Najmroczniejszy sekret

- The Darkest Secret
- 2021-08-13
- 2017-05-10
- Rafał Lisowski
Powiedzieli, że Coco zaginęła w nocy. Kłamali.
Impreza z okazji 50. urodzin Seana Jacksona miała być niezapomnianym wydarzeniem. Wykwintne dania, strumienie szampana, doskonała muzyka i wytworni goście. Wieczór nie kończy się jednak tak, jak wszyscy planowali... Uczestnikami imprezy wstrząsa wiadomość o zaginięciu jednej z bliźniaczek, córek jubilata. Trzyletnia Coco rozpłynęła się w powietrzu. Ani policyjne dochodzenie, ani zakrojone na szeroką skalę poszukiwania nie przynoszą żadnego efektu, a bliscy przestają się łudzić, że dziewczynka kiedyś do nich wróci.
Dwanaście lat później pogrzeb Seana stanie się okazją do ponownego spotkania uczestników feralnego przyjęcia. Napięta atmosfera i przemilczane fakty sprawią, że na jaw zaczną wychodzić pilnie strzeżone sekrety, a wśród nich również ten najmroczniejszy...
Kup Najmroczniejszy sekret w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Najmroczniejszy sekret
5798 użytkowników ma tytuł Najmroczniejszy sekret na półkach głównych- Przeczytane 3 701
- Chcę przeczytać 2 032
- 2018 100
- 2019 63
- 2021 35
- 2017 30
- 2020 25

Opinie i dyskusje o książce Najmroczniejszy sekret
Czyta się szybko i to jest zdecydowanie największy plus tej książki. Fabuła jest taka sobie, ani zła, ani dobra. Podobało mi się, że historia opisywana jest z perspektywy starszej siostry oraz to, jak zmienia się jej podejście do poszczególnych osób, zwłaszcza ojca i sióstr, wraz z biegiem opowieści. Zakończenie było dobre, choć nie powiem, zirytowało mnie, liczyłam na stuprocentową prawdę. Z drugiej strony, paradoksalnie, przez to zyskało na wartości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj mocno inspirowana historią Madeleine McCann. Przewidywalna. Rozumiem zabieg autorki, żeby zostawić kilka wątków bez rozwinięcia. Czytelnik sam próbuje odpowiedzieć resztę, ale jest tego tak dużo, że można drugą książkę napisać. Podsumowując, d...y nie urywa 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMotto książki: „Kiedy mężczyzna poślubia swoją kochankę, powstaje wakat” James Goldsmith.
To opis jednego z bohaterów.
Historia rozgrywa się gdy Sean ma 50 lat i 62 lata. Jego pierwsza żona poszła w odstawkę gdy mu się znudziła. Poślubił młodszą o 17 lat kochankę Claire. Kolejna żona Linda, młodsza o 7 lat też była wcześniej jego kochanką. Gdy facet miał 50 lat uwodził 15-latkę Simone. Miałam odruch wymiotny. Została jego czwartą żoną, młodszą o 35 lat. Potencjalnej piątej żony nie znamy, bo facet zmarł. To jeden z wątków, który nie został zamknięty, jak wiele innych. Jego śmierć i okoliczności nie zostały wyjaśnione. Po co wprowadzać różne sytuacje, jak się je nie zamyka? Autorka nie miała pomysłu czy czasu?
Postaci jest dużo, zupełnie niepotrzebnie. Są to płaskie, powierzchowne, nijakie osoby z wielkim ego. Martwią się tylko o własny wizerunek. Wszyscy biorą udział w odurzaniu dzieci, by mieć spokój i bawić się. Wspólnicy w zbrodni.
Od początku wiadomo, że Coco zginęła, dopiero na końcu dowiadujemy się jak to się odbyło. Domyśliłam się tego po przeczytaniu 6 stron.
Zło jest bezkarne, więc będzie szkodzić dalej, jak to w thrillerze.
To nie był żaden sekret, ale sprytne kłamstwo ratujące tyłki bogaczy.
Żałuję, że ją przeczytałam, aż 411 stron. Nie znoszę gdy krzywdzi się dzieci. Są inne tematy
To była pierwsza i ostatnia książka tej autorki, którą przeczytałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo opis jednego z bohaterów.
Jeden z najlepszych kryminałów jakie czytałam. Nie daje o sobie zapomnieć.
Jeden z najlepszych kryminałów jakie czytałam. Nie daje o sobie zapomnieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się jednym tchem - forma narracji rewelacyjna, jak dla mnie. Parę historii, kilkanaście opowieści i niesamowita puenta!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła mi się podobała, choć nie można tu mówić o jakiejś niesamowitej zagadce - bardzo szybko można się zacząć domyślać co się wydarzyło, a niedługo później dostajemy już odpowiedź, że mieliśmy rację. Ale to mi nie przeszkadzało, za to sposób w jaki ta książka została napisana... Nie jestem pewna, czy to wina samej autorki, czy może raczej tłumaczenia, ale momentami było to nieco toporne. Niektóre zdania czytałam po dwa razy, zastanawiając się, co autor miał na myśli, a raczej nie zdarza mi się coś takiego często. Troche mnie to dziwi, bo to też nie tak, że cała książka taka była, ale jak już się zdarzały takie fragmenty, to totalnie wybijały mnie z rytmu i psuły przyjemność czytania. Ogólnie nie jest to zła książka, ale spodziewałam się czegoś więcej.
Fabuła mi się podobała, choć nie można tu mówić o jakiejś niesamowitej zagadce - bardzo szybko można się zacząć domyślać co się wydarzyło, a niedługo później dostajemy już odpowiedź, że mieliśmy rację. Ale to mi nie przeszkadzało, za to sposób w jaki ta książka została napisana... Nie jestem pewna, czy to wina samej autorki, czy może raczej tłumaczenia, ale momentami było...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlex Marwood w swojej najlepszej formie. Niesamowicie buduje fabułę i napięcie. Kiedy na pogrzeb Seana Jacksona potentata w branży nieruchomości zjeżdżają się przyjaciele i rodzina, na jaw wychodzą sekrety sprzed lat. Czy z zaginięciem jednej z córek Jacksona było naprawdę, tak jak wszyscy to przedstawiali?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Co prawda nie jest to typowy kryminał, thriller czy sensacja - bardziej obyczaj. A i akcja nie jest zbyt wartka ale czyta się dobrze. Jest interesująca, wciągająca, ma świetną narrację. Ale trzeba czytać ją inaczej niż jest napisana, tzn. nie pokolei. Książka napisana jest tak, że naprzemiennie przeplatają się dwa czasy: "teraźniejszość" oraz "12 lat wcześniej" i jak się czyta po kolei to wątki się mieszają, bohaterowie się mieszają i książka dużo traci z atrakcyjności. Dla mnie dużo lepiej jest przeczytać najpierw wszystkie rozdziały "12 lat wcześniej" a dopiero potem wszystkie "teraźniejszość" - ewentualnie z wyjątkiem ostatniego rozdziału "epilogu". Wtedy na prawdę jest super. Polecam
Bardzo dobra książka. Co prawda nie jest to typowy kryminał, thriller czy sensacja - bardziej obyczaj. A i akcja nie jest zbyt wartka ale czyta się dobrze. Jest interesująca, wciągająca, ma świetną narrację. Ale trzeba czytać ją inaczej niż jest napisana, tzn. nie pokolei. Książka napisana jest tak, że naprzemiennie przeplatają się dwa czasy: "teraźniejszość" oraz...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety się zawiodłam. Zapowiadało się fajnie i można było było zrobić z tego dobrą akcję, ale wyszło jak wyszło. Zakończenie znane już od sporo stron przed końcem książki i później niewiele się dzieje. Dużo niewyjaśnionych wątków... według mnie ta książka jest niedopracowana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość długo zbierałam się do tej lektury i szczerze mówiąc trochę żałuję. Książka jest dość skomplikowanie napisana, wiele bohaterów przez co łatwo się zgubić lub stracić wątek. Do tej pory przeczytałam cztery książki od tej autorki i niestety tylko jedną (najnowszą) najlepiej mi się czytało. Tutaj początkowo nie mogłam załapać o co chodzi, nie mogłam się wkręcić w tę historię. Fabuła jest podzielona na dwie linie czasowe- feralny wieczór zaginięcia oraz kilkanaście lat później gdy prawda wychodzi na jaw. Kreacja bohaterów jest na dobrym poziomie, można ich ocenić ponieważ nie są płascy jednak po prostu jest ich zbyt wiele i niestety ich myliłam. W fabule jest również wiele wątków, które śmiało można było pominąć. Niestety też kilka zostało nie wyjaśnionych więc pozostaje taki niesmak czytelnikowi. Nie spodobała mi się książka, nie mogłam się w nią wgryźć i zajęła mi dość sporo czasu, którego w pewnym sensie żałuję więc nie polecam.
Dość długo zbierałam się do tej lektury i szczerze mówiąc trochę żałuję. Książka jest dość skomplikowanie napisana, wiele bohaterów przez co łatwo się zgubić lub stracić wątek. Do tej pory przeczytałam cztery książki od tej autorki i niestety tylko jedną (najnowszą) najlepiej mi się czytało. Tutaj początkowo nie mogłam załapać o co chodzi, nie mogłam się wkręcić w tę...