Virion. Wyrocznia

- fantasy, science fiction
- Imperium Achai (tom 1)
- 2017-10-11
- 2017-10-11
Virion– szermierz natchniony który wraz dwudziestoma innymi straceńcami pokonał legion Moy- raptem tysiąc doświadczonych weteranów.
Jak Chłopak z dobrego domu został bezlitosną maszyną do zabijania?
Morderstwo, więzienie i ucieczka przed bandą łowców to chyba jeszcze nie powód żeby tak się stoczyć. A może od początku ktoś na górze zaplanował, że jego przeznaczenie to droga miecza i stosy trupów.
Poznajcie historię najsłynniejszego szermierza Cesarstwa.
Powrót do czasów Achai nie mógł być bardziej emocjonujący.
„Słuchaj, do walki ludzie stają z różnym nastawieniem. Jedni sądzą, a może mi się uda przeżyć” – nie uda się, to już trupy jeśli trafią na zawodowca. Inni myślą „pofechtujemy się, zobaczymy kto lepszy, a potem się okaże, co i jak” – to też trupy, jeszcze przed walką. I są jeszcze inni, myślą: „zabić, zabić, zabić” albo w ogóle nie myślą o niczym szczególnym, po prostu zabijają.
Kup Virion. Wyrocznia w ulubionej księgarni
Oceny książki Virion. Wyrocznia
4847 użytkowników ma tytuł Virion. Wyrocznia na półkach głównych- Przeczytane 3 583
- Chcę przeczytać 1 218
- Fantastyka 58
- 2018 56
- Fantasy 47
- Audiobooki 30

OPINIE i DYSKUSJE o książce Virion. Wyrocznia
Dawno nie zjadłem tak szybko żadnej książki, porwał mnie sposób w jaki autor prowadzi czytelnika przez nowy świat, czyta się to przyjemnie, jest dużo ciekawych wątków, które pewnie będą rozwiązane w kolejnych częściach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek, jakieś 100 pierwszych stron, nudno. Od kluczowego wydarzenia leci i nareszcie dzieje się.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo świata "Achai" w wersji "Viriona" wróciłem raczej z sentymentu i sympatii sprzed "iks" lat. Jedynym rozczarowującym wnioskiem jest to, że jestem chyba na to za stary...
Żegnajcie, Virionie et consortes....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻegnajcie, Virionie et consortes....
Wymęczyła mnie ta książka. W pierwszej części bohaterowie mają dialogi na poziomie niepełnosprawności umysłowej. W kolejnej włos się na głowie jeży, gdy się pomyśli jak może działać system „sprawiedliwości”. W ostatniej jesteśmy świadkami nudnej podróży i mentalności, która nie wykracza poza „zjeść, wysrać się, zrobić robotę, spać”. Audiobook jest świetnie zaplanowany pod względem artystycznym ale sama treść książki do wybitnych nie należy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toświetnie się słuchało audiobooka, bardzo polecam przesłuchać!
świetnie się słuchało audiobooka, bardzo polecam przesłuchać!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoprawdy nie wiem, czemu tak długo zwlekałam z wejściem w świat Achai. Przecież podróż po kartkach tej powieści to sama przyjemność. Może mapy tej niezwykłej, a tak nam bliskiej krainy nie umiałam znaleźć, a może jedynie pierwszego tomu. Zaczęłam w końcu od historii pobocznej, lecz jakże emocjonującej. Ot poznajemy Viriona, młodzieńca uczącego się w gimnazjonie podobnie jak setki jego kolegów. Wygłupia się z nimi, udaje na potajemne popijawy, nielegalnie spotyka się z dziewczętami. Zwyczajny w każdym calu. No może rodziców ma z tych zamożniejszych. Lecz to przecież nikomu nie przeszkadza. Słuch ma absolutny, za to głos byle jaki. Gdy był młodszy przyjaźnił się z medykiem i trochę opanował sztukę leczenia ludzi. Ale co on tam wie?! Fechtować nie umie, mądry przesadnie też nie jest. Zatem w jaki sposób dokonał czynów, o które już wkrótce zostanie oskarżony? Chcecie się przekonać? To nie popełniajcie mojego błędu i nie zwlekajcie z rozpoczęciem lektury. Świat przedstawiony was pochłonie w całości. Woda na herbatę się przypali, tak bardzo nie będziecie chcieli się rozstać z galopującą akcją opowieści o Virionie. Jestem oczarowana i wniebowzięta. Już rozpoczęłam czytanie kolejnego tomu. Polecam.
Doprawdy nie wiem, czemu tak długo zwlekałam z wejściem w świat Achai. Przecież podróż po kartkach tej powieści to sama przyjemność. Może mapy tej niezwykłej, a tak nam bliskiej krainy nie umiałam znaleźć, a może jedynie pierwszego tomu. Zaczęłam w końcu od historii pobocznej, lecz jakże emocjonującej. Ot poznajemy Viriona, młodzieńca uczącego się w gimnazjonie podobnie jak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to(3-7/26) Kiedy w 2017 pan Ziemiański wydał Viriona stwierdziłem że poczekam aż skończy pisać całość, nie myślałem że saga o Szermierzu Natchnionym rozbuduje się do takich rozmiarów! :D
Teraz w 2026, po wydaniu ostatniej części postanowiłem zrealizować projekt pt. "VIRION". Zacząłem od 4 pierwszych części roboczo nazwanych cyklem Imperium Achai w sumie ponad 2200stron fantastycznej przygody :)
Jest to co lubię u Autora dowcip, świetne odniesienie do współczesności oraz ludzkich przywar okraszone dynamiczną, nie nudząca się akcją a także bywa że zaskakującymi zwrotami akcji, jedziemy dalej, póki co mocne 8!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz w 2026, po wydaniu ostatniej części postanowiłem zrealizować projekt pt. "VIRION". Zacząłem od 4 pierwszych części roboczo nazwanych cyklem Imperium Achai w sumie ponad 2200stron...
Bardzo przyjemna książka. Szybko się czyta, a do tego jest świetnie zrobione słuchowisko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo trochę przytłaczającej wielkością serii Pomnik cesarzowej Achaji, pierwszy tom następnej serii: jak zwykle u Ziemiańskiego dużo walk, dowcipny język i ciekawe, acz przerysowane opowieści o możliwościach bohaterów; I tom to wprowadzenie w życie młodego Viriona, podoba się i super łatwo się czyta, polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowicie wciągająca - zupełnie nie mogłem się oderwać, co mi się nie zdarza i ochłonąłem dopiero na ostatniej stronie. Pod tym względem ideał książki przygodowej. Do tego naprawdę dobrze napisana, więc chyba (oceniając tomami a nie cyklami) najlepsza książka autora. Niestety cały cykl jest bardzo nierówny, więc nie wiem czy bym polecił.
Dodam, że podchodziłem do niej z wielkim sceptycyzmem, bo bohater nie wzbudził mojego większego zainteresowania ani sympatii w "Achai" a tymczasem Virion, którego tu poznajemy właściwie nie ma z nim wiele wspólnego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDodam, że podchodziłem do niej z...