Grimpow. Sekret ośmiu mędrców

- Grimpow. El Camino Invisible
- 2006-06-01
- 2006-06-01
- Bartosz Kurowski
Trudno dostępne, położone w górach, opactwo z bogatą biblioteką pełną starych i zabronionych dzieł, sekretne przejścia, zamki-twierdze, przerażające lochy, śmiertelne pułapki, z których uratować może jedynie wiedza i refleks, wielkie świątynie – wszystko to staje się udziałem Grimpowa i jego przyjaciół oraz wprowadza czytelnika w nastrój średniowiecznej grozy i tajemniczości.
Kup Grimpow. Sekret ośmiu mędrców w ulubionej księgarni
Oceny książki Grimpow. Sekret ośmiu mędrców
564 użytkowników ma tytuł Grimpow. Sekret ośmiu mędrców na półkach głównych- Przeczytane 451
- Fantastyka 7
- 2012 6
- 2013 4
- Fantasy 4
- Biblioteka 3
Tagi i tematy do książki Grimpow. Sekret ośmiu mędrców
Cytaty z książki Grimpow. Sekret ośmiu mędrców
Marzyliśmy o świecie, w którym będzie panował pokój, w świecie, w którym rządzący będą sprawować rządy rozważnie, mając na uwadze dobro swych poddanych. Jednak władcy stają po stronie głupoty, a nie mądrości.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Grimpow. Sekret ośmiu mędrców
Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysł na fabułę ciekawy ale książka wydaje mi się niedopracowana. Po drodze jest też sporo literówek, co też miało wpływ na mój odbiór lektury.
Zapadła mi w pamięć (w negatywny sposób) scena, gdzie podczas obrony zamku walka wyglądała tak, że bohater wciąż odcinał innym głowy.... Bardzo słaby moment w książce.
Tak czy inaczej książka nie jest zła ale pozostawia wiele do życzenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUważam, że zakończenie jest słabe. O ile do momentu oblężenia Zamków Kamiennego Kręgu odczuwałam ciekawość co będzie dalej, tak później według mnie wszystko zwolniło i stało się bardzo przewidywalne.
Zapadła mi w pamięć (w...
Bardzo ciekawa. Lekkie fantasy, nawet dla osób, które niekoniecznie uwielbiają taką tematykę. Czyta się się szybko i przyjemnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągający początek, w którym autor nakreśla fabułę z potencjałem: tajemnica, klimat średniowiecznego klasztoru, pogoń za przygodą... Wszystko to blednie wraz z każdą następną stroną.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMało jest na Polskim rynku dobrej literatury klasy B stawiającej na akcje i szybkie tępo innej niż horror czy kryminał, dlatego z takich dzieł cieszę się zawsze jak dziecko.
Książka wciąga od pierwszej strony do ostatniej praktycznie cały czas są jakieś zwroty akcji i dzieje się coś innego akcja zwalnia dopiero pod koniec ale nawet w tedy nie przynudza. Autorowi udało się zaciekawić pomimo że nie ma tu zbyt dużo bitew rodem z władcy pierścieni.
Książka pisana jest przyjemnym i lekkim językiem nie ma w niej zbyt dużo przemocy, i wulgarności (tej drugiej to w ogóle nie ma, nie przypominam sobie by bohaterowie gdzieś przeklinali czy coś w tym stylu) typowej dla dzisiejszych książek fantasy i przygodowych a nieliczne np. bitwy są przedstawione raczej dość grzecznie i umownie tak więc książkę można polecić także czytelnikom którzy owych treści nie lubią i nie popierają w literaturze.
Mieszane mam uczucia jedynie do bohaterów z jednej strony są ciepli i sympatyczni ale miejscami bywają durnowaci i irytują dziecinnym niekiedy zachowaniem.
Ale ogólnie książka dobra, polecam ją miłośnikom literatury rozrywkowej inni mogą kręcić nosem na różne mankamenty typowe dla takich książek które tu mimo wszystko są. Ale ja nie zwracam na to uwagi. Lubię taką literaturę, jak się coś lubi to się czyta a nie narzeka, tym bardziej że mamy deficyt takich książek. Ja przy lekturze bawiłem się świetnie dostałem to czego od niej oczekiwałem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciąga od pierwszej strony do ostatniej praktycznie cały czas są jakieś zwroty akcji i dzieje się coś innego akcja zwalnia dopiero pod koniec ale nawet w tedy nie przynudza. Autorowi udało się...
Tytułowy bohater, Grimpow, to chłopiec, który prowadzi życie włóczęgi. Przez zimę mieszka, wraz ze swoim przyjacielem Durlib'em, w małej chatce w górach. Przed nią, ni stąd ni zowąd, znajduje trupa mężczyzny, najprawdopodobniej szlachcica.
Tak zaczyna się historia młodego chłopaka, którego przeznaczeniem jest odkryć przed ludźmi sekret i ich oświecić.
Historia ta, dzieje się w średniowieczu. Główne chodzi o odkrycie tajemnicy, nie brakuje jednak też akcji ani wątków sensacyjnych!
Opowieść ta skradła moje serducho głównie dlatego, że przeważa akcja, a nie romans.
Pozdrawiam :)
Cała opinia: http://osobisty8ksiezyc.blogspot.com/2016/06/sekret-zaginionej-skarpetki-czyli_15.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieboszczyk w swoim dobytku, oprócz drogocennych kamieni i monet, posiadał dziwny manuskrypt i kamień, który uznali za amulet.
Tak...
KOSZMAR! Droga po szkle! Dawno nie czytałem nic tak źle napisanego! Aż mnie dreszcze przechodzą. Daje 3 gwiazdki tylko dlatego, że jest ładna pogoda i znalazłem pracę:D To nie ma nic wspólnego z książką...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo cóż, muszę zgodzić się częściowo z poniższymi opiniami. Książka jest nieco infantylna, ale idealna jako lekka lektura po innych cięższych pozycjach. Naprawdę bardzo dobrze mi się ją czytało, chociaż najlepsza była tak do połowy, później zrobiło się bardzo przewidywalnie. Tak czy siak na pewno nie ocenię jej jakoś bardzo negatywnie. Dzięki wątkowi templariuszy jest całkiem ciekawa, nie jest taka mdława, acz nadal wiekowo raczej dla nastolatków. Niewątpliwie gdyby była w wieku 12 lat, to zapewne dałabym znacznie więcej gwiazdek.;) Ot taka lekka lektura do kubka kakao;)
No cóż, muszę zgodzić się częściowo z poniższymi opiniami. Książka jest nieco infantylna, ale idealna jako lekka lektura po innych cięższych pozycjach. Naprawdę bardzo dobrze mi się ją czytało, chociaż najlepsza była tak do połowy, później zrobiło się bardzo przewidywalnie. Tak czy siak na pewno nie ocenię jej jakoś bardzo negatywnie. Dzięki wątkowi templariuszy jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka pokazała mi wtedy, gdy ją czytałam, że fantastyka jest tym co zaczynam lubić. Alchemia, sekretne przejścia, tajemnice, zagadki, zakapturzone postaci, pościgi i to wszystko doprawione magią. Super. Polecam wszystkim, którzy jeszcze tego nie czytali. Ja jeśli bym mogła chciałabym ją przeczytać jeszcze raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomyślałam,że czytając tę książkę przeżyje fajną przygodę... jednak stwierdziłam, że nie ciekawi mnie ona... więc ja odłożyłam... nie moje klimaty...