Ścieżki wyobraźni

- literatura młodzieżowa
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- 9788394196929
Ten zbiorek ma dla naszej sekcji szczególne znaczenie. Szczególne, bo chcieliśmy, aby był to swoisty przegląd naszych literackich zainteresowań i umiejętności, swego rodzaju "fantastyczne portfolio". Założenie było takie, aby każdy aktywny członek sekcji zamieścił tutaj swój tekst. I nie chwaląc się, udało nam się zrealizować je niemal w 100 % - są w tym zbiorku opowiadania osób od lat związanych z sekcją, są teksty i sekcyjnych "świeżynek".
Zbiorek ma dla nas szczególne znaczenie także z tego powodu, że po raz pierwszy mamy okazję - za zgodą rodziny- przedstawić szerszej publiczności opowiadanie Bożeny Siedlaczek, naszej zmarłej koleżanki. Bożena pisała przepiękne opowiadania: nasycone emocjami, czasem dowcipne, a czasem melancholijne, zawsze jednak literacko dopracowane - cóż, po prostu takie, obok których nie można przejść obojętnie. Takim właśnie tekstem jest "Inaczej nie zasnę", trawestacja andersenowskiej baśni o dziewczynce z zapałkami, którą wybraliśmy na otwarcie zbioru.
Ponadto znajdziecie tu wiele innych opowiadań, fantastycznych i nie tylko. Historyczny "Rapier" autorstwa jednego z najmłodszych członków naszej sekcji, utrzymany w klimacie grozy "List", humorystyczne "Polowanie na "Patriotyczną ostrygę"" czy esefowe z ducha "... i kobieta, i mężczyzna, i..." - to tylko część naszych propozycji.
Zbiorek zamyka, "Śmierć i dziewczyna", opowiadanie o przewrotny sposób podchodzące do modnych ostatnio historii wampirycznych, bonusowo natomiast, na samym końcu, dorzucamy fragment powieści młodzieżowej mojego autorstwa.
Życzę miłej lektury
Kup Ścieżki wyobraźni w ulubionej księgarni
Oceny książki Ścieżki wyobraźni
25 użytkowników ma tytuł Ścieżki wyobraźni na półkach głównych- Chcę przeczytać 17
- Antologia 1
- MSN 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ścieżki wyobraźni
Zbiór ciekawych opowiadań. Niektóre są lepsze inne gorsze. Niektóre kończą się za szybko, inne nie powinny się nawet zaczynać. Ogólnie jako przerwa między mocniejszymi lekturami, jak najbardziej się nadaje.