Krzywda. Historia moich blizn

- 2017-10-25
- 2017-10-25
- 2017-03-02
- Marcin Mortka
Gabi, pewna siebie i popularna w szkole dziewczyna, skrywa mrożącą krew w żyłach tajemnicę. Sekret ten jest tak okropny, że nie może go zdradzić nawet najlepszej przyjaciółce. Dziewczyna od dłuższego czasu przestaje się dogadywać z matką, a jej pasja – jazda a deskorolce – nie sprawia już przyjemności. Pewnego dnia nieoczekiwany impuls popycha ją na mroczną ścieżkę. Gabi nigdy nie czuła się tak samotna. Wówczas dowiaduje się, że wielu innych ludzi skrywa swoje rany..
Przejmująca historia problemu samookaleczania i samoakceptacji nie tylko wśród nastolatków.
Kup Krzywda. Historia moich blizn w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Krzywda. Historia moich blizn
Czas leczy rany.. albo przynosi nowe
Gabi nie wyróżnia się wśród rówieśników – ma grupę przyjaciół, hobby i kompleksy. Z pasją jeździ na deskorolce, w czym jest naprawdę dobra, ale z dużą ostrożnością podchodzi do kierowanych ku niej komplementów. Gabi doświadcza ciężkiej sytuacji, jaką jest strata bliskiej osoby, z czym nie radzi sobie dobrze. Przez to wydarzenie jej życie zmienia się, a dziewczyna powoli zamyka się na relacje z bliskimi, próbując poradzić sobie sama. Niestety sposób, w jaki to robi, niesie za sobą kolejne problemy. Poznajcie historię jej blizn.
Na początku chciałabym zaznaczyć, że tematyka powieści Eve Ainsworth nie bierze się znikąd. Autorka na co dzień pracuje jako pedagog w szkole ponadpodstawowej, co jak sama mówi, dostarcza jej inspiracji do pisania następnych książek. W „Krzywdzie” zdecydowanie to widać. Powieść pisana jest z perspektywy Gabi, więc czytelnik nie dostaje jedynie informacji, co główna bohaterka robi, ale także poznaje jej motywacje i uzasadnienia, dlaczego zdecydowała się na samookaleczanie.
„Krzywda. Historia moich blizn” jest kolejną książką Eve Ainsworth, w której poruszane są trudne tematy dotyczące młodzieży. Co najważniejsze w „Krzywdzie” nie został przedstawiony problem, który mógłby dotknąć wąską grupę nastolatków. W tej powieści nie tylko główna bohaterka doświadcza ciężkich chwil, ale ukazane są także trudności, z którymi borykają się przyjaciele Gabi. Dzięki temu Eve Ainsworth pokazuje coś, czego często nie chcemy do siebie dopuścić – zwraca uwagę na to, że każdy człowiek ma jakiś bagaż doświadczeń i że wcale nie jest to coś, czego należy się wstydzić. Zachęca do szukania pomocy u innych zamiast tłumienia problemu w sobie i udawania, że wszystko jest w porządku.
„Krzywda. Historia moich blizn” nie jest książką tylko dla młodzieży. Powinni ja przeczytać również dorośli, aby w razie mogli w rzeczywistości zauważyć sygnały dawane im przez nastolatków. Niech Gabi obudzi w nas empatię oraz pomoże zauważać potrzebujące osoby, które być może są obok nas.
Katarzyna Muszyńska
Opinia społeczności książki Krzywda. Historia moich blizn
Wahałam się jaką dać ocenę czy mocne 4 czy bardzo słabe 5. Ale teraz sami widzicie na co się zdecydowałam. Książka Eve Ainsworth może i porusza ważny i trudny temat jakim jest samo okaleczanie się ale nie jest napisana dobrze. Irytujące jest to, że główna bohaterka prowadzi monolog jak to jej ciężko w życiu a dopiero na końcu książki dowiadujemy się dlaczego. Może lepiej by mi się czytało jeśli od razu bym wiedziała co się stało w jej życiu a tak ciągle miałam przed oczami pustą gówniarę, która coś sobie uroiła i buntuje się przeciwko światu i wszystkim dookoła. Powieść napisana jest bardzo prostym językiem, czasami aż za prostym. Autorka próbuje mówić językiem młodzieżowym i nie wychodzi jej to. Na bardzo duży minus jest zakończenie, nienawidzę takich niedopowiedzeń, gdy je przeczytałam miałam dać jedną gwiazdkę ale po ochłonięciu jednak zasługuje na to ubogie 4. Również źle był poprowadzony wątek miłosny, który w związku z tym młodzieżowym slangiem wypadł bardzo żenująco. Podsumowując: książka może i miała być pouczająca ale jest nudna i niedopracowana.
Oceny książki Krzywda. Historia moich blizn
1068 użytkowników ma tytuł Krzywda. Historia moich blizn na półkach głównych- Przeczytane 549
- 2018 25
- 2019 12
- 2021 6
- 2017 5
Tagi i tematy do książki Krzywda. Historia moich blizn
Czytelnicy Krzywda. Historia moich blizn przeczytali również
Cytaty z książki Krzywda. Historia moich blizn
Taka oto teraz jestem. Zdezorientowana. Ośmieszona. Skrzywdzona. Wszystko legło w gruzach. Ktoś przygasił światło, które we mnie płonęło, i jest źle. Okropnie. Jestem jak opuszczony budynek, po którym snują się duchy i odżywają wspomnienia.

Opinie i dyskusje o książce Krzywda. Historia moich blizn
Czytałam parę lat temu i bardzo wzruszająca i uświadamiająca...
Czytałam parę lat temu i bardzo wzruszająca i uświadamiająca...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toignorancja w tej książce jest poważnie alarmująca.
ignorancja w tej książce jest poważnie alarmująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpisana w tej książce problematyka to historia nastoletniej dziewczyny, która ucieka od swoich życiowych problemów w samookaleczanie się. Tematyka jest więc nie tylko ciekawa, ale i bardzo potrzebna, bo przecież taki problem dotyka całej masy dzieciaków - i nie tylko - na całym świecie.
Sęk jednak w tym, że moim zdaniem Autorka zupełnie tę opowieść skopała. Główna bohaterka tej powieści, Gabi, boryka się ze stratą swojego ukochanego dziadka. Nie potrafi otworzyć się przed swoimi rodzicami (którzy zdają się zbyt zajęci swoją pracą, niż własnym dzieckiem),nie może dogadać się ze swoją matką (którą oskarża o chłód, jeśli nie wręcz o brak uczuć wobec siebie czy własnego ojca),wstydzi się przyznać do swoich problemów przyjaciołom (którzy co i rusz wyciągają do niej pomocną dłoń). Ja wiem, że można się aż tak zamknąć we własnym cierpieniu i depresji. Ale jeśli Autorka chciała napisać książkę, która mogłaby pomóc dzieciakom, zmagającym się z podobnymi problemami, to powinna chyba swoją bohaterkę skonstruować nieco inaczej.
Pojawia się tu całe mnóstwo problemów - depresja poporodowa, alkoholizm, porzucenie przez rodziców. Ale mam wrażenie, że wszystkie te wątki potraktowane zostały bardzo pobieżnie. Aż się prosi o zagłębienie w temacie, o więcej treści.
A już samo zakończenie rozwaliło mnie na łopatki. Znaczy - ja rozumiem, że tak wyszło może prawdziwiej, bardziej wiarygodnie. Ale bez postawienia tej finalnej kropki, wydaje mi się, że cała ta opowieść nie spełni swojego celu. Nikogo nie przekona, że warto szukać innych sposobów na radzenie sobie z problemami, niż skorzystanie z żyletki.
Szkoda. Książka z potencjałem i bardzo potrzebna. Ale w takiej formie nie spełni swojej funkcji...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSęk jednak w tym, że moim zdaniem Autorka zupełnie tę opowieść skopała. Główna...
Książka bardzo dobra mimo trudnego tematu ( według osoby po stracie i osoby która samookaleczała się ) który jest bardzo dobrze opisany płynie się przez nią. Są w niej bardzo brutalne opisy samookaleczania więc proszę mieć to na uwadze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem jak powinnam do tej książki podejść. Muszę jednak przyznać że zwyczajnie nie była ona dobra. Nie wywołała u mnie emocji które powinna była wywołać, fabuła była zbyt szybka, wątek romantyczny w ogóle nie potrzebny. Oczekiwałam czegoś dobrego, a dostałam historię, która z tak poważnego tematu, zrobiła coś bardzo błahego. Rozumiem tylko to, że jest ona 12 plus ponieważ bohaterka mimi siedemnastu lat zachowywała się jak dwunastolatka, a do tego fabuła... Sceny cięcia jednak na pewno 12+ nie były.
Nie wiem czy powinnam się wypowiadać w ten sposób ta temat książki o takiej tematyce jednak jako czytelnik oczekiwałam czegoś innego i moja opinia nie jest dobra.
Nie wiem jak powinnam do tej książki podejść. Muszę jednak przyznać że zwyczajnie nie była ona dobra. Nie wywołała u mnie emocji które powinna była wywołać, fabuła była zbyt szybka, wątek romantyczny w ogóle nie potrzebny. Oczekiwałam czegoś dobrego, a dostałam historię, która z tak poważnego tematu, zrobiła coś bardzo błahego. Rozumiem tylko to, że jest ona 12 plus...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko jest mi wystawiać negatywną opinię o tej książce, gdyż mówi ona o bardzo ważnych kwestiach. Nie podoba mi się jednak jak to wyszło w ostatecznym rozrachunku, mam wrażenie, że cała historia skończyła dużo za wcześnie a wiele kwestii zostało przedstawionych na szybko i bardzo pobieżnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka może i porusza warzone tematy ,ale czy to rzeczywiście automatycznie ma oznaczać że jest dobra ,nie jestem pewien. Przynajmniej takie miałem wrażenia na początku ,potem było o wiele lepiej ale i tak czuję jakby ta historia była trochę wyrwana z kontekstu i niepełna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy zawsze czas leczy rany?
„ ... zawsze miałam w sobie niezłe bagno. Czułam, że nie jestem tym, kim powinnam być, a moja matka jest bez przerwy mną rozczarowana. Mimo to nigdy się nie poddawałam, zawsze byłam pewna siebie i wygadana, ale niedawno umarł mi dziadek. Byliśmy naprawdę blisko. Jest mi z tego powodu strasznie przykro, ale tak naprawdę nie mam z kim o tym pogadać. Mam świetnych przyjaciół, ale nie chcę ich dołować...”
Cytat opisuję w skrócie fabułę książki. Gabi jest popularna i lubiana w szkole, mało tego, ma ogromny talent do jazdy na desce. Niestety nieoczekiwany obrót spraw sprawia, że dziewczyna zamyka się w sobie. Zaczyna dezintegrację własnej osoby, co jej znajomi zauważają i oferują pomoc, jednak Gabi odmawia, twierdząc, że wszystko u niej porządku. Z biegiem czasu bohaterka odkrywa pewną stronę i wkrótce przekonuje się, że nie tylko ona cierpi.
Autorka mierzy się z problemem samookaleczania i braku akceptacji wśród nastolatków. Porusza w książce tematy bardzo trudne i wrażliwe.
Czy zawsze czas leczy rany?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„ ... zawsze miałam w sobie niezłe bagno. Czułam, że nie jestem tym, kim powinnam być, a moja matka jest bez przerwy mną rozczarowana. Mimo to nigdy się nie poddawałam, zawsze byłam pewna siebie i wygadana, ale niedawno umarł mi dziadek. Byliśmy naprawdę blisko. Jest mi z tego powodu strasznie przykro, ale tak naprawdę nie mam z kim o tym...
Jak dla mnie, miłośnika nastoletniej literatury bardzo fajne.
Jak dla mnie, miłośnika nastoletniej literatury bardzo fajne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGabi jest zwykłą nastolatką. Ma przyjaciół, hobby, jakim jest jazda na deskorolce.
Znajduje ukojenie w samookaleczaniu się. Jest ono chwilowe, po czym nadchodzi wstyd oraz wstręt do samej siebie.
Książka pisane jest z perspektywy dziewczyny. Poznajemy otoczenie w jakim się obraca, najbliższych oraz jej odczucia.
Autorka porusza ważny problem jakim jest samookaleczanie.
Chociaż lektura skierowana jest do młodzieży, dorosłego również chwyci za serce. Daje przestrogę nam wszystkim aby być bardziej otwartym na drugiego człowieka. Pokazuje, iż patrzymy a bagatelizujemy sygnały dawane przez bliskie osoby. Nie szukamy pomocy przed strachem przed odrzuceniem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiedawno straciła dziadka, z którym była mocno związana. Czuje się osamotniona. Myśli, że ją nikt nie rozumie. Konflikt z mamą jedynie pogarsza sprawę.
Książka pisane jest z...