Za zamkniętymi drzwiami

Okładka książki Za zamkniętymi drzwiami
B.A. Paris Wydawnictwo: Albatros Seria: Fakt bestseller kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Fakt bestseller
Behind closed doors
2017-12-01
2017-12-01
Janusz Ochab

Kup Za zamkniętymi drzwiami w ulubionej księgarnii

Za zamkniętymi drzwiami

Oceny książki Za zamkniętymi drzwiami

OPINIE i DYSKUSJE o książce Za zamkniętymi drzwiami

"To straszne, kiedy człowiek jest całkowicie uzależniony od drugiego człowieka".
Nie wyobrażam sobie takiego uzależnienia. Czytając trudno mi było nie zaangażować się emocjonalnie.
Autorka funduje nam cały wachlarz emocji - smutek, rozgoryczenie, bezsilność, strach. Chociaż nie przepadam za thrillerami, to ten, przeczytałam do końca. Udało Jej się utrzymać moje zaciekawienie do samego końca, a samo zakończenie zdecydowanie mnie nie zawiodło. Polecam, dla osób o silnych nerwach, ja staram się unikać thrillerów, ale ten jakoś przeżyłam.

sponiewierała mnie psychicznie

sponiewierała mnie psychicznie

Świetna książka, trzymająca w napięciu od początku do końca. I jak to w przypadku historii od tej autorki zakończona genialnym plot twistem.

45813 użytkowników ma tytuł Za zamkniętymi drzwiami na półkach głównych
7375 użytkowników ma tytuł Za zamkniętymi drzwiami na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Za zamkniętymi drzwiami

B.A. Paris
B.A. Paris
Jedna książka co 2,5 minuty, czyli 18 tys. egzemplarzy miesięcznie! Taka jest średnia sprzedaż thrillerów B.A. Paris w Polsce. Późny debiut na pewno nie jest łatwy, ale przy wystarczającej dozie talentu i determinacji może okazać się niezwykle lukratywny i przynieść autorowi nieoczekiwaną sławę. Sprzedaż powieści „Za zamkniętymi drzwiami” w Wielkiej Brytanii przekroczyła nakład miliona egzemplarzy – książka właśnie osiągnęła tam status platynowego bestsellera. Brytyjska autorka B.A. Paris (pod tym pseudonimem ukrywa się Bernadette McDougall) zrobiła zawrotną karierę dzięki powieściom „Za zamkniętymi drzwiami” i „Na skraju załamania”, które natychmiast trafiły na światowe listy bestsellerów i oczarowały miliony czytelników. „Za zamkniętymi drzwiami”, historia kobiety uwikłanej w przerażający związek z sadystycznym psychopatą – książka, którą Paris rozpoczęła przygodę z pisaniem – narobiła sporo szumu na międzynarodowym rynku wydawniczym. Bernadette, matka pięciu córek, zawsze chciała zostać pisarką – po prostu czekała na właściwy moment. Kiedy dziewczynki dorosły, nagle okazało się, że ma sporo wolnego czasu. Myślała co prawda o książkach dla dzieci, ale jedna z córek zachęciła ją do wzięcia udziału w konkursie literackim ogłoszonym przez brytyjski tygodnik „The Sunday Times”. Powieść, którą zgłosiła na konkurs, nie zdobyła żadnej nagrody, ale Bernadette odkryła, że pisanie jest dla niej jak narkotyk. Ponieważ chciała uniknąć niepotrzebnej presji i wciąż nie była pewna, czy osiągnie efekt, który ją zadowoli, postanowiła ukryć się za pseudonimem. Tak narodziła się B.A. Paris. „B.A.” to inicjały jej imion – Bernadette Anne. Na „Paris” zdecydowała się, ponieważ zaraz po studiach trafiła do Paryża, gdzie pracowała jako au pair i gdzie poznała przyszłego męża, a spędzone tam lata uważa za czas zmian, który okazał się najszczęśliwszy w jej życiu. Pomysł na debiutancki thriller, „Za zamkniętymi drzwiami”, podsunęła jej przyjaciółka. Mąż na każdym kroku kontrolujący żonę wydał się jej doskonałym punktem wyjścia, ale Bernadette nigdy nie sądziła, że historia stanie się aż tak mroczna. I tak porywająca! Autorka świetnie odnalazła się w gatunku domestic noir, ku satysfakcji i uznaniu czytelników – popularność gatunku płynie wszak z tego, że kwestia przemocy domowej nie jest obca nikomu i nawet jeśli nie doświadczyliśmy jej osobiście, prawdopodobnie znamy kogoś, kto właśnie tkwi w nieszczęśliwym związku. Bernadette zwykle bazuje na czymś, co przydarzyło się komuś, kogo zna lub jej samej. Tak było z „Na skraju załamania” – jadąc do domu przez las zaczęła się zastanawiać, co by zrobiła, gdyby zobaczyła samochód zaparkowany na poboczu. Czy zatrzymałaby się, żeby sprawdzić, czy wszystko w porządku, czy po prostu pojechałaby dalej? Ta rozterka okazała się doskonałym początkiem nowej powieści. Choć B.A. Paris nigdy nie planuje szczegółowo przebiegu akcji, to zawsze wie, jak zacznie się jej książka i jakie będzie zakończenie opowiadanej historii. Wszystko to, co pomiędzy, jest jedną wielką ekscytującą przygodą. Bywa, że bohaterowie wymykają się spod kontroli albo wręcz ją przejmują. Tak właśnie było z Jackiem z „Za zamkniętymi drzwiami” – najmroczniejszą postacią, jaką stworzyła. Po sukcesie „Za zamkniętymi drzwiami” B.A. Paris brawurowo zdała egzaminy z kolejnych powieści, co stanowi nie lada wyzwanie w karierze każdego pisarza. Druga powieść, „Na skraju załamania”, tajemniczością i grozą w niczym nie ustępowała pierwszej książce. Kolejna, „Pozwól mi wrócić”, była mroczną i niepokojącą historią Finna, mężczyzny, którego dziewczyna zniknęła bez śladu w drodze powrotnej ze wspólnych wakacji we Francji. Najnowsza powieść, „Dylemat”, która nakładem Wydawnictwa Albatros ukaże się 11 marca, opowieść dwojgu małżonków, których osobiste dramaty toczą się w cieniu hucznego przyjęcia urodzinowego, to właściwie bardziej dramat psychologiczny niż thriller. Jednak autorka przygotowała tym razem tak wielką dozę napięcia, nerwów i emocji, że czytelnicy w pewnością wybaczą jej to drobne odstępstwo od reguł gatunku. I na pewno niecierpliwie czekać będą na kolejną powieść, nad którą B.A. Paris już rozpoczęła pracę.

Kobieta w oknie A.J. Finn
Kobieta w oknie
A.J. Finn
Kobieta w oknie” to hołd dla klasyki kina i literatury, zamknięty w czterech ścianach nowojorskiej kamienicy. Czy to genialny thriller, czy tylko sprawny miks znanych schematów? ​Klimat i bohaterka ​Główna bohaterka, Anna Fox, to postać, którą albo się współczuje, albo ma się ochotę nią potrząsnąć. Cierpi na agorafobię – od miesięcy nie wyszła z domu. Jej świat to wino, stare filmy Hitchcocka i podglądanie sąsiadów przez obiektyw aparatu. Finn świetnie oddaje duszny, klaustrofobiczny klimat jej izolacji. Jako czytelniczka czułam ten ciężar i niepewność – czy to, co widzi Anna, dzieje się naprawdę, czy jest wynikiem mieszania leków z alkoholem? ​Co mi się podobało? ​Nawiązania filmowe: Jeśli kochasz „Okno na podwórze” Hitchcocka, poczujesz się jak w domu. Autor bawi się motywami starego kina. ​Zwroty akcji: Choć początek ciągnie się dość wolno (trzeba przebrnąć przez pierwsze 100-150 stron),to finałowe rozdziały są jak jazda bez trzymanki. Rozwiązanie tajemnicy jest naprawdę satysfakcjonujące. ​Emocje: To nie jest tylko kryminał. To historia o traumie, stracie i o tym, jak umysł potrafi nas oszukiwać, by przetrwać ból. ​Co mogłoby być lepsze? ​Tempo: Książka rozkręca się powoli. Dla czytelnika, który szuka akcji od pierwszej strony, może być nużąca. ​Schematy: Wiele motywów wydało mi się znajomych (podobieństwo do „Dziewczyny z pociągu” jest uderzające). ​Podsumowanie – dla kogo jest ta książka? ​„Kobieta w oknie” to idealna lektura na wieczór, gdy dzieci już śpią, a Ty chcesz zanurzyć się w mrocznej, niepokojącej atmosferze. To thriller psychologiczny w starym stylu – niespieszny, skupiony na detalach i psychice bohaterki.
Justikiusti - awatar Justikiusti
Siostry Claire Douglas
Siostry
Claire Douglas
„Wszędzie ją widzę” – tak brzmi pierwsze zdanie w książce „Siostry” autorstwa Claire Douglas. ---------- Zdarza mi się trafić na książki, które się czyta. I na takie, które niespiesznie acz konsekwentnie wpełzają pod skórę. Skóra. Zimny strach. Strata. Od pierwszych stron tej powieści odczuwałem ciężar straty. Intensywny. Niemal fizyczny. Straty, która nie krzyczała, lecz szeptała, myliła tropy, zniekształcała rzeczywistość. ---------- W moich dłoniach znalazła się historia po mistrzowsku zapisana na kartach tej książki. Autorka bawiła się mną. Każdy gest, każde spojrzenie, każde nie wypowiedziane słowo nabierało znaczenia. Wyczuwalne napięcie narastało powoli, doprowadzając mój umysł do rozpadu na miliony kawałków. ---------- Zbyt wolne tempo i szczegółowe opisy - dla niektórych z Was mogą to być minusy tej opowieści. Dla mnie jednak były czymś co odebrałem dobrze. Dzięki temu czułem się mocno zaangażowany, całym sobą odczuwałem atmosferę i rozterki bohaterów. ---------- Ta książka to historia żałoby, która nie koi, lecz drąży; poczucia winy, które nie pozwala oddychać; obsesji rodzącej się tam, gdzie kończy się pewność siebie. To opowieść o stopniowym osuwaniu się w czeluści ciemności, gdzie rzeczywistość traci ostre kontury, a grunt pod stopami kruszy się niemal niezauważalnie. To thriller psychologiczny gęsty od mroku i niepokoju, boleśnie ludzki w swoich lękach i słabościach, który nie tylko wchodzi głęboko do umysłu, ale zapuszcza w nim korzenie i długo nie pozwala o sobie zapomnieć.
krzychu_and_buk - awatar krzychu_and_buk
Surogatka Louise Jensen
Surogatka
Louise Jensen
Od samego początku Surogatka mnie zaskoczyła. Spodziewałam się raczej powolnej, przewidywalnej historii, a tymczasem Louise Jensen od razu wrzuciła mnie w świat pełen pytań i niedopowiedzeń. To jedna z tych książek, gdzie im więcej stron przeczytasz, tym więcej pytań się pojawia. Z każdą kolejną sceną miałam wrażenie, że grunt pod nogami staje się coraz mniej stabilny. Fabuła wydaje się prosta: Kat i Nick od dawna starają się o dziecko. Próby adopcji kończą się fiaskiem, a ich marzenie o rodzicielstwie zdaje się coraz bardziej nierealne. Wtedy na horyzoncie pojawia się dawna przyjaciółka Kat – Lisa – z propozycją, która mogłaby odmienić ich życie. Ale to, co na początku wygląda jak dar od losu, bardzo szybko okazuje się początkiem koszmaru. Relacje, którym Kat ufała najbardziej, zaczynają się rozpadać, a wspomnienia przeszłości wracają z ogromną siłą. To, co naprawdę podobało mi się w tej historii, to atmosfera niepewności. Jako czytelnik cały czas czułam się jak w grze – nie wiedziałam, kto mówi prawdę, kto manipuluje, a które wydarzenia mogą być tylko wyobrażeniem Kat. Było to uczucie, które trzymało mnie w napięciu do samego końca. I właśnie zakończenie zrobiło na mnie największe wrażenie – plot twisty naprawdę mnie zaskoczyły, szczególnie wyjaśnienie przeszłości Kat i cała postać Lisy. Nie ukrywam, że Kat jako bohaterka momentami mnie irytowała. Była bardzo skupiona na swoim pragnieniu macierzyństwa i miałam wrażenie, że nie zawsze potrafiła spojrzeć na swojego męża z wyrozumiałością. Ale z drugiej strony – to sprawiło, że wydała mi się bardziej prawdziwa. Ludzie często w obliczu ogromnego pragnienia lub traumy nie zachowują się idealnie, tylko egoistycznie, i to widać w jej postaci. Styl Louise Jensen przypadł mi do gustu. Autorka pisze lekko, a książkę pochłania się szybko, ale jednocześnie potrafi świetnie budować napięcie. Cenię sobie thrillery, które nie są przeładowane niepotrzebnymi opisami, a jednocześnie zostawiają we mnie poczucie niepokoju – Surogatka właśnie taka była. To książka, którą poleciłabym przede wszystkim fanom thrillerów psychologicznych – szczególnie tym, którzy lubią historie o rodzinnych sekretach, niepewności i o tym, jak cienka jest granica między zaufaniem a zdradą. Nie jest to literatura, która przestraszy czytelnika, ale na pewno taka, która wciągnie i nie pozwoli łatwo zapomnieć.
Ksiazkowy_update - awatar Ksiazkowy_update
Para zza ściany Shari Lapena
Para zza ściany
Shari Lapena
Anne i Marco są zgranym małżeństwem. Mają wszystko, dom, rodzinę i interesującą prace. Jednak, kiedy spędzają wieczór u sąsiadów, a ich malutka córeczka znika, okazuję się, że nie wszystko jest tak piękne, na jakie wygląda. Detektyw Rasbach robi wszystko, by odnaleźć dziewczynkę, lecz sprawa jawi się w ponurych barwach, a wszystkie podejrzenia padają na rodziców. Co stało się z Corą i czy jest szansa, by dziecko jednak żyło? Jako mamie na początku trochę ciężko było mi uwierzyć, że rodzice, a w szczególności matka była w stanie zostawić swoje małe dziecko samo w domu, mimo tego, że zaglądali tam co pół godziny naprzemiennie z mężem i sprawdzali czy z Corą wszystko jest w porządku. Mieli ze sobą też elektroniczną nianie. Ale nie mnie oceniać ludzi pomyślałam, może i są rodzice którzy odważyliby się na coś takiego. Wiec czytałam i czytałam, a czym dalej, było coraz ciekawiej. Autorka bardzo umiejętnie buduje napięcie i sprawia, że chce się czytać dalej i dalej. Co chwile wydawało mi się, że domyślam się, co się stało, ale zaraz moje przekonanie okazywało się błędne. Książka jest na prawdę na wysokim poziomie jak ma debiut pisarki. Trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Pokazuje jak jedna chwila i zła decyzja może wywrócić życie człowieka do góry nogami. Anne i Marco mieli wszystko, piękny dom, pieniądze, siebie i córeczkę. I cały ten ich spokój został zburzony w jednej chwili. Książka pokazuje też, że nie zawsze możemy ufać tak w 100 procentach innym… nawet tym najbliższym. Polecam.
edolfina - awatar edolfina
oceniła na711 miesięcy temu

Cytaty z książki Za zamkniętymi drzwiami