Dawno temu i nieprawda

Okładka książki Dawno temu i nieprawda autora Maciej Głowacki, Michał Gołkowski, 9788383750330
Okładka książki Dawno temu i nieprawda
Michał GołkowskiMaciej Głowacki Wydawnictwo: Fabryka Słów fantasy, science fiction
e-book
2024-12-07
2024-12-07

Kup Dawno temu i nieprawda w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dawno temu i nieprawda

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dawno temu i nieprawda

Na półkach: , , , ,

Historia z elfami, gnomami, orkami i ludźmi. Uwidocznione zostały niesnaski jakie leżą u podstawy wspólnego funkcjonowania tak wielu różnych gatunków we współczesnej Polsce. Kto ma prawo mieszkać na tych ziemiach? Magiczne zdawałoby się istoty czy zwykli pozbawieni mocy i niecodziennych umiejętności ludzie? Czy mogą oni wspólnie i pokojowo egzystować?

To opowieść o kilkorgu przyjaciół nie-ludzi przedstawiona dość lekko, choć dotyczy poważnych problemów. To czarny humor dodaje powieści owej lekkości. Trochę satyra, karykatura niektórych obecnie występujących zachowań, wzorców, kanonów życia i pracy, czyli Polska w krzywym zwierciadle.

Przez całą opowieść przewija się bezdomny elf żyjący bez wyraźnego celu. Nie pamiętający wydarzeń dnia poprzedniego. Do końca nie wiemy, czy to taka przypadłość tego gatunku, czy dla tych istot, przez ich długowieczność, każdy dzień jest podobny i niewart odnotowania w pamięci. Dość dodać, że Adalorian nie widzi nic złego w swoim życiu, choć nieco doskwiera mu brak funduszy.

Jednak gdy trafia się okazja Adaś się jej chwyta i próbuje dostosować się do wymogów społecznych. Widać, jakie ma problemy z wydawać by się mogło prostym życiem, jakie wiedzie wielu z nas. Jednak chciałby zaimponować pewnej pół-elfce, choć sam się nie przyznaje do tego, że zależy mu na jej opinii.

Gdy dochodzi do mordów nie-ludzi oraz silnych ruchów ludzi przeciw innym gatunkom, nasi przyjaciele trafiają do centrum wydarzeń. Wkrótce też odkrywają prawdziwą przyczynę owej ogólnej niechęci. Przyjdzie im stawić czoła niecodziennym wydarzeniom.

"Dawno temu i nieprawda" to specyficzne urban fantasty. Groteska, która powstała dla zabawy, ale mnie przypadła do gustu. Czy przerysowane? Miejscami tak, ale pewnie taki był zamysł autorów. Ciekawie było poczytać wspólną pracę obu panów G. To taka możliwość przejrzenia się w krzywym zwierciadle.

To opowieść o...

Całkiem sprawnie zbudowany świat, historia to raczej klisze gatunku, choć zapewne celowo by wyciągnąć więcej humoru z kontrastów.

Przez dobre pół książki ciężko było mi się skupić na treści i jakoś zaangażować w bohaterów. Jedynie wątek podwójnego życia Adasia/Adaloriana wydawał mi się ciekawy i zabawny.
Gdzieś dopiero od połowy książki wciągnąłem się w akcję powieści, ale ostatecznie całość oceniam jako dość przeciętne urban fantasy.
Prozy Głowackiego nie znam, ale Gołkowski jednak zdecydowanie lepiej wypada, gdy pisze solo.

Prozy Głowackiego nie znam, ale Gołkowski jednak zdecydowanie...

307 użytkowników ma tytuł Dawno temu i nieprawda na półkach głównych
68 użytkowników ma tytuł Dawno temu i nieprawda na półkach dodatkowych

Michał Gołkowski
Michał Gołkowski
Książka Michała Gołkowskiego "Stalowe Szczury: Błoto" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Fantastyka, fantasy. Zodiakalnie, patologiczny Wodnik z roku Stanu Wojennego. Wbrew pozorom samotnik, mizantrop i introwertyk. Z wykształcenia lingwista, z zamiłowania historyk wojskowości, z zawodu na co dzień tłumacz kabinowy ang-pol-ros. Obecnie stalker. Czarnobylem zafascynowany, odkąd tylko dowiedział się, po co brał wiosną ’86 ten niedobry proszek w kapsułkach z opłatka. Swoje związki ze Wschodem i stosunek do słowiańskości określa jako typowy love-hate relationship. Od zawsze rozerwany pomiędzy Skansenem w Łowiczu a Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie, osiadł w końcu pod lasem niedaleko Sochaczewa.

Cytaty z książki Dawno temu i nieprawda