Frankenstein z podręcznym słownikiem angielsko-polskim

Okładka książki Frankenstein z podręcznym słownikiem angielsko-polskim autora Mary Shelley, 9788365646125
Okładka książki Frankenstein z podręcznym słownikiem angielsko-polskim
Mary Shelley Wydawnictwo: Wydawnictwo Ze Słownikiem Ekranizacje: Frankenstein (1994) Frankenstein (2025) klasyka
klasyka
Frankenstein; Or, the Modern Prometheus
2016-10-26
2016-10-26
praca zbiorowa
Ekranizacje:
Frankenstein (1994) Frankenstein (2025)
Inne

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Frankenstein z podręcznym słownikiem angielsko-polskim w ulubionej księgarnii

Oceny książki Frankenstein z podręcznym słownikiem angielsko-polskim

OPINIE i DYSKUSJE o książce Frankenstein z podręcznym słownikiem angielsko-polskim

Któż nie zna Frankensteina? Postać obecna w wielu horrorach, budząca strach nie tylko swoim wyglądem, ale i postępowaniem. Ale nie jest to zwykła opowieść grozy o potworze zszytym z ludzkich szczątków, to historia przesycona emocjami, zadająca pytanie czy człowiek ma prawo dla własnej chwały bawić się w Boga i co z tego może wyniknąć.

Victor Frankenstein jest naukowcem opętanym ideą pokonania śmierci, dlatego tworzy własnego „człowieka”. Okazuje się, że nie jest to triumf nauki, lecz moralna katastrofa. Przerażony tym co udało mu się stworzyć ucieka, zostawiając swoje „dziecko” na pastwę losu. A on, samotny i budzący przerażenie i śmiech, potrzebuje jedynie ciepła i miłości. Potwór nie urodził się zły, stał się taki pod wpływem otoczenia - gdy został odrzucony, wyśmiany i pozbawiony jakiejkolwiek czułości. Potwór Frankensteina nie jest bezmyślną bestią, tylko istotą, która desperacko chce być zaakceptowana. Uczy się mówić, obserwuje ludzi, marzy o przyjaźni i miłości. Każde odrzucenie pogłębia jego samotność, która z czasem zamienia się w gniew, a gniew w chęć zemsty na świecie, który nigdy nie dał mu szansy. Jego złość nie bierze się z natury, lecz z bólu istnienia w samotności.

Autorka nie straszy brutalnymi scenami, lecz wywołuje klimat narastającego niepokoju i poczucia winy. Obsesja prowadzi bohatera do samotności, a jego strach przed odpowiedzialnością niszczy wszystko wokół. To historia o konsekwencjach pychy i o tym, że wiedza i pragnienie uznania potrafi być niebezpieczne. Mimo że powieść powstała ponad dwa wieki temu, brzmi zaskakująco współcześnie. Tematy sztucznego życia, granic nauki czy odpowiedzialności twórcy za swoje dzieło dziś wydają się jeszcze bardziej aktualne niż w tamtych czasach.

Choć większość z nas zna tę historię z filmu, to dopiero w książce widać, że nie jest to klasyczny horror, lecz przejmująca historia o tym, jak bardzo każdy potrzebuje drugiego człowieka i co się dzieje, gdy tej potrzeby nikt nie zauważa.

Victor Frankenstein jest naukowcem...

Nie tylko horror, ale też filozoficzna opowieść o odpowiedzialności twórcy za swoje dzieło. Mroczna, refleksyjna i zaskakująco aktualna

Wiele osób kojarzy Frankensteina jako potwora. To jednak jeden z najbardziej utrwalonych mitów związanych z tą historią. W powieści Mary Shelley Frankenstein to nazwisko naukowca, który stworzył istotę, a nie imię samego potwora.

To spore uproszczenie, a już sama historia powstania tej książki jest bardzo ciekawa. Pomysł na „Frankensteina” narodził się podczas pobytu Mary Shelley nad Jeziorem Genewskim. W pewnym momencie lord Byron zaproponował, aby każdy z obecnych napisał własną opowieść o duchach. To właśnie z tego wyzwania zrodziła się historia, która później stała się jednym z najbardziej znanych utworów w historii literatury. Do dziś można też spotkać się z błędnymi informacjami sugerującymi, że autorem powieści był jej mąż. To pokazuje, jak często w tamtym okresie podważano talent kobiet i próbowano przypisywać ich osiągnięcia mężczyznom.

W każdym razie Mary Shelley była niezwykle interesującą postacią. Żyła w XIX wieku, a „Frankenstein” był jej debiutem. Dziś uznaje się ją za jedną z prekursorek literatury science fiction. Była córką Mary Wollstonecraft, intelektualistki i obrończyni praw kobiet. Sama także wzbudzała kontrowersje w swoich czasach, ponieważ jako bardzo młoda osoba uciekła do Europy z angielskim poetą Percym Bysshe Shelleyem, który w tamtym czasie posiadał już żonę i miał z nią dwójkę dzieci.

„Frankensteina” czytałam trzeci raz. Pierwszy raz sięgnęłam po tę książkę około sześć lat temu, dlatego tym razem patrzyłam na nią już z zupełnie innej perspektywy. Kiedy zobaczyłam nowe, piękne wydanie powieści, kupiłam je jeszcze przed premierą i czekałam na nie z ogromną niecierpliwością. Zawsze powtarzam, że mam do tej historii duży sentyment, dlatego wybrałam właśnie tę książkę w ramach marcowego wyzwania czytelniczego LubimyCzytać 2026.

Po tych kilku latach odebrałam tę powieść trochę inaczej, ale mój stosunek do niej wcale się nie zmienił. Nadal bardzo lubię jej klimat. To powieść gotycka, którą dziś rozumiem o wiele głębiej, także dlatego, że znam biografię autorki oraz kontekst XIX wieku.

W książce pojawia się wiele ważnych tematów. Bardzo wyraźnie widać motyw samotności i odrzucenia, a także pytanie o to, czym właściwie jest człowieczeństwo. Mocno wybrzmiewa też ludzki egoizm oraz to, do czego człowiek potrafi się posunąć w imię zemsty. Istotnym wątkiem jest również ucieczka przed odpowiedzialnością za własne czyny.

Zdarzało mi się też momentami odczuwać klimat podobny do tego, który kojarzę z „Wichrowych Wzgórz” Emily Brontë. Wiem jednak, że nie każdemu ta książka przypadnie do gustu. Ja po prostu bardzo lubię powieści gotyckie i wiktoriańskie, dlatego to zdecydowanie mój czytelniczy styl.

Przy okazji tej lektury chciałabym też polecić książkę „Buntowniczki” Charlotte Gordon. To jedna z najlepszych biografii Mary Shelley, jakie czytałam, i bardzo ciekawie uzupełnia kontekst powstania „Frankensteina” oraz pokazuje, jaka była Mary Shelley.

Reasumując gorąco polecam tę powieść. Od ponad sześciu lat należy do jednej z moich ulubionych klasyków literatury ❤. Zdecydowanie zasługuje na uznanie i pamięć. Lektura obowiązkowa dla każdego miłośnika klasyki i grozy! Już sam fakt, że wciąż powstają ekranizacje inspirowane tą powieścią, świadczy o ponadczasowości jej tematyki i wyjątkowym znaczeniu w kulturze.

15171 użytkowników ma tytuł Frankenstein z podręcznym słownikiem angielsko-polskim na półkach głównych
3110 użytkowników ma tytuł Frankenstein z podręcznym słownikiem angielsko-polskim na półkach dodatkowych

Okładka książki Fantasmagorie. Opowieści o umarłych Johann August Apel, George Gordon Byron, Claire Clairmont, Heinrich Clauren, Friedrich Laun, Johann Karl August Musäus, John William Polidori, Mary Shelley, Percy Bysshe Shelley, Sarah Elizabeth Utterson

Cytaty z książki Frankenstein z podręcznym słownikiem angielsko-polskim