Koniec i początek
Koniec i początek to jeden z najważniejszych tomików Wisławy Szymborskiej, który – wydany w roku 1993 – być może ostatecznie przesądził o przyznaniu poetce w trzy lata później Nagrody Nobla. Stosująca wobec swoich wierszy najwyższe wymagania i surową selekcję autorka kazała czytelnikom czekać na tę książkę aż siedem lat. Znalazły się tu głośne, najbardziej znane i najchętniej omawiane przez krytyków wiersze, takie jak Niektórzy lubią poezję, Nienawiść czy Kot w pustym mieszkaniu.
Kup Koniec i początek w ulubionej księgarni
Oceny książki Koniec i początek
1415 użytkowników ma tytuł Koniec i początek na półkach głównych- Przeczytane 908
- Poezja 82
- Literatura polska 11
- 2021 11
- 2019 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Koniec i początek
Podobała mi się, najbardziej "kot w pustym mieszkaniu"
Podobała mi się, najbardziej "kot w pustym mieszkaniu"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacznę od tego, że nie przepadam za poezję. Ale to jest Szymborska… To nazwisko zobowiązuje. Tutaj nie trzeba się zastanawiać nad pytaniem co poetka miała na myśli? Tutaj każde słowo to spokój, to wskazówka, jak cieszyć się z każdej chwili życia oraz jak doświadczać to co nas otacza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSwoista prostota i bezpośredniość poezji Szymborskiej ujęła mnie za serce. Do moich ulubionych poematów z tego tomiku należą: "Niektórzy lubią poezję", "Koniec i początek", "Kot w pustym mieszkaniu" i "Może to wszystko".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowny tomik, który zawiera w sobie jedne z najlepszych wierszy poetki. Jest tutaj wszystko w najlepszym wydaniu: od subtelnej obserwacji, przez niecodzienne porównania, po metafizyczną tematykę. Wiersze bardzo przypadły mi do gustu i jestem pewien, że przypadną wszystkim, dla których nazwisko Szymborskiej jest symbolem świetnej jakości i niesamowitej wyobraźni.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiektórzy lubią poezję.
„Każdy przecież początek
To tylko ciąg dalszy
A księga zdarzeń
Zawsze otwarta w połowie”.
„Lżej by mi było myśleć,
Że umarłam na krótko,
Niż że nic nie pamiętam,
Choć żyłam bez przerwy”.
I moja ulubiona prawda:
„Wielkie to szczęście
Nie wiedzieć dokładnie,
Na jakim świecie się żyje”.
Niektórzy lubią poezję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoezję Wisławy Szymborskiej lubi sporo osób i chyba więcej niż dwie na tysiąc. Ja też lubię. Za prostotę, za humor i za ironię. Za to, że niepewność jest piękniejsza od pewności i za wszystkie pozostałe prawdy, niby objawione, a takie powszednie.
„Każdy przecież początek
To tylko ciąg dalszy
A księga zdarzeń
Zawsze otwarta w połowie”.
„Lżej by mi...
"Koniec i początek" to wspaniały, lekki a jednocześnie głęboki, jeden z najbardziej filozoficznych i autoironicznych tomików poezji polskiej noblistki. Wydany w 1993 roku, czyli na trzy lata przed przyznaniem Jej najważniejszej nagrody literackiej na świecie.
Utwory charakteryzuje pozorna prostota.
Poetka nie zamęcza nas trudnym do rozszyfrowania przeintelektualizowaniem, starając się w jak najprzystępniejszy ale poetyczny sposób ująć prawdy ponadczasowe i uniwersalne.
Bawi się z czytelniczkami i czytelnikami układając lirykę z przymrużeniem oka oraz ogromną rezerwą. Z łatwością przychodzi jej przyznanie się do własnej niewiedzy, co podziwiam.
Jej kunszt sprawił że należy do najpoczytniejszych polskich poetek, a nieśmiertelne utwory przechodzą obecnie swój renesans.
W wierszach skupia się na opisie: roli przypadku, w kreowaniu naszego losu; zmian zachodzących na świecie gdzie jedna drobny czynnik wpływa na całość; śmierci; naszej pamięci; natury snów; miłości.
Piękno liryka czerpie z opisu natury i uczuć.
Zdecydowanie polecam ten wyśmienity tomik, stawiając 9/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUtwory charakteryzuje pozorna prostota.
Poetka nie zamęcza nas trudnym do rozszyfrowania przeintelektualizowaniem,...
no niepopularna opinia to nie jest, kocham szymborska
no niepopularna opinia to nie jest, kocham szymborska
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzymborska pytała co to takiego poezja
Poezja jest jak zdrapywanie strupa
Jeśli ktoś lubi zdrapywać
Ale jednak robisz to
Wiercisz dziurę
W swojej nieznośnej świadomości istnienia
Jest w tym jakaś perwersja
Tym właśnie dla mnie jest poezja
Szymborska pytała co to takiego poezja
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoezja jest jak zdrapywanie strupa
Jeśli ktoś lubi zdrapywać
Ale jednak robisz to
Wiercisz dziurę
W swojej nieznośnej świadomości istnienia
Jest w tym jakaś perwersja
Tym właśnie dla mnie jest...
Jakże to lekkie drobiażdżki a jednak pełne głębi.
Wyzwanie LC marzec 2024
Jakże to lekkie drobiażdżki a jednak pełne głębi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyzwanie LC marzec 2024
Tomik zawiera m. in. wiersze "Nienawiść", "Koniec i początek", "Kot w pustym mieszkaniu", "Pożegnanie widoku", "Niektórzy lubią poezję."
Lubię się zanurzać w pięknosłowiu Poetki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoezja Wisławy Szymborskiej prowadzi poprzez prostotę zdań, subtelne metafory, idiomy, mądrą ironię i zdystansowanie aż po wybitność i filozoficzne rozmyślania.
Lubię się zanurzać w pięknosłowiu...