Galeria kotów. Historia sztuki z pazurem

Okładka książki Galeria kotów. Historia sztuki z pazurem autora Susan Herbert, 9788380082076
Okładka książki Galeria kotów. Historia sztuki z pazurem
9788380082076

Kup Galeria kotów. Historia sztuki z pazurem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Galeria kotów. Historia sztuki z pazurem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Galeria kotów. Historia sztuki z pazurem

Doskonały pomysł, by przerobić znane dzieła malarzy (i kadry filmowe) na kocie modele. Wspaniale to wyszło! Tyle kocich pysiów i zgrabnych postaw, wdzięcznie ugięte łapki i ogony. Herbert próbuje zachować nie tylko układ lecz również styl danego malarza. Nie zawsze to do końca wychodzi, bo malarka ma również własny styl (nie kopiuje techniki),co w efekcie daje przyjemną wypadkową.

Mamy tutaj dzieła wielu znanych malarzy, mimo to czuję niedosyt... może lekkie rozczarowanie, że w albumie nie znalazły się moje ulubione obrazy. Tak też mamy tylko jeden obraz Hansa Holbeina (a uwielbiam "Ambasadorów") :( Nie ma co narzekać (jest jeszcze tom drugi, może tam odnajdę moje skarby?).

Świetnie wyszedł obraz "Trybuna Galerii Uffizich" Johana Zoffany! Ta mnogość szczegół i bogactwo tła w którym znajdują się kolejne obrazy i rzeźby. Wszystko oczywiście kocie ^^ Ciała kocie są nieco antropomorfizowane (np dodanie kciuka lub wyprostowanie tylnych łap) inaczej wyglądałyby bardzo dziwnie i nienaturalnie. Łatwo jest przejść od natury do świata wyobrażonego.

Kolejnym świetnym obrazem jest "Urizen stwarzający świat" Williama Blakea. Doskonale oddany dramatyzm sceny. Moim zdaniem lepsze niż oryginał :)

Poza obrazami są sceny filmowe i fajna zabawą jest zgadywanie jakiego filmu dotyczą. Niektóre są (dla mnie) trudne. Prym wiedzie "Casablanca". O i znowu brakuje mi Bustera Keatona czy Harolda Lloyda. Ale są Bracia Marx, Charlie Chaplin oraz Laurel i Hardy (uparcie zwani Flipem i Flapem).

Są drobne cienie. Po pierwsze w wielu przypadkach obrazy zostały uproszczone, co odebrało im głębię metaforycznego przekazu a czasami dramatyzm sceny. "Panny dworskie" Diego Velázqueza utraciły swoją głębię. "Portret małżonków Arnolfich" Jana Van Eycka stracił symboliczność przekazu.

Po drugie zmieniono format obrazów (zachowano go w niewielu) przez co sceny są "ucięte", brakuje rozbudowanego otoczenia (jak u Arnolfich czy w obrazie "Śmierć Marata" Jacques-Louisa Davida). Bywa, że kadry są drastycznie zawężone, by reprodukcje zmieściły się w albumie lub pasowały do jego kwadratowego formatu. Nie można mieć wszystkiego (?)

To przepiękna pozycja dla miłośników kotów i malarstwa (no i kina),osób wrażliwych na piękno, dostrzegających nieodparty urok w kocił kształtach i pyszczkach.

hallo hallo!
Czy są tu jacyś kotomaniacy? 🐈

Jeśli tak to mam coś dla Was 😻

Susan Herbert urodziła się w 1945 roku w hrabstwie Warwickshire.
Jej ojciec, który był architektem zachęcał, aby wraz z siostrą, kiedy były jeszcze dziećmi, eksperymentowały z rysowaniem.

Susan pracowała dla Royal Shakespeare Company, a następnie w English National Opera. Malowała wówczas zwierzęta w różnorodnych przebraniach, początkowo myszy i szczury, które z czasem zamieniła na koty. Koty wydawały jej się bardziej wdzięcznymi modelami.

Choć zamiarem Susan było rozśmieszanie swoimi dziełami to zdarzało jej się mierzyć z oskarżeniami o artystyczną herezję.

Akwarele Susan w zabawy i zniewalający sposób odtwarzają słynne obrazy i sceny z filmów, przedstawiając kolekcję kocich bohaterów - od czasów Tutanchamona, po koniec XX wieku. Koty renesansowe, impresjonistyczne i prerafaelickie.

hallo hallo!
Czy są tu jacyś kotomaniacy? 🐈

Jeśli tak to mam coś dla Was 😻

Susan Herbert urodziła się w 1945 roku w hrabstwie Warwickshire.

Pochodzę z rodziny kociarzy, jestem kociarą i kocham koty! Memy i filmiki z kotami w rolach głównych należą do jednych z moich ulubionych zabijaczy czasu. A tutaj trafiłam na wersję de lux dla wszystkich miłośników kotów.

"Galeria kotów. Historia sztuki z pazurem" Susan Herbert jest znakomitym wydaniem albumowym, w którym przedstawione są koty na najsłynniejszych obrazach oraz w kultowych filmach.
Podróż rozpoczynamy od czasów Tutanchamona, podziwiamy koty sztuki starożytnej, średniowiecznej, renesansowej, impresjonistycznej i prerafaelickiej. Naszą przygodę kończymy na kotach filmowych - czarno-białych i w technikolorze.

To, co mnie w książce urzekło, to niezwykły kunszt i prawdziwy talent autorki! Jej kocia odsłona najsłynniejszych dzieł wprawia w zachwyt. Precyzja odwzorowania scen ze znanych obrazów, ścisłe trzymanie się założeń malarskich danego nurtu w sztuce oraz genialna antropomorfizacja kotów jest bezapelacyjnie rewelacyjna.
Koci Tutanchamon, małżeństwo kotów Arnolfinich, Narodziny kociej Wenus, kicia Mona Lisa, Kocur Henryk VIII, kot Charlie Chaplin czy Max Schreck jako koci Nosferatu, to tylko namiastka tego, co można podziwiać w albumie.

To, czego mi zabrakło, to choćby krótkie opisy przedstawianych dzieł, ciekawostki nt. sztuki czy powstawania zamieszczonych w książce dzieł.

Niemniej jednak to pozycja, która pozwala troszkę pobyć ze sztuką oryginalną, nieujętą szablonowo. Dozuje ekscentryzm oraz wyzwala śmieszkowanie pod nosem.
Ta elegancko wydana "Książka z obrazkami" to unikat dla każdego kochającego sztukę miłośnika kotów i dla każdego kochającego koty miłośnika sztuki.

Jeśli podoba Wam się moja recenzja, to zapraszam po więcej:

192 użytkowników ma tytuł Galeria kotów. Historia sztuki z pazurem na półkach głównych
49 użytkowników ma tytuł Galeria kotów. Historia sztuki z pazurem na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Galeria kotów. Historia sztuki z pazurem

Cytaty z książki Galeria kotów. Historia sztuki z pazurem

Dodaj cytat z książki Galeria kotów. Historia sztuki z pazurem