Zadanie domowe

- 2021-09-15
- 2021-09-15
- 2020-08-25
- Ryszard Oślizło
„Zadanie domowe” to wyjątkowa powieść dla młodych dorosłych, poruszająca temat eksterminacji Żydów.
Niezwykła historia uczniów, których zadaniem jest wcielenie się w rolę nazistów, ukazująca obawy, uczucia i wewnętrzny bunt przed złem oraz dyskryminacją.
Pan Bartley jest jednym z najbardziej lubianych nauczycieli w Riviere High School. Na swoich zajęciach z historii uwielbia w pełni angażować uczniów i ożywiać przeszłość. Podczas jednej z lekcji powierza klasie kontrowersyjne zadanie, które stanie się zapalnikiem gorącej debaty w całej szkole i poza jej murami.
Podzieleni na dwie grupy uczniowie muszą odtworzyć konferencję w Wannsee z 1942 roku, wcielić się w rolę nazistów i rozważyć zalety „ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej”. Cade i Logan wydają się jedynymi osobami, które czują się zszokowane całą sytuacją. Postanawiają stanowczo zaprotestować.
Sprawa nabiera rozgłosu i dzieli mieszkańców miasteczka Riviere. Na tych, którzy popierają zbuntowanych nastolatków, i tych, którzy pokazują swoje ciemne oblicze, prezentując poglądy antysemickie i rasistowskie.
Szukasz książki, która zostanie w twojej pamięci na długo? „Zadanie domowe” to idealny wybór.
Kup Zadanie domowe w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Zadanie domowe
Czas na zaliczenie: Ta książka pochłonie Cię na cały wieczór!
Lekcje historii dzielą się na te, podczas których uczniowie na zasadzie 3Z — zakuć, zdać, zapomnieć — uczą się dat i na te, gdzie ta historia ożywa. Młody nauczyciel – Pan Bartley jest jednym z najbardziej lubianych i szanowanych nauczycieli w Riviere High School. Swoje lekcje prowadzi tak, aby jego uczniowie z pasją podeszli do omawianych tematów. Starając pobudzić się ich kreatywność i dać dotknąć historii przydziela im projekt, który będzie miał znaczący wpływ na końcową ocenę. Uczniowie mają odtworzyć konferencję w Wannsee z 1942 roku, wcielić się w rolę nazistów i rozważyć zalety „ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej”. To zadanie stanie się zapalnikiem gorącej debaty w całej szkole i poza jej murami.
Dwoje uczniów — Cade i Logan walczyć będą ze szkolnym systemem, w imię moralności i (nie)zwykłej ludzkiej przyzwoitości. Tych dwoje odważnych maturzystów wiedziało, że muszą stanąć w obronie tego, w co wierzyli. Czuli, że to zadanie może obudzić w części uczniów zachowania antysemickie, rasizm i uprzedzenia. Ich początkowe próby sprzeciwu wobec zadania jeszcze w murach szkolnych nie przyniosą oczekiwanego efektu. Wtedy wkroczy prasa, a małe miasteczko podzieli się opinią. O tym, do jakich konsekwencji doprowadzi jedno domowe zadanie, przekonać będziecie się musieli sami.
Całą historię poznajemy z różnych perspektyw, dzięki czemu mamy szanse obserwować całe spektrum postaw, wobec zawartych w książce problemów, z jakimi mierzą się bohaterowie. Przeważnie widzimy Cade'a i Logana, ale mamy również rozdziały z perspektywy innych uczniów oraz pana Bartleya. Pokazują bardziej zniuansowaną wersję, niż byśmy widzieli, gdybyśmy tylko przeczytali ją z punktu widzenia głównych bohaterów. Dzięki temu możemy nie tylko ocenić samych bohaterów, ich motywacje, ale zastanowić się, kim w tej sytuacji my byśmy się stali.
Mogłoby się wydawać, że mamy tu do czynienia z kolejną umoralniającą fikcją… A jednak takie historie dzieją się w rzeczywistym świecie. Lizy M. Wiemer oparła swoją książkę na prawdziwym wydarzeniu, takim jak to, które przydarzyło się nastolatkom z NY w 2017.
Historią, którą przedstawiła, pobudza do rozważań o moralności, dyskryminacji, autorytecie i kształtowaniu własnego systemu wartości. Przy takich książkach jak ta, zadaję sobie często pytanie, dlaczego nie dopuszcza się tak wspaniałych i wartościowych książek dla młodzieży, do kanonu lektur szkolnych… chociażby tych, do wyboru własnego. Choć temat był czasami niewygodny, to ta książka jest niezwykle ważna, zwłaszcza w naszym obecnym klimacie społecznym…
A czy Ty byłbyś/byłabyś w stanie usprawiedliwić czystą nienawiść?
Aleksandra Wróblewska
Oceny książki Zadanie domowe
970 użytkowników ma tytuł Zadanie domowe na półkach głównych- Chcę przeczytać 512
- 2021 30
- 2022 27
- Legimi 12
- 2023 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zadanie domowe
Nasłuchałam sie zachwytów nad tą ksiązką. Zabrałam ją więc na urlop. Wiem, temat niełatwy, ale byłam gotowa się z nim zmierzyć. Tym bardziej, że podany w formie powirści młodzieżowej. No właśnie... tu okazało się, że po raz pierwszy rozjechały się moje oczekiwania z rzeczywistością. Od pierwszych stron zaatakowała mnie bowiem... historia romantyczna. Później niby główny temat zaczął wybrzmiewać ciekawiej, ale nie przywróciło mi to finalnie wiary w tę lekturę. Dużo w niej wybiegania ze szkoły pod wpływem emocji, bardzo dziwnych decyzji dorosłych i dobrych aż do granic nastolatków. Bardzo jestem ciekawa opinii nastoletnich czytelników, czy potrafią znaleźć w tej opowieści choć odrobinę prawdziwego życia
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra i ważna społecznie książka, która o wiele lepiej trafi do młodszego czytelnika, będącego jeszcze w szkole, niż do mnie, ale i tak bardzo doceniam fakt, że powstała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki nie znałem, a zakupiłem ją ze względu na zasłyszany a jeszcze nie obejrzany film o podobnej tematyce pod tytułem "Fala".
Nie tylko daje do myślenia poruszając bardzo ciężki temat holocaustu ale daje przestrzeń do samo refleksji, spojrzenia na sprawę z boku oraz postawienie się w sytuacji głównych bohaterów.
Mógłbym rozpisywać się o wartościach moralnych, historycznych i społecznych tej literatury ale myślę że będzie to nad wyraz niepotrzebne i skwituje myślą ze powinna znaleźć się ona w kanonie książek obowiązkowych do przerobienia w toku edukacji.
Czyta się ją szybko i przyjemnie, po odłożeniu przyciąga i nakazuje ukończenie jej w jak najszybszym tempie.
Trochę naciągany wątek romantyczny wychodzenia z friendzone głównych bohaterów i zaskakująca łatwość docierania do kolejnych instytucji nagłaśniających sprawę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja ta na główny sztandar wybiera szeroko pojęty problem DYSKRYMINACJI nie tylko rasowej ubrany w otoczkę zadania domowego.
Przeczytałam tą książkę w jednym dniu , była wciągająca i napisana prostym językiem ale niesie wielkie przesłanie, o kwestiach wykluczenia ludzi z powodu ich pochodzenia, wiary, orientacji,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa pozycja ukazanie fragmentów holokaustu w pewnym projekcie, jako zadanie domowe w klasie licealnej przez nauczyciela historii. Jak temat jest ciągle żywy, jak wzbudza ogrom różnych emocji i cały czas dzieli społeczeństwo.
Historia myślę warta uwagi, tym bardziej że niedługa i czyta się szybko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby wydaje nam się że powinniśmy zająć jedynie słuszne stanowisko w temacie, ale ukazanie go z kilku perspektyw też daje do myślenia.
Historia...
Witam serdecznie
Witam serdecznie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZadanie domowe dotyka problemu dyskryminacji wobec inności i sprzeciwu wobec lubianego i cenionego nauczyciela historii. Dlaczego dwoje uczniów nie wyraziło zgody na napisanie referatu z historii i przeciwko jakiej debacie powiedzieli nie. Nie do końca zgodzę się że akurat tą książkę można zaliczyć do literatury młodzieżowej.
❗rasizm, przemoc, antysemityzm, wspominanie o obozach koncentracyjnych i wojnie
(❗uwaga, może być to dla niektórych mały spojler❗) tak jak dwójka uczniów zaczęła się na początku sprzeciwiać, tak sprzeciwiali się do końca. Finalnie czegoś wszyscy się nauczyli, ale nie od nauczyciela, bo ci uczniowie osiągnęli to, co chcieli osiągnąć. Co nie było niczym złym, ja po prostu liczyłam na coś innego.
Pobocznym wątkiem był romans głównych bohaterów, nadal nie wiem, jak to możliwe, że byli przyjaciółmi od kilku lat, oboje się sobie podobali, ale żadne z nich nie podejrzewało, że podoba się temu drugiemu? Albo oni byli nie do końca mądrzy albo ja za bardzo analizuję ludzi, których spotykam.
Poza tym bohaterom wszystko przychodziło łatwo, w prawdziwym życiu taka sytuacja nie miałaby takiego rozgłosu albo uzyskanie go trwałoby znacznie dłużej.
Ogólnie historia była dobra i z morałem, a samo czytanie jej było bardzo szybkie, ale nie jest to książka, która coś wniosła do mojego życia.
❗rasizm, przemoc, antysemityzm, wspominanie o obozach koncentracyjnych i wojnie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślałam, że zakończenie będzie trochę inne, że nauczyciel wytłumaczy skąd taki pomysł na zadanie i będę miała takie ,,aa, faktycznie miało to sens i czegoś ich nauczyło", ale okazało się, że nie było tu żadnego zaskoczenia.
(❗uwaga, może być to dla niektórych mały spojler❗) tak jak dwójka...
4.5/5
4.5/5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Zadanie domowe"- Liza Wiemer
Uczniowie ostatniej klasy liceum w Riviere, dostają od swojego ulubionego nauczyciela historii zadanie domowe, na temat ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej. Mają odtworzyć konferencje, na której wszystko zostało postanowione. Dwójka uczniów, Cade i Logan, nie zgadzają się z jego słusznością, i postanawiają temu zapobiec. Na ich drodze staje wiele kłopotów, w tym ich koledzy, nauczyciele, sam dyrektor a nawet mieszkańcy. Powstają dwa obozy, za i przeciw, a walka staje się coraz bardziej zaciekła. Na światło dzienne wychodzą informacje, które całkowicie zmieniają bieg histrorii i wywracają życie tych młodych ludzi do góry nogami. Po której stronie ty stoisz? Przeczytaj, i odpowiedz na to pytanie.
Czytając książkę, pierwsza myśl jaka przeszła mi przez głowę to dlaczego? Dlaczego ludzie byli i nadal są tacy okrutni i pełni nienawiści. Jak to możliwe, że mimo tylu wydarzeń w naszej historii, wielu z nas nie potrafi wyciągnąć wniosków, a takie zdarzenia jakby niczego nas nie uczyły. Co ważne, ale i jednocześnie przerażające jest to, że historia została napisana poprzez inspiracje prawdziwymi wydarzeniami. Autorka, przedstawia też na końcu przykłady innych wydarzeń, które działy się w wielu miejscach na świecie. Są to sytuacje takie jak ta przedstawiona w książce. Nauczyciel zadaje pracę domową, która zamias nas uczyć, poszerza fale nienawiści i dyskryminacji. Nie rozumiem tego, i chyba nigdy nie zrozumiem, dlaczego miejsce, w którym my, młodzi powinnismy szukać odpowiedzi, uczyć sie prawidłowych zachowań i wynosić jak najwiecej odpowiednich wartości, nieraz staje się otoczeniem całkowicie temu przeciwnym, a nasze teoretyczne autorytety, nie raz nas zawodzą. Nie chce, żebyście zrozumieli mnie źle, w żaden sposób nie mam zamiaru podważać wagi nauki, ale nauczyciel to też człowiek, i ma prawo się pomylić, więc dlaczego czasem, gdy uczeń chce wyciągnąć pomocną dłoń, od razu traktowany jest jako wróg, który napewno ma mu zaszkodzić, a jego głos traktowany jest jak brzęczenie muchy, którego nie warto słuchać.
Ale pomówmy jeszcze o książce. Była napisana bardzo przyjemnie. Rozdziały były różnych długości, ale zdecydowanie przeważały te krótsze, co sprawiało, że czytało się ją bardzo szybko. Porusza bardzo ważny temat, i wydaje mi się, że przedstawiła go w bardzo dobry sposób. Odpowiednio zrozumiana, napewno może wiele nauczyć. Zastanówmy się, przecież ta sytuacja równie dobrze mogłaby mieć miejsce u nas, w naszych szkołach. Jak wtedy byśmy na to spojrzeli i zareagowali? Nie ukrywam, że mogła by być to książka, którą szkoła powinna promować. Zdecydowanie warta uwagi, szczególnie dla osób, które interesują się tematem II Wojny Światowej. Dość kłopotliwe dla niektórych mogło być to (bo mnie też zaskoczyło),że Logan, to w tym wypadku imię żeńskie. Osobiście uważam też, że jest bardzo ładnie wydana. Wklejka, początki rozdziałów, czy elementy w rozdziałach takie jak rozmowy telefoniczne i inne, których nie chcę wam zdradzać, żeby pobudzić waszą ciekawosć, robią naprawde dużą robotę. Podsumowując czytało mi się ją z wielką przyjemnością, i pewnie jeszcze kiedyś do niej wróce.
,,Zadanie domowe"- Liza Wiemer
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUczniowie ostatniej klasy liceum w Riviere, dostają od swojego ulubionego nauczyciela historii zadanie domowe, na temat ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej. Mają odtworzyć konferencje, na której wszystko zostało postanowione. Dwójka uczniów, Cade i Logan, nie zgadzają się z jego słusznością, i postanawiają temu zapobiec. Na ich drodze...
Temat poważny, pomysł na książkę ciekawy, efekt końcowy średni.
Temat poważny, pomysł na książkę ciekawy, efekt końcowy średni.