Wywiad z Borutą

- Legendy Polskie Allegro
- 2016-06-30
- 2016-06-30
- Inne
Kolejny ebook z serii Legendy Polskie wydany przez Allegro i Powergraph. Tym razem to Łukasz Orbitowski i Michał Centarowski zmierzyli się we wspólnym tekście z diabłem Borutą i polskim piekłem. Pozostaje pytanie, gdzie podział się Twardowski?
Kup Wywiad z Borutą w ulubionej księgarni
- Ebook 8
- 2018 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wywiad z Borutą
Polskie science-fantasy
Znacie Legendy Polskie Allegro? Jeśli nie, to obejrzycie prolog z Twardowskim. Są to odcinki, lub krótkometrażówki na yt o naprawdę wysokiej jakości. „Wywiad z Borutą” rozszerza przedstawiony tam świat Legend o formę książkową (lub audio) i opowiada o jednym z bohaterów. Niestety mimo wysokiej jakości Legendy są już martwym projektem, ale nadal wartym poznania.
W przeciwieństwie do krótkometrażówek forma pisana odpowiada na trochę więcej pytań i opowiada o przeszłości. Poznajemy nie tylko alternatywną historię świata, ale również że w gruncie rzeczy mamy do czynienia nie tylko z miszmaszem typowych postmodernistycznych wyobrażeń o mitologii słowiańskiej i chrześcijański (np. Kłamca Ćwieka, czy Cykl diabelsko-anielski Miszczuk),a także z dodatkiem szur-cona, co w „Wywiadzie” zostało ciekawie zaadresowane.
Pogłębienie świata usatysfakcjonuje każdego sięgającego po tę pozycję, bo raczej należy sięgnąć po Legendy Allegro. Jeśli się spodoba, można sięgnąć po dłuższą formę i nacieszyć się dalszym trwaniem w świecie wykreowanym m.in. przez Bagińskiego.
Sam wywiad z jednej strony napisany jest ciekawie i dynamicznie — niczym pojedynek — a z drugiej ma wartość edukacyjną. Nie każdy słyszał o Bolesławie Zapomnianym czy wyobrażeniach o bogach słowiańskich. Bez względu jak to naprawdę wyglądało, można się zaciekawić lub cieszyć zdobytą już wiedzą.
Nasi bohaterowie, z jednej diabeł, z drugiej dziennikarka są naprawdę interesującymi postaciami. Bez tego wspomniany wyżej pojedynek nie byłby możliwy. Jak to możliwe, że ktoś możne przeprowadzić wywiad z głową polskiego piekła? Bez Legend już to trochę brzmi jako ciekawy punkt wyjścia. Dzięki głębokiemu kreowaniu postaci książka pozwala nam eksplorować nie tylko świat – ale też ich samych.
Bez względu na to mamy do czynienia z satysfakcjonującą krótką lekturą w formie odsłuchu (jest za darmo na yt). W tej postaci audio mamy odpowiednie efekty dźwiękowe, które nie dorównują może Superprodukcjom Audioteki, ale zawsze dobrze wprawiają w atmosferę. Dodatkowo w rolach głównych mamy Krystynę Jandę i Tomasza Drabka. Nawet dla próbki ich głosu można chcieć odsłuchać
Ostatecznie „Wywiad” nie jest długi, choć nie tak bardzo jak pojedyncze odcinki Legend Polskich Allegro. Jednak warto sięgnąć przynajmniej po te bardziej interesujące nas części tego projektu. Zawsze warto znać kolejne porządne dzieło z własnego kraju. Nie ma to tylko waloru patriotycznego – po prostu pewne nawiązania czytelne są tylko dla wspólnot kulturowych. A dobrej polskiej fantastyki zawsze brakuje.
Polskie science-fantasy
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnacie Legendy Polskie Allegro? Jeśli nie, to obejrzycie prolog z Twardowskim. Są to odcinki, lub krótkometrażówki na yt o naprawdę wysokiej jakości. „Wywiad z Borutą” rozszerza przedstawiony tam świat Legend o formę książkową (lub audio) i opowiada o jednym z bohaterów. Niestety mimo wysokiej jakości Legendy są już martwym projektem, ale nadal...
Bardzo ciekawe opowiadanie w formie wywiadu przeprowadzanego z Borutą przez dziennikarkę poszukującą zaginionego Twardowskiego.
Boruta, jak to Boruta - diabeł i krętacz - dość szybko sprowadza rozmowę na zupełnie inne tory. Podczas rozmowy wraz z dziennikarką czytelnik przeleci lotem koszącym przez całą historię Polski, od legendarnych Piastów, przez rozbicie dzielnicowe, sojusz polski z Litwą, ostatnim rozbiorze, kończąc aż na epizodach Polskiej Republiki Ludowej. Szybko dowiadujemy się, że tak naprawdę historia wygląda zupełnie inaczej niż uczą jej w szkołach. Tak naprawdę losy naszego państwa wynikają bezpośrednio z odwiecznej walki pomiędzy chrześcijaństwem, reprezentowanym dość Faustowsko, przez Borutę, oraz stworzeniami z mitologii słowiańskiej.
Rozbicie dzielnicowe było przykrywą dla buntu borowych, zabory były bezpośrednim wynikiem żądnego zemsty Peruna oraz jego rosyjskiego kultu.
Przewrotnie dążący do ateizacji bolszewicy w całej tej rozgrywce okazują się nadspodziewanie skutecznym, choć nie pozbawionym własnej motywacji sojusznikiem dla Polskiego Piekła.
Wywiad czyta się bardzo szybko, i chociaż ilość szczegółów historycznych nie przytłacza to całośc tworzy bardzo spójną narrację.
Szkoda, że allegro zdecydowało sie porzucić ten projekt...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBoruta, jak to Boruta - diabeł i krętacz - dość szybko sprowadza rozmowę na zupełnie inne tory. Podczas rozmowy wraz z dziennikarką czytelnik przeleci lotem koszącym przez całą historię Polski, od legendarnych Piastów, przez rozbicie dzielnicowe,...
"Wywiad z Borutą" to wyjątkowa książka, która przenosi nas w świat dawnych polskich legend i mitów, wskrzeszając tajemniczą postać Boruty – słowiańskiego diabła, wpisującego się w nasze rodzime, pełne magii i moralnych dylematów opowieści. Książka oparta jest na fascynującym założeniu: współczesna dziennikarka przeprowadza wywiad z Borutą, który pełni rolę nie tyle wcielonego zła, co strażnika pradawnych wierzeń, postaci balansującej na granicy słowiańskich mitów i chrześcijańskich wyobrażeń o diable. Ta niejednoznaczna kreacja sprawia, że Boruta staje się zarówno tajemniczy, jak i intrygujący.
Twórcy, Cetnarski i Orbitowski, podjęli się wyzwania ukazania tej legendy na nowo, co jest nie lada osiągnięciem. Dzięki ich wyczuciu tematu, "Wywiad z Borutą" oddaje klimat słowiańskich wierzeń w sposób niezwykle plastyczny i sugestywny. Audiobook, wzbogacony głosami świetnych lektorów, dodatkowo ożywia postaci i sprawia, że opowieść nabiera życia i autentyczności. Wydanie tej książki przez Allegro w ramach serii "Legendy Polskie" łączy się z wybitnymi produkcjami krótkometrażowymi, takimi jak „Twardowski” czy „Jaga”, i pozwala odkryć na nowo głębię słowiańskich mitów i postaci w pełnych klimatu, nowoczesnych interpretacjach.
Cała książka oddaje niezwykłe piękno i głębię słowiańskiego dziedzictwa – od niepokojącej tajemniczości lasów, po moralne wybory bohaterów, które odzwierciedlają prastare wierzenia i zasady. W świecie, gdzie mitologia nordycka czy grecka są stale obecne w kulturze, to, że słowiańska tematyka również doczekała się tak wysokiej jakości dzieła, stanowi ogromny plus i wart jest wszelkiej uwagi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTęsknię za serią legend polskich od Allegro...
Tęsknię za serią legend polskich od Allegro...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Legendy Allegro" to projekt filmowy powstały ze współpracy z oskarowym Tomkiem Bagińskim. Podbił szturmem serduszka odbiorców nowymi interpretacjami podań na miarę XXI wieku i świeżymi interpretacjami nostalgicznych przebojów muzycznych. Niestety został on zawieszony, a w zamian dostaliśmy dwie książki. Przed Wami pierwsza z nich.
I powiem od razu - o ile filmy do mnie trafiły, tak książka ni w ząb. Przede wszystkim rzuca się w oczy arogancja autorów. Naczytali się głupot z internetu i myślą, że pozjadali wszystkie rozumy. Niezrozumiałym dla mnie jest fakt, że ta mocno przeciętna książka zgarnęła w roku 2016 roku Nagrodę Fandomu Polskiego im. Janusza A. Zajdla. Nie jest bowiem ani ciekawa, ani dobrze napisana. Może konkurencja się nie zgłosiła?
Pozycja napisana jest w konwencji dramatu. Zawiera wskazówki dla aktorów. Początek jest napisany wyjątkowo fatalne i zakrawa wręcz o propagandę chrześcijańską wybielającą zbrodnie związane z chrystianizacją. Jestem niemal pewna, że autorzy nie to mieli na myśli, ale wyszedł z tego jeden wielki koszmar. Na szczęście później jest trochę lepiej. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że książka posiada (choć generalnie wątpliwe) pewne walory edukacyjne. Władca piekieł z zaproszoną, sceptyczną reporterką schodzą do podziemi. "Kręgu celebryckiego" konkretnej, gdzie poznajemy postacie z kart polskiej historii osadzone tam i odbywające kary za swoje przewiny. Oczywiście podczas snucia opowieści przez diabła, który okazuje się mieć często decydujący wybór, ba! Podaje się nawet za Galla Anonima. Tak więc poznajemy Bolesława Zapomnianego (władca, którego istnienie neguje się; wspomina o nim jedynie "Kronika wielkopolska"; miał być wymazany z kart historii przez swoją "niegodziwość"; biorąc pod uwagę to, że Piastowie nieźle odwalali to musiało być z niego niezłe ziółko: "Bolesław zaś z powodu srogości i potworności występków, których się dopuszczał, źle zakończył życie i choć odznaczony został koroną królewską, nie wchodzi w poczet królów i książąt Polski"),Leszka Czarnego, Zygmunta Augusta, Stanisława Poniatowskiego, Augusta Mocnego, czy nawet bliższego naszym czasom Bieruta, oraz wymyślne kary jakie odbywają w czeluściach piekielnych.
Cała ta historia jest wyjątkowo trywialna, diabeł wydmuszkowaty, rymuje jak pomylony, a jedyna "cecha charakteru" pani ładnej, to fakt, że ma problemy z alkoholem, co jest wspominane na niemal każdej stronie. Oczywiście diabeł jednak nie byłby sobą, gdyby nie próbował podpisać z nią malutkiego cyrografiku. Obiecuje otworzyć przed dziennikarką wszelkie archiwa, co jest nie rada gratką (Bogowie, sama zaczęłam prostacko rymować),oraz.. wywiad z Hitlerem. Rozbawiło mnie to do żywego, szczególnie że książka w takiej konwencji już istnieje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI powiem od razu - o ile filmy do mnie...
Zabawne połączenie legend, historii Polski oraz współczesnej polityki osobą szarej eminencji Boruty. Do tego domina i dramat polskich przywar. Szkoda, że takie krótkie bo aż kipi od możliwości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzegląd bogów słowiańskich, potem królów polskich, a pod koniec polityków. Początek interesujący i wciągający, końcówka rozczarowująca.
Taka tam rozrywka pomiędzy innymi książkami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaka tam rozrywka pomiędzy innymi książkami.
Szybko, przyjemnie i z pazurem. Dawno się tak nie ubawiłem.
Szybko, przyjemnie i z pazurem. Dawno się tak nie ubawiłem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ dużą sympatia odnoszę się do produkcji grupy Allegro, jednak udźwiękowiona superprodukcja z udziałem Krystyny Jandy trochę rozczarowuje, wywiad prowadzony trochę statycznie, momentami nudnie. Niemniej ciekawe i mocno ironiczne są nawiązania do władców polskich i czasów pogańskich – całkiem zgrabnie skonstruowana fabuła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna i tylko żal, że tak krótka. Fajne, ciekawe przypomnienie historii, legend, pomysłowa podróż do piekieł i mistrzowski duet Jandy i Drabka w audiobooku.