![Prezent na Walentynki [KONKURS]](https://s.lubimyczytac.pl/upload/texts/11400/11427/21_15496287868.jpg)
Powietrze, którym oddycha

- literatura obyczajowa, romans
- Elements. Żywioły. (tom 1)
- The Air He Breathes
- 2016-07-20
- 2016-07-20
- Katarzyna Agnieszka Dyrek
Ostrzegano mnie przed Tristanem Colem.
„Trzymaj się od niego z daleka”, mówili.
„Jest okrutny”.
„Jest zimny”.
„Życie go nie oszczędzało”.
Łatwo skreślić człowieka na podstawie jego przeszłości. Właśnie dlatego łatwo dostrzec w Tristanie potwora.
Ale ja nie potrafiłam tego zrobić. Zaakceptowałam spustoszenie, które w nim panowało. Sama czułam się bardzo podobnie.
Oboje wypełnieni pustką.
Oboje szukający czegoś innego. Czegoś więcej.
Oboje pragnęliśmy poskładać roztrzaskane fragmenty naszej przeszłości.
Może wtedy moglibyśmy nareszcie przypomnieć sobie, jak się oddycha.
Kup Powietrze, którym oddycha w ulubionej księgarni
Oceny książki Powietrze, którym oddycha
8145 użytkowników ma tytuł Powietrze, którym oddycha na półkach głównych- Przeczytane 5 044
- Chcę przeczytać 3 036
- 2018 79
- E-book 65
- 2019 50
- Romans 45

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powietrze, którym oddycha
Pomysł fajny, ale wykonanie słabiutkie. Zaczęło się dobrze, ale z każdą kolejną stroną robiło się dziwnie i dość chaotycznie. Akcja jakby nagle przyspieszyła i nie dostajemy nic poza suchymi faktami. Krótkie wątki, urywane sceny i totalny brak emocji. Ewidentnie niewykorzystany potencjał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama do końca nie wiem co tu nie zagrało...
Czy historia sama w sobie mi się nie spodobała...
Czy może za dużo w tym czasie historii obyczajowych i mam już naprawdę ochotę i potrzebę na zmianę gatunku...?
Sama do końca nie wiem co tu nie zagrało...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy historia sama w sobie mi się nie spodobała...
Czytając „Powietrze, którym oddycha” Brittainy C. Cherry, czułam, jak moje serce pulsuje z każdą stroną. To książka, która wciąga od pierwszego zdania i nie pozwala o sobie zapomnieć nawet po zamknięciu ostatniego rozdziału. Każda emocja bohaterów, ich radość, ból i tęsknota, zdają się przenikać do mojego własnego świata, a ja nie potrafiłam oderwać się od historii, która była jednocześnie piękna i bolesna.
Pokochałam sposób, w jaki autorka buduje postaci – są tak realne, że czasem wydawało mi się, że naprawdę mogę ich dotknąć, poczuć ich obecność. Momentami miałam ochotę krzyczeć razem z nimi, płakać z nimi, śmiać się i czuć każdą najmniejszą radość. Szczególnie głęboko poruszyła mnie wrażliwość i siła głównej bohaterki, która mimo ran i rozczarowań, stara się kochać i żyć pełnią życia.
To nie jest książka tylko o miłości – to historia o stracie, przebaczeniu, o tym, jak trudno czasem oddychać, kiedy serce krzyczy. I mimo że czytałam ją wieczorem przy lampce światła, przez cały czas czułam, że potrzebuję powietrza, którym oddycha każdy z bohaterów. Książka zostaje w duszy na długo, przypominając, że życie bywa kruche, ale jednocześnie piękne w swojej nieprzewidywalności.
Po skończeniu lektury siedziałam w ciszy, próbując uspokoić własne emocje – i wtedy uświadomiłam sobie, że Brittainy C. Cherry stworzyła coś więcej niż powieść – stworzyła doświadczenie, które wciąż oddycha we mnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa powieść miała być poruszającą historią o żałobie, stracie i próbie odbudowania życia po tragedii. Niestety, ta książka zawiodła niemal na każdym poziomie.
Największym problemem był dla mnie styl – bardzo prosty, momentami wręcz ubogi. Nieprzyjemny do czytania, niewciągający. Opisy przestrzeni i przemieszczania się bohaterów są nieprecyzyjne, przez co sceny sprawiają wrażenie chaotycznych, jakby postacie nagle pojawiały się w jakiś miejscach bez wyraźnej ciągłości. Jedynie dialogi były czasem zabawne.
Fabuła również pozostawia wiele do życzenia. Kluczowa relacja rozwija się zbyt szybko i w sposób zupełnie niewiarygodny. Motyw budowania bliskości poprzez „zastępowanie” zmarłych partnerów podczas intymnych zbliżeń wydaję mi się… rażąco niepoprawny (może jestem pruderyjna, I don’t care). Ten wątek był tak źle poprowadzony i emocjonalnie płytki, zważywszy na to, że główna bohaterka ocenia swoją matkę za rozwiązłość seksualną (swojej przyjaciółki już nie – podwójne standardy).
Jak mogę uwierzyć w uczucie między głównymi bohaterami, kiedy zrodziło się ono z czegoś takiego? Nie mogłam. Nie uwierzyłam. Miałam wrażenie, że Tristian zakochał się zbyt szybko, ale potem nie pasowało to do fabuły, więc odszedł. Zniknął na kilka miesięcy i ANI RAZU nie pomyślał o konsekwencjach swoich czynów (głównie wobec pięcioletniej Emmy). Taak… decyzje bohaterów są często nielogiczne, a ważne luki fabularne (finanse, motywacje, konsekwencje długich zniknięć) pozostają niewytłumaczone... niezauważone? Trudno też uwierzyć w społeczność małego miasteczka przedstawioną w tak jednowymiarowy, krytyczny sposób. I o matko, trudno było mi również zaakceptować sposób kreacji głównej bohaterki. Jej bierność wobec otoczenia – szczególnie wobec jawnie wrogich i przekraczających granice osób – budziła we mnie głównie frustrację. To dorosła kobieta, matka, a mimo to wielokrotnie nie potrafi stanąć w swojej obronie ani wyznaczyć podstawowych granic. Irytujące.
Postacie drugoplanowe to zlepki schematów: stereotypowa, szalona i rozwiązła przyjaciółka, dawny przyjaciel skrycie zakochany w bohaterce. Ble.
Nie przepadam za wątkami dziecięcymi w literaturze, bo bardzo często są one prowadzone w sposób niewiarygodny – i tutaj niestety jest podobnie. Zamiast pokazania realnych wyzwań rodzicielstwa i dziecięcej żałoby, dostajemy obraz dziecka niemal idealnego: nad wyraz dojrzałego, zawsze empatycznego i emocjonalnie stabilniejszego niż dorośli. Pięcioletnia Emma momentami sprawia wrażenie najbardziej rozsądnej i najlepiej radzącej sobie postaci w całej historii.
Końcówka książki zmienia się w jakiś podły thriller. Zamiast przejmującego studium żałoby otrzymujemy melodramatyczne rozwiązania i sztucznie podbijaną dramaturgię (wątek psychola, serio? Serio? Jeszcze tego tu zabrakło).
Ta powieść bardzo mi się nie podobała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększym problemem był dla mnie styl – bardzo prosty, momentami wręcz ubogi. Nieprzyjemny do czytania, niewciągający. Opisy przestrzeni i przemieszczania się bohaterów są nieprecyzyjne, przez co sceny sprawiają...
Przejmującą opowieścią jest "Powietrze,którym oddycha"przepełnioną paletą pełną uczuć,o nadziei,o szczęściu i też o miłości prawdziwej prosto z serca.
Pod urokiem,pięknem byłam tej lektury.
Pokochani bohaterzy prze ze mnie ciepli,ciekawi dało się lubić ich dwojga.
Przecudna ❤️❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPod urokiem,pięknem byłam tej lektury.
Pokochani bohaterzy prze ze mnie ciepli,ciekawi dało się lubić ich dwojga.
Przecudna ❤️❤️
Poruszająca i emocjonalna historia o miłości i stracie. Wciąga uczuciowo i zostawia ślad w sercu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam tak nieoczywiste książki, jakie to jest dobre, wciąga,pochłania do reszty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłęboko emocjonalny ton i piękny język autora, choć muszę przyznać, że momentami powieść staje się nieco nadmiernie dramatyczna..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzruszający romans o radzeniu sobie ze stratą i szukaniu miłości na nowo...
Wzruszający romans o radzeniu sobie ze stratą i szukaniu miłości na nowo...