Niewidzialny człowiek z Salem

Okładka książki Niewidzialny człowiek z Salem autora Christoffer Carlsson, 9788375549768
Okładka książki Niewidzialny człowiek z Salem
Christoffer Carlsson Wydawnictwo: Czarna Owca Cykl: Leo Junker (tom 1) Seria: Czarna seria kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Elżbieta Frątczak-Nowotny

Kup Niewidzialny człowiek z Salem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niewidzialny człowiek z Salem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niewidzialny człowiek z Salem

Bardzo dobry kryminało-thirller. Opowiesc o przyjaźni, miłości, trudach dorastania w takiej a nie innej okolicy, dorosłość . Wszystko podane w prosty sposób. Nie ma wielkich plot twistów ale przyjemnie się czyta.
p.s patrzac na recenzje, gdzie ktos kierował sie tytułem, i słowem "Salem" oczekując czarownic i palenia na stosie a potem będąc zawiedzionym, że to nie o tym, zastanawiam sie, jak można książkę oceniać po tytule.

Chyba za bardzo nastawiłam się na kryminał i stąd moje rozczarowanie tą pozycją. Nie wiem, po prostu mi nie podeszła:/

Biorąc do ręki kryminał "Niewidzialny człowiek z Salem" spodziewałam się, że przeniosę się do Stanów Zjednoczonych. Dorobiłam sobie też historię, że słowo 'niewidzialny' w tytule będzie miało związek z jakimś zjawiskiem paranormalnym i w połączeniu z nazwą tej słynnej miejscowości ułożyło mi się to w zgrabną całość 🤭 Nie czytam opisów więc moje zdziwienie było ogromne, gdy okazało się że trafiłam do Salem, ale w Szwecji...a niewidzialny nie miał nic wspólnego z wątkiem paranormalnym 🤪 Przy okazji poszukałam informacji i powiem Wam, że nie spodziewałam się że aż tyle Salem jest na świecie😮

Historia jaką przedstawia nam autor rozpoczyna się m0rderstwem młodej kobiety w schronisku dla bezdomnych. W tym samej kamiennicy co schronisko mieszka również zawieszony policjant Leo Junker. Zostaje on wciągnięty w wir śledztwa i szybko okazuje się, że miejsce zbr0dni nie jest przypadkowe, a my zaglądamy w przeszłość policjanta...

Carlsson przedstawia nam całkiem poprawny kryminał. Kluczowe jest jednak słowo całkiem bo do kilku rzeczy się dziś przyczepię... Najpierw jednak pochwały 😉 Carlsson ma bowiem lekki, przyjemny i wciągający styl pisania. Kryminał ten przeczytałam w niecałą dobę 😮 Podobała mi się również prowadzenie akcji w różnych liniach czasowych, wracanie do wspomnień Leo👌

Nie jestem jednak zadowolona z kreacji postaci, a jak o nich myślę to pierwsze określenie jakie przychodzi mi do głowy to 'szare'. Bohaterowie tej powieści zarówno pierwszoplanowi jak i drugo czy trzecio byli bez wyrazu, bez charakteru, takie przysłowiowe flaki z olejem 🙈 Największe zarzuty mam jednak do braku utrzymywania czytelnika w napięciu i prowadzenia go za rękę. Od początku wiemy bowiem kto stoi za zbr0dnią, możemy się również domyślić gdzie tę osobę znaleźć. Autor bowiem wszystko podaje nam na tacy.

Doceniam jednak styl pisania autora, ale pewne rzeczy wymagają dopracowania. Może i tak się stało, ma on bowiem na swoim koncie więcej książek. Czy jednak to sprawdzę? Raczej wątpię 🤷‍♀️

Dziwi mnie jednak to, że ta książka dostała nagrodę za najlepszy kryminał szwedzki 2013-go roku... 🤔

762 użytkowników ma tytuł Niewidzialny człowiek z Salem na półkach głównych
135 użytkowników ma tytuł Niewidzialny człowiek z Salem na półkach dodatkowych