Serce pasowało. Opowieść o polskiej transplantologii
Na świecie pierwszy udany przeszczep nerki przeprowadził w 1954 roku doktor Joseph Murray. W Polsce dokonał tego dwanaście lat później profesor Jan Nielubowicz ze swoim zespołem. Dziś przeszczepia się prawie wszystkie narządy, a skomplikowane przeszczepy wielotkankowe to niemal codzienność. Jednak ta dziedzina medycyny wciąż wzbudza emocje i kontrowersje. Owiana mitami, dla wielu jest etycznie niejednoznaczna.
Anna Mateja zabiera nas na sale operacyjne i pozwala obserwować zmagania wybitnych polskich chirurgów, którzy mimo braku środków, warunków i personelu, mimo ostracyzmu społeczeństwa i podejrzliwości środowiska medycznego nie bali się wcielać w życie śmiałych, obarczonych ryzykiem, wizjonerskich pomysłów.
Ta doskonale udokumentowana książka to jedna z pierwszych prób opisu pionierskich operacji transplantologicznych w Polsce. Powściągliwa i surowa w formie reportażowa narracja jest gestem solidarności wobec transplantologów, a także próbą przywołania pamięci o innych, cichych bohaterach tej opowieści – dawcach.
Kup Serce pasowało. Opowieść o polskiej transplantologii w ulubionej księgarni
Oceny książki Serce pasowało. Opowieść o polskiej transplantologii
1170 użytkowników ma tytuł Serce pasowało. Opowieść o polskiej transplantologii na półkach głównych- Chcę przeczytać 653
- Reportaż 13
- 2021 12
- Medycyna 12
- Reportaże 10
- 2019 10
- 2018 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Serce pasowało. Opowieść o polskiej transplantologii
Reportaż na podstawie rozmów z najwybitniejszymi prekursorami transplantacji w Polsce. Historie pionierskich operacjach przeszczepienia nerek, serc, płuc, szpiku, kończyn czy twarzy a także etycznych problemach związanych z zabiegami. Opowieść o walce z niskim finansowaniem, biurokracją, ograniczeniami systemu (PRL). Czyta się jak fascynujący powieść akcji. Bohaterowie to nieszablonowe postaci, odważne i szukające rozwiązań, tam, gdzie ich pozornie nie ma. Wśród nich m.in.: prof. Andrzej Bochenek, prof. Jacek Moll, prof. Wojciech Rowiński, prof. Marian Zembala. Rozmowy przeprowadzono w latach 2014-2015.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako miłośniczka wszelkiej maści seriali i filmów o tematyce medycznej (jak tu nie wspomnieć o polskich "Bogach"?) sięgnęłam po książkę z ciekawością. Trudna to była lektura. Pomimo dużej motywacji do jej przeczytania, wielokrotnie odkładałam ją na dłuższy czas, by później skruszona do niej wrócić. Przytłoczyła mnie ilością nazwisk, faktów, brakiem chronologii. Wszystkiego było na tyle dużo, że ostatecznie w mojej pamięci nie zostało prawie nic.
Wahałam się z oceną, ponieważ bardzo doceniam skrupulatność autorki. Widać, że włożyła w to mnóstwo pracy i serca i na pewno nie należało to do łatwych zadań, by stworzyć z tego całość. Język jakim się posługuje, sposób w jaki kreuje zdania też jest jak najbardziej przystępny, jednak całość... Nie zagrała. Opowieść o polskiej transplantologii - dużo do udźwignięcia, może za dużo. Może lepiej sprawdziłoby się zawężenie tematu?
Zastanawiałam się często podczas tej lektury, jakie wrażenie wywarłaby ona na studentach medycyny czy lekarzach? Dla mnie, laika, mimo ogromnego potencjału, było to nużące przeżycie.
Jako miłośniczka wszelkiej maści seriali i filmów o tematyce medycznej (jak tu nie wspomnieć o polskich "Bogach"?) sięgnęłam po książkę z ciekawością. Trudna to była lektura. Pomimo dużej motywacji do jej przeczytania, wielokrotnie odkładałam ją na dłuższy czas, by później skruszona do niej wrócić. Przytłoczyła mnie ilością nazwisk, faktów, brakiem chronologii. Wszystkiego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem, jak wygląda to u Was, ale ja co jakiś czas sięgam po reportaże. Ostatnio nadszedł moment na literaturę tego gatunku, a sięgnęłam po wydany w roku 2016 przez Wydawnictwo Czarne tytuł „Serce pasowało. Opowieść o polskiej transplantologii”, którego autorką jest Pani Anna Mateja.
Dziennikarka w swojej publikacji przybliżyła czytelnikom początki i rozwój w naszym kraju niezwykle ważnej i według mnie ogromnie potrzebnej w medycynie dziedziny, jaką jest transplantologia.
Bazę stanowią m.in. rozmowy, które autorka przeprowadziła w latach 2013 – 2014 z lekarzami zajmującymi się tą dziedziną. Unaoczniają one w sposób bardzo obrazowy, z jakimi trudami musieli zmagać się medycy na przestrzeni lat. Czytając, uświadamiamy sobie, że transplantacje to nie tylko prof. Zbigniew Religa, którego nazwisko kojarzy niemal każdy, ale także wielu innych lekarzy, którzy byli prekursorami niektórych zabiegów w Polsce, a jeśli tylko dostawali szansę uczyć się w Europie to skwapliwie z niej korzystali.
Jak wiadomo ta dziedzina medycyny jest niezwykle delikatna i nie mam tu na myśli jedynie kwestii cielesnych, lecz również aspekty etyczne i moralne, które od wielu lat są sprawą mocno dyskusyjną społecznie. Jednocześnie z biegiem lat widać, iż podejście do transplantologii w tych właśnie aspektach zaczyna bardzo mocno ewoluować na korzyść osób, które potrzebują przeszczepienia, aby żyć.
Pani Anna Mateja w swojej publikacji wykonała olbrzymią pracę dokumentalną, dzięki której mamy szansę zajrzeć niejako „za kulisy” pracy lekarzy i zespołów medycznych kiedyś i dziś.
Zatem jeśli zdarza Wam się sięgać po reportaże i jesteście ciekawi, jak rozwijała się akurat ta dziedzina medyczna, z jakimi trudnościami borykali się lekarze i jak sobie radzili? To polecam tę publikację Waszej uwadze.
Jest w niej zawarta nie tylko spora dawka faktów i około tematycznej wiedzy. Na jej kartach poruszone zostały również czysto ludzkie dylematy i rozterki, jakie były udziałem ówczesnych lekarzy i personelu, bo przecież w tej dziedzinie, aby ktoś mógł żyć, ktoś inny musi umrzeć… A bywało również i tak, że niezawinione niedostatki wiedzy i braki sprzętowe powodowały również zgon pacjenta po przeszczepieniu… A to z kolei wymagało ogromnej odporności psychicznej osób, które były zaangażowane w samo przeszczepienie oraz opiekę nad pacjentem przed i po nim.
Nie jest to łatwa do lektury publikacja, ale według mnie zdecydowanie warto się nad nią pochylić, by zyskać nieco szersze spojrzenie na tę niezwykłą dziedzinę medycyny.
* https://www.facebook.com/Ksiazkowoczyta *
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziennikarka w swojej publikacji przybliżyła czytelnikom początki i rozwój w naszym...
Wciągająca. Może dobrze pokazać czym jest transplantologia i jaką ma wagę zwłaszcza tym, którzy wcześniej nie interesowali się tym tematem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa pozycja, chociaż niekiedy człowiek gubił się w krzątaninie nazwisk - zdaję sobie jednak sprawę, że ciężko byłoby tego uniknąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałam trudność w ocenie tej książki, wahałam się między 6 a 7 (ja oceniam skalą, gdzie 7 to dobry). Generalnie temat bardzo ważny i ciekawy, ale po początkowych rozdziałach wkradło się znużenie - za dużo nazwisk, wydarzeń, powracanie do lat, które już wcześniej były opisane. Zdziwiłam się, że tak skrótowo omówiono pierwszą udaną operację przeszczepu serca wykonaną przez profesora Religę. Z drugiej strony dowiedziałam się jak bardzo niedocenieni są chirurdzy przeszczepiający inne organy - i za to plus dla książki, że poszczególne rozdziały opisują historię przeszczepów innych narządów. Końcowe części o przeszczepach rąk i twarzy były dla mnie znów bardziej interesujące, znalazły się w nich informację o których nie miałam pojęcia lub o nich nigdy nie myślałam (np. że przeszczepiona ręka po pewnym czasie przypomina już rękę biorcy, a nie dawcy albo że dzięki przeszczepom twarzy ratuje się życie głównie pacjentom onkologicznym, a nie tylko tym po wypadkach). W książce zabrakło mi zdjęć z tamtych lat albo osobistych odniesień pacjentów, choć pewnie o to drugie byłoby trudno, ułatwieniem było by kalendarium. Z książki płynie też wniosek, że o ile w ciągu lat ogólnie transplantologia rozwinęła się diametralnie, to jednak jest to bardzo świeża gałąź medycyny, gdzie regularne sukcesy zaczęto w zasadzie osiągać dopiero w końcówce lat 80-tych, a jeśli chodzi o przeszczep szpiku dalej jest to dziedzina, która aż tak spektakularnych statystyk nie ma. Ciekawe co nas czeka za kolejne kilkanaście lat - może przeszczep np. macicy też będzie możliwy? Pewnie w laboratoriach na całym świecie dzieją się badania, które nie przyszłyby nam do głowy. Ciekawe też w książce było odnoszenie się właśnie do eksperymentów na zwierzętach i zwłokach (choć może jest to dla niektórych wątpliwe moralnie,to bez tego transplantologia przecież by się nie rozwinęła). Polecam tę pozycję, można dowiedzieć się z niej wiele, choć tak jak wspomniałam wyżej - niektóre momenty mogą nużyć.
Miałam trudność w ocenie tej książki, wahałam się między 6 a 7 (ja oceniam skalą, gdzie 7 to dobry). Generalnie temat bardzo ważny i ciekawy, ale po początkowych rozdziałach wkradło się znużenie - za dużo nazwisk, wydarzeń, powracanie do lat, które już wcześniej były opisane. Zdziwiłam się, że tak skrótowo omówiono pierwszą udaną operację przeszczepu serca wykonaną przez...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie minusem są przeplatane wątki i zbyt długie rozdziały. Nawet jakbym chciał streścić książkę, to z wielkim trudem mi to przychodzi. Nie ma chronologii. Nie podeszła mi ta książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, trochę jak rozbudowany cykl prasowy na temat transplantologii. Najbardziej zaintrygowały mnie rozdziały o transplantacjach mniej popularnych. Solidny research, sprawnie napisane, chociaż raczej nie z kategorii książek "zmieniających życie".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnna Mateja świetnie przedstawia kawał historii polskiej medycyny – od pochłaniania wiedzy teoretycznej, przez pierwsze próby przeprowadzenia transplantacji, aż po skomplikowane, wielotkankowe przeszczepy, które można nazwać wręcz rekonstrukcjami. Pokazuje nam z jaką determinacją i uporem działali pionierzy polskiej transplantologii — wizjonerzy, którzy pomimo słabych warunków, wiecznego niedofinansowania i nieprzychylnego środowiska medycznego realizowali swoje cele.
Moim zdaniem, reportaż jest naprawdę świetny. Do bólu szczery i miejscami może wydawać się nawet szokujący, ale dzięki temu jasno pokazuje, jak ciężka i długa droga prowadziła do transplantologii, którą znamy dziś. Jak rzeczy, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu wydawały się niewyobrażalne, stały się nie tylko możliwe, ale przeniknęły do codzienności.
Jeśli jesteście zainteresowani historią medycyny — gorąco polecam.
Anna Mateja świetnie przedstawia kawał historii polskiej medycyny – od pochłaniania wiedzy teoretycznej, przez pierwsze próby przeprowadzenia transplantacji, aż po skomplikowane, wielotkankowe przeszczepy, które można nazwać wręcz rekonstrukcjami. Pokazuje nam z jaką determinacją i uporem działali pionierzy polskiej transplantologii — wizjonerzy, którzy pomimo słabych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako student medycyny poczułem się dodatkowo zainspirowany do nauki i poczułem prawdziwą wartość tego co robię. Książka opowiada o zmaganiach lekarzy, żeby ratować ludzkie życie, jakimi problemami było tabu, polityka czy po prostu światopogląd. Cieszę się, że obecnie podchodzimy inaczej do tematu transplantologii.