Czerwona Wilczyca. Część 1

- Annika Bengtzon (tom 5)
- Den röda vargen
- 2015-11-05
- 2015-11-05
- Elżbieta Frątczak-Nowotny
W wypadku samochodowym na północy Szwecji ginie dziennikarz miejscowej gazety. Szybko okazuje się, że wypadek był upozorowany, a dziennikarz został zamordowany. Annika Bengtzon podejrzewa, że zabójstwo to ma coś wspólnego ze sprawą, którą kiedyś zajmowała się razem z ofiarą zbrodni, ale nikt nie chce jej wierzyć. Reporterka postanawia więc działać na własną rękę. Ślady prowadzą ją do niegdysiejszej grupy maoistycznej. Śledztwo nabiera przyspieszenia, gdy wychodzi na jaw, że należąca kiedyś do tej grupy tytułowa Czerwona Wilczyca jest obecnie ministrem w szwedzkim rządzie. Annika zaczyna walczyć mnie tylko z terrorystami sprzed lat, ale i z aktualnym politycznym establishmentem.
Kup Czerwona Wilczyca. Część 1 w ulubionej księgarni
Oceny książki Czerwona Wilczyca. Część 1
1618 użytkowników ma tytuł Czerwona Wilczyca. Część 1 na półkach głównych- Przeczytane 1 005
- 2013 14
- Liza Marklund 14
- Kryminały 13
- Kryminał 12
- Czarna seria 9
- Czarna Seria 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czerwona Wilczyca. Część 1
Pierwsze sto stron bardzo mi się dłużyło, potem akcja się rozkręciła i czytało się dobrze. Ale to i tak jedna ze słabszych części przygód Anniki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo źle mi się czytało tę książkę - ze względu na przykry charakter głównej bohaterki , reporterki Anniki Bengzton. Liza Marklund obdzieliła ją tyloma traumami , że kobieta ma prawo zachowywać się dziwnie i nieracjonalnie , a ja powinnam przerwać czytanie. Jednak zwyciężyła ciekawość , jak autorka rozwiąże liczne problemy , w które wplątała Annikę.
Mamy tu interesujący wątek kryminalny dotyczący trroryzmu , a w warstwie obyczajowej- opis zbiorowiska sfrustrowanych ludzi . Wydaje mi się , że autorka przesadnie wyeksponowała fakt , że nikt tu nie jest zadowolony ze swojego życia. Jeśli komuś to nie przeszkadza to czyta się całkiem nieźle.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamy tu...
Dobrze się czyta, Głowna bohaterka w dalszym ciągu miota się między pracą zawodową a życiem osobistym, Problemy w życiu osobistym ma również jej przyjaciółka Anna. Trochę za dużo w książce wątków osobistych. Słaby wątek męża Anniki. Przedstawiony jako taki facet bez jaj.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnnika Begzton ponownie w akcji. Tym razem stara się rozwikłać zagadkę związaną ze śmiercią znajomego dziennikarza. Czy możliwe, że poniósł śmierć gdyż zajął się niewygodnymi sprawami? Co chciał ukryć tajemniczy sprawca? Czy Annika jak zawsze dojdzie do głębii problemu? I czy nie narazi się tym komuś, kto jest bardzo niebezpieczny?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka taka sobie.Mało akcji,przegadana. Poznałem za to anatomię ciała Anniki.
Książka taka sobie.Mało akcji,przegadana. Poznałem za to anatomię ciała Anniki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziewczyna Bonda w roli Bonda. Naciągana historia rodem z hollywoodzkich produkcji klasy C. Gdyby nie ten zabójczy styl, byłoby 3/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezła i całkiem przyzwoita historia kryminalna. Wciągająca i dobra do zrelaksowania umysłu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Czerwona wilczyca" to kolejny przykład jak znakomitą intrygę sensacyjną można sknocić wątkami obyczajowymi . Oczywiście bohaterka powinna mieć życie osobiste , oczywiście autorka powinna je opisać , ale na litość boską pani Lizo trochę umiaru . Mnie irytowały opisy zapłakanych , marudnych dzieci , szczegółowe sprawozdania z kłótni między rodzeństwem i wszechobecne zdrobnienia , wkurzające "plecki" , "włoski" , "nóżki" i "buzie" . Annika Bengtzon powinna też udać się do urologa , ponieważ jeżeli nie sika , to chce się jej sikać , albo o tym myśli i ma na tym punkcie obsesję .
Mimo wszystko polecam , ale tylko część sensacyjną , bo obyczajowa zupełnie nie pasuje do reszty , jest infantylna i wkurzająca .
"Czerwona wilczyca" to kolejny przykład jak znakomitą intrygę sensacyjną można sknocić wątkami obyczajowymi . Oczywiście bohaterka powinna mieć życie osobiste , oczywiście autorka powinna je opisać , ale na litość boską pani Lizo trochę umiaru . Mnie irytowały opisy zapłakanych , marudnych dzieci , szczegółowe sprawozdania z kłótni między rodzeństwem i wszechobecne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnnika w kolejnej części nie obniża lotów. Jest wciągająco i energicznie.
Annika w kolejnej części nie obniża lotów. Jest wciągająco i energicznie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLiza Marklund jak zawsze mnie nie zawiodła. Kolejna wspaniała kryminalna powieść, z Anniką Bengtzon w roli głównej. Po zakończeniu poprzedniej "sprawy" Zamachowca, Aniika potrzebuje wytchnienia, jednak jak rasowa dziennikarka, kiedy tylko łapie temat drąży uparcie aż rozwikła,(znając Annikę aż się uwikła) zagadkę nad którą pracuje. Zajmuje się terroryzmem i kiedy wyrusza na spotkanie z innym dziennikarzem by wymienić się informacjami, dowiaduje się że zginął w wypadku. Bengtzon nie byłaby sobą, gdyby nie zaczęła "węszyć" dziennikarskim nosem. Kolejne osoby giną a dziennikarskie śledztwo ujawnia, że Pani minister w szwedzkim rządzie może być zamieszana w tę sprawę. Annika zmaga się nie tylko ze sprawą, ale także z własnym mężem, który w tej części książki nie popisał się wogóle.
Czyta się ekspresowo, akcja toczy się szybko i przylapałam się na czytaniu o rozdział więcej, z ciekawości co tam się zaraz stanie :) Serdecznie polecam, każda młoda kobieta odnajdzie cząstkę siebie w postaci Anniki.
Liza Marklund jak zawsze mnie nie zawiodła. Kolejna wspaniała kryminalna powieść, z Anniką Bengtzon w roli głównej. Po zakończeniu poprzedniej "sprawy" Zamachowca, Aniika potrzebuje wytchnienia, jednak jak rasowa dziennikarka, kiedy tylko łapie temat drąży uparcie aż rozwikła,(znając Annikę aż się uwikła) zagadkę nad którą pracuje. Zajmuje się terroryzmem i kiedy wyrusza na...