Mock

Okładka książki Mock autora Marek Krajewski, 9788324043293
Okładka książki Mock
Marek Krajewski Wydawnictwo: Znak Cykl: Eberhard Mock (tom 6) Seria: Czarny kryminał kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Powrót do gry

1415 110 128

Oceny książki Mock

1952 ocen

„Mock” to jedna z najbardziej mrocznych i bezkompromisowych powieści w dorobku Marka Krajewskiego. Autor wraca do postaci Eberharda Mocka – znanego z wcześniejszych tomów cyklu o przedwojennym Wrocławiu – i pokazuje go w młodszej, bardziej brutalnej wersji.

Akcja powieści rozgrywa się w Breslau (dzisiejszym Wrocławiu) na początku XX wieku. Miasto jest duszne, brudne, pełne moralnego rozkładu i przemocy. Krajewski buduje atmosferę ciężką jak ołów – czytelnik niemal czuje zapach wilgotnych ulic, dymu papierosowego i zepsucia, które wylewa się z każdej strony. To nie jest „lekki kryminał do poduszki”. To historia surowa, momentami wręcz szokująca.

Główny bohater – Eberhard Mock – to postać niejednoznaczna. Daleko mu do klasycznego, szlachetnego detektywa. Jest brutalny, cyniczny, porywczy i moralnie wątpliwy. Właśnie to czyni go tak interesującym. Krajewski nie próbuje go wybielać – pokazuje człowieka z krwi i kości, uwikłanego w przemoc, obsesje i własne demony.

Fabuła opiera się na śledztwie dotyczącym brutalnej zbrodni, ale tak naprawdę to tylko pretekst do pokazania psychologicznego portretu Mocka oraz mrocznej strony społeczeństwa. Autor świetnie oddaje realia epoki – czuć tu ogromną dbałość o detale historyczne, język stylizowany na dawny, specyficzne dialogi i klimat dekadencji.

Nie jest to jednak książka dla każdego. Opisy przemocy są dosadne, momentami bardzo brutalne. Niektórych czytelników może zniechęcić tempo – narracja bywa ciężka, a język wymagający. To literatura, która wymaga skupienia.

Dobrze napisana.

Dobrze napisana.

Na półkach: , , , ,

W chronologicznie drugim tomie Mock, jako młody policjant musi zmierzyć się nie tylko ze sprawą śmierci czterech młodych gimnazjalistów i tajemniczego Ikara w Hali Stulecia, ale też ze swoimi słabościami, które dają o sobie znać w najmniej oczekiwanym momencie.
Świetnie skonstruowany mroczny kryminał, który pochłania się z wielką przyjemnością, zwłaszcza w interpretacji Krzysztofa Gosztyły.
Polecam!

3449 użytkowników ma tytuł Mock na półkach głównych