7 dni

2015-09-23
Marcin Mortka

Kup 7 dni w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki 7 dnii

Kto jest prawdziwą ofiarą?

671 324 37

Oceny książki 7 dni

OPINIE i DYSKUSJE o książce 7 dni

Książka, którą warto przeczytać. Z perspektywy ofiary i prześladowcy. Często za dobrym życiem kryją się demony. Wyglądają spod łóżek w postaci wyglądu, sytuacji czy rodziny. Ofiara jest "gruba". Prześladowczyni ma przemocowego ojca.
Jeśli chodzi o mnie, książka na początku była trudna do czytania, jednak z każdą stroną coraz bardziej angażowałam się w losy bohaterów. Dobre dla osób które są w takich sytuacjach. Dla ich rodziców. Dla ich znajomych. Dobre ku przestrodze.

Dobra książka z podwójną narracją – ofiary i agresora, opowiadająca o przemocy w szkole i problemach w domu. Różne role i postawy świadków przemocy. Co prawda w pewnym momencie zmiana zachowania mamy głównej bohaterki nie jest przekonująca, ale to drobiazg. Warta polecenia młodzieży.

Bardzo mocna książka. Końcówka bardzo zaskakująca. Polecam ♥️

Bardzo mocna książka. Końcówka bardzo zaskakująca. Polecam ♥️

Autorka bardzo ważne emocje, zachowania nastolatek pokazuje, na które rodzic czy młodzież powinna zwracać uwagę i nie być obojętnym na krzywdę drugiego człowieka.

Młodzieżówka, którą lekko i szybko się czyta. Wystarczy jeden dzień.
Historia opowiada o 7 dniach z życia ofiary i oprawcy. Przedstawia problemy rodzinne, gnębienie, znęcanie się, brak pewności siebie, oraz wyżywanie się na kimś przez własną frustrację. Byłaby to niezła pozycja, gdyby nie mdłe zakończenie. Fabuła dobrze budowała napięcie przez 6 dni, lecz ostatni dzień, ten kumulacyjny nie zrobił na mnie wrażenia i zakończenie okazało się jałowe. Myślę, że dla nastolatków jest wystarczająca i mogą z niej dużo wynieść. Pozwoli im sporo zrozumieć, oraz zapobiec przemocy w szkole.

Młodzieżówka, którą lekko i szybko się czyta. Wystarczy jeden dzień.

7 dni naprawdę mi się podobało, jest to książka opowiadająca o problemie, który jest bardzo powszechny, a mianowicie prześladowanie. Dzięki tej książce możemy zobaczyć jak to wygląda z perspektywy ofiary oraz prześladowcy. Bardzo szybko przeczytałam tę książkę, wciągnęła mnie od pierwszych stron. Jest to książka, która jest warta przeczytania, ponieważ dzięki niej możemy poznać lepiej problem prześladowania przez rówieśników.

Myślę że książka dla większości nastolatkow. Polecam

Myślę że książka dla większości nastolatkow. Polecam

Naprawdę ciekawe przedstawienie dwóch perspektyw.

Naprawdę ciekawe przedstawienie dwóch perspektyw.

Krótka, ale dość wartościowa. Czytałam lepsze w tej tematyce, dobre dla osób poniżej 15 roku życia.

Może banalna, ale poruszająca kilka problemów. Dla mnie ważniejszym od chorej relacji głównych bohaterek jest problem "przymykania oczu" nauczycieli i rodziców na problemy dzieci, które pozbawione autorytetów i zainteresowania dorosłych ulegają autodestrukcji.

1878 użytkowników ma tytuł 7 dni na półkach głównych
335 użytkowników ma tytuł 7 dni na półkach dodatkowych