Ślub z klasą

A Vintage Wedding
2016-06-16
2016-06-16
Joanna Przybyła-Piątek

Kup Ślub z klasą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ślub z klasą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ślub z klasą

Jest to dobra książka, ale nie jakaś wybitna. Sięgnęłam po nią, bo interesuje mnie tematyka ślubna, lubię otoczkę romantyzmu oraz podglądać cały proces przygotowań do tego wielkiego dnia. Jeśli i Ty lubisz czytać taki rodzaj książek, to jak najbardziej możesz po nią sięgnąć :)

Uff, nareszcie dobrnęłam do końca... To trzecia powieść tej autorki, jaką przeczytałam i ostatnia (no może jak nie będzie co czytać...).
Jest coś w stylu pisarskim K. Fforde co powoduje, że jej książki są takie "grzeczniutkie". Żeby nie być źle zrozumianą - ja nie lubię wulgarności, jestem fanką literatury kobiecej oraz wszystkiego, co można określić jako "lekkie, łatwe i przyjemne", ale - właśnie o to chodzi - Fforde jest za grzeczna nawet dla mnie i przez to nudna. W jednej z wcześniejszych recenzji zostało użyte określenie "poprawność" i zgadzam się z nim.

Odnosząc się już tylko do tej konkretnej książki: jest przewidywalna i nierealistyczna (chociaż czego innego oczekiwać po romansie...?). Trzy główne bohaterki błyskawicznie po zapoznaniu się zostają bliskimi przyjaciółkami, zakładają wspólny biznes, pomaga im w tym cała społeczność lokalna. Okazuje się, że każda z nich ma niesamowite talenty do różnych rzeczy: a to jedna robi świetny ślubny makijaż, a to druga zaczyna szyć genialne suknie ślubne, choć wcześniej tylko naszywała łaty na portki, a to trzecia - do tej pory księgowa - odkrywa, że jest urodzoną właścicielką pensjonatu. A jak już one czegoś nie mają, nie umieją, to zaraz znajduje się ktoś w pobliżu, kto to zapewni. I oczywiście wszystkie trzy znajdują miłość i świetny seks. Sielanka, raj na ziemi.
Zastanawia mnie też, dlaczego autorka - pani w wielu senioralnym, jako główne bohaterki swych powieści notorycznie umieszcza osoby młode: dwudziesto-, trzydziestolatki...

Naprawdę wspaniała książka. Uwielbiam czytać takie powieści. Świetna atmosfera do przygotowania przed ślubem. Cała powieść jest bardzo przyjemna i romantyczna.
Polecam

Polecam

131 użytkowników ma tytuł Ślub z klasą na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Ślub z klasą na półkach dodatkowych

Okładka książki Stories to make you smile Jenny Eclair, Katie Fforde, Veronica Henry, Rachel Hore, Vaseem Khan, Dorothy Koomson, Helen Lederer, Richard Madeley, Eva Verde, Mark Watson

Cytaty z książki Ślub z klasą

Dodaj cytat z książki Ślub z klasą