy w kółko te same lokacje. Nie ma nic nowego świeżego w tym tomie, po prostu ciągniemy do zakończenia, które okazało się naprawdę mocne. I tutaj mam mocno mieszane uczucia do pisarza, potrafi Pan Gołkowski sprawić, że siedzi człowiek i ma sporą refleksję, ale niestety jest druga strona kilkuset stronic bełkotu i nic nie wnoszącej do powieści akcji. Technicznie Komornik mógłby być jedną książką wycinając 3/4 otrzymywanych obrażeń i rekonwalescencji bohatera oraz akcji wciskanych nie wiadomo po co. Podnoszę swoją ocenę tomu na 5 za dobry finał - generalnie są lepsze książki.
Sama trylogia nie przypadła mi do gustu. Trzeci tom nie odbiega od dwóch poprzednich, oprócz fantastycznego zakończenia. Powiem szczerze po bezsensownych przygodach tytułowego Komornika nie spodziewałem się tak mocnego zakończenia, byłem na prawdę pozytywnie zaskoczony. Wracając do treści - dostajemy znowu sporo chamstwa, żartów z gimbazy prosto z internetu, słabego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZamknięcie trylogii. Pierwsza część była bardzo ciekawa, druga zaskakująca, a w trzeciej...trudno określić , czy czegoś zabrakło, czy było w sam raz.
Z drugiej zaś strony mam nieodparte wrażenie, że co najmniej pierwsza połowa trzeciej części mogła zostać wchlonięta przez poprzednią. Czuć, że czas mógł gonić autora.
Jako pojedyncza część - to jest ok. Jako zamknięcie trylogii - w sam raz. Polecam wszystkie trzy części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ jednej strony to dobre zamknięcie - wypełnia sie, co miało się wypełnić. Gołkowski stawia na koniec kilka pytań, pojawiają się moralne dylematy.
Z drugiej zaś strony mam nieodparte wrażenie, że co najmniej pierwsza połowa...
Po finale wnoszę, że autor sporo eksperymentował z psychodelikami. Ładnie to ujął.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocne zakończenie trylogii.
Mocne zakończenie trylogii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię tą serię. Świetny pomysł na inne niż zwykle post-apo, niesamowicie dobrze wykorzystane motywy religijne, genialne postaci, ciekawa i wciągająca fabuła i sporo czarnego humoru i odniesień do popkultury. Świetna seria!