Sól ziemi

Józef Wittlin Wydawnictwo: Wysoki Zamek powieść historyczna
powieść historyczna
2014-10-01
1988-01-01

Kup Sól ziemi w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Sól ziemii

Preludium do zagłady

3318 113 66

Oceny książki Sól ziemi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sól ziemi

Książka wydana w 1935 r. jest uznawana za arcydzieło pacyfistycznej literatury wojennej skupiającej się na aspekcie psychologicznym żołnierskiego losu, a nie na samych bitwach.
Powieść była, o ironio, w 1939 r. typowana do Nagrody Nobla.
Rekomendacja LC i opinie czytelników streszczają powieść tak, że więcej się nie da.
Dodam tylko, że uwielbienie dla cesarza u mieszkańców Galicji, było tak duże, że moja św. pamięci babcia i św. pamięci dziadek, obydwoje urodzeni w Krakowie mieli na imiona Franciszka i Franciszek.
Co nie przeszkadzało, że byli wielkimi polskimi patriotami !!!
Szkoda, że autor nigdy nie ukończył tej zaplanowanej trylogii.
Naprawdę warto przeczytać !!!

Powieść była, o ironio, w 1939 r. typowana do Nagrody Nobla.
Dodam tylko, że uwielbienie dla cesarza u mieszkańców...

Czytałem dawno temu (wydanie zagraniczne) i z przyjemnością wróciłem.
Książka nie miała szczęścia.
1.Wydana krótko przed II WŚ, a opisuje I WŚ.
2.Komunie się nie podobała (akcja dzieje się na Huculszczyźnie).
3.Dalszy ciąg zaginął podczas ucieczki autora.
4. Większa popularność za granicą.
Książka przemyślana, dobrze napisana. Polecam

Czytałem dawno temu (wydanie zagraniczne) i z przyjemnością wróciłem.
Książka nie miała szczęścia.
1.Wydana krótko przed II WŚ, a opisuje I WŚ.
2.Komunie się nie podobała (akcja dzieje się na Huculszczyźnie).
3.Dalszy ciąg zaginął podczas ucieczki autora.
4. Większa popularność za granicą.
Książka przemyślana, dobrze napisana. Polecam

Książka niestety mnie nie porwała. Nie znaczy to że jest zła, napisana jest ładnym, plynnym językiem ale jako całość trochę rozczarowała. Z opowieści o prostych ludziach uwikłanych w tryby Wielkiej Wojny zdecydowanie bardziej trafia do mnie ta o Szwejku :)

Jestem w trakcie lektury, ale wiem że to jest to. Już prolog - podczas czytania wyobrażałem go sobie jak otwierającą scenę z filmu. Opisy poszczególnych scen precyzyjne, z różnymi szczegółami, dzięki czemu są bardziej plastyczne i pozwalają lepiej to sobie wyobrazić. Postać głównego bohatera dobrana w sam raz pod wymowę powieści - wszak miała to być książka o zabarwieniu pacyfistycznym, więc naturalnym wyborem dla niej był "zwykły człowiek", który w trakcie walk stopniowo zmienia swoje nastawienie do cesarza, który dotąd dla niego był kimś w rodzaju zastępcy Boga, odległego i wszechmocnego. Polecam.

Ideologia zawsze zaprzecza prawu naturalnemu

Ideologia zawsze zaprzecza prawu naturalnemu

Jak to jest cudownie napisane, smakowite literacko po prostu. Czyta się to przeprzyjemnie.
Panie Wittlin, szacunek :)
Szkoda, wielka szkoda że nie powstała cała trylogia.

Panie Wittlin, szacunek :)
Szkoda, wielka szkoda że nie powstała cała trylogia.

DNF 3/4. Bardzo chciałam, ale pomimo plastycznego, bogatego języka i, z założenia, ciekawego bohatera i samej koncepcji opisania 1 miesiąca IWŚ z perspektywy "pospolitaka", to czegoś brakowało. Nie wiem, w jakiś sposób mimo wszystko była bezbarwna, główny bohater papierowy, nawet nie do końca obojetny, a nijaki,. Miała chwytające momenty, ale coś nie zaskoczyło.

Najlepsza strukturalnie lektura dwudziestolecia międzywojennego. Poetycki język i aluzje biblijne zderzone z życiem prostaczka i okrucieństwem Subordycnacji tworzą ironię nakierowaną na bezsens działań wojennych. Znakomita powieść, lecz niełatwa czytaniu, męcząca jak i prezentowane realia.

Na półkach: , , , , , , , , , , ,

"Powieść o cierpliwym piechurze" wydana w 1935 roku dokonuje pewnego rozrachunku z I wojną światową i pokazuje ogólny bezsens międzyludzkiej walki zbrojnej. Niestety pacyfistyczna myśl nie mogła nawet wykiełkować w umyśle społeczeństwa, ponieważ już kilka lat później wybuchła kolejna, jesz­cze gorsza wojna...

Postać Piotra Niewiadomskiego pełni rolę bohatera-prostaczka, ale również perspektywa narratora jest widziana jego oczami. Piotr jest prostym człowiekiem,
ale w przeciwieństwie do Kubusia Fatalisty, nie ma zadania moralizatorskiego. Chłop-analfabeta całe swoje życie podporządkował dobru kraju. Wykonywał swoje obowiązki jak najlepiej, myśląc, iż przyczynia się w ten sposób do budowania jego potęgi, co jest poniekąd winny ojcu-władcy - Franciszkowi Józefowi, który troszczy się o swoich poddanych... Dla­tego wzięcie udziału w walce w imieniu cesarza uważa za największe wyróżnienie. Jednakże w ciągu roku, podczas którego dzieje się akcja, jego myślenie i prawdy życiowe zostają podważone...

Jest to dla mnie lepiej napisany "Forrest Gump" z odpowiednio skonstruowanym głównym bohaterem. Zdecydowanie Wittlinowi udało się powołać do życia wiarygodniejszą postać osoby "mało mądrej" niż książkowy Forrest. Powtarzam - niż książkowy Forrest.

Na początku wręcz myślałam, że czytam literaturę amerykańską a nie polską. Styl pisania przywoływał mi na myśl Steinbecka i jego "Myszy i ludzi".

Postać Piotra Niewiadomskiego pełni rolę bohatera-prostaczka,...

Wspaniała książka, dałam jej 9 gwiazdek tylko dlatego,że ewidentnie brakuje jej zakończenia. Historia Piotra Niewiadomskiego, analfabety, Hucuła, tragarza i dróżnika, zaczyna się w momencie przełomowym dla całej Europy - wybuchu I Wojny Światowej. Huculi lud zabobonny upatrują w tym kary Boskiej, ponieważ rozpoczęcie wojny zbiegło się w czasie z zaćmieniem słońca i śmiercią papieża Piusa X. Piotr jest prostym człowiekiem, nie potrafi czytać ani pisać, ale nie jest głupi. Świat pojmuje po swojemu, jednak jego spostrzeżenia są zaskakująco trafne. Książka jest niezwykle ciekawa, autor opisał ewakuację Żydów z Pokucia i formowanie się oddziałów ck monarchii. Nasz bohater Piotr Niewiadomski z rodzinnej Huculszczyzny trafił aż na Węgry, gdzie wraz z innymi rekrutami miał odbyć szkolenie wojskowe. Na uwagę zasługuje również wątek feldfebla sztabowego Bachmatiuka, który momentami przypominał mi Von Nogaya z CK Dezerterów.
Książka kończy się na przysiędze złożonej przez Niewiadomskiego. ,, Sól ziemi '' miała być pierwszą częścią serii, dlatego zakończenie jest otwarte. Niestety autor nie napisał kontynuacji, a szkoda bo książka jest rewelacyjna. Wittlin zaczarował mnie przepięknym, poetyckim językiem. Przeczytanie tej książki to prawdziwa przyjemność.

1401 użytkowników ma tytuł Sól ziemi na półkach głównych
187 użytkowników ma tytuł Sól ziemi na półkach dodatkowych

Okładka książki Listy 1947-1976 Jerzy Giedroyć, Józef Wittlin
Listy 1947-1976 Jerzy Giedroyć, Józef Wittlin
Okładka książki Listy 1944-1976 Tymon Terlecki, Józef Wittlin
Listy 1944-1976 Tymon Terlecki, Józef Wittlin
Okładka książki Złota księga wierszy polskich Adam Asnyk, Krzysztof Kamil Baczyński, Stanisław Barańczak, Miron Białoszewski, Zbigniew Bieńkowski, Tadeusz Borowski, Władysław Broniewski, Jan Brzękowski, Andrzej Bursa, Aleksander Chodźko, Bogdan Czaykowski, Józef Czechowicz, Stanisław Czycz, Tytus Czyżewski, Elżbieta Drużbacka, Felicjan Faleński, Alojzy Feliński, Aleksander Fredro, Tadeusz Gajcy, Konstanty Ildefons Gałczyński, Cyprian Godebski, Seweryn Goszczyński, Sebastian Grabowiecki, Stanisław Grochowiak, Jerzy Harasymowicz, Zbigniew Herbert, Kazimiera Iłłakowiczówna, Jarosław Iwaszkiewicz, Bruno Jasieński, Jakub Jasiński, Mieczysław Jastrun, Anna Kamieńska, Franciszek Karpiński, Tymoteusz Karpowicz, Jan Kasprowicz, Franciszek Dionizy Kniaźnin, Jan Kochanowski, Wespazjan Kochowski, Maria Komornicka, Szymon Konarski, Maria Konopnicka, Stanisław Korab-Brzozowski, Wincenty Korab-Brzozowski, Julian Kornhauser, Urszula Kozioł, Kajetan Koźmian, Krystyna Krahelska, Ignacy Krasicki, Zygmunt Krasiński, Ryszard Krynicki, Stanisław Jerzy Lec, Jan Lechoń, Teofil Lenartowicz, Bolesław Leśmian, Jerzy Liebert, Ewa Lipska, Stanisław Herakliusz Lubomirski, Antoni Malczewski, Kasper Miaskowski, Tadeusz Miciński, Adam Mickiewicz, Czesław Miłosz, Hieronim Morsztyn, Jan Andrzej Morsztyn, Zbigniew Morsztyn, Daniel Naborowski, Adam Naruszewicz, Julian Ursyn Niemcewicz, Cyprian Kamil Norwid, Tadeusz Nowak, Bronisława Ostrowska, Maria Pawlikowska-Jasnorzewska, Tadeusz Peiper, Wacław Potocki, Józef Przerwa-Tetmajer, Kazimierz Przerwa-Tetmajer, Julian Przyboś, Samuel Przypkowski, Mikołaj Rej, Wacław Rolicz-Lieder, Mieczysław Romanowski, Tadeusz Różewicz, Jarosław Marek Rymkiewicz, Barbara Sadowska, Maciej Kazimierz Sarbiewski, Władysław Sebyła, Marcin Sendecki, Mikołaj Sęp Szarzyński, Lucjan Hipolit Siemieński, Antoni Słonimski, Edward Słoński, Juliusz Słowacki, Jan Śpiewak, Leopold Staff, Janusz Styczeń, Stanisław Swen-Czachorowski, Marcin Świetlicki, Anna Świrszczyńska, Władysław Syrokomla, Janusz Szuber, Wisława Szymborska, Szymon Szymonowic, Stanisław Trembecki, Julian Tuwim, Jan Twardowski, Samuel Twardowski, Kornel Ujejski, Aleksander Wat, Tomasz Kajetan Węgierski, Kazimierz Wierzyński, Witold Wirpsza, Józef Wittlin, Rafał Wojaczek, Maryla Wolska, Jan Paweł Woronicz, Józef Wybicki, Stanisław Wyspiański, Jan Żabczyc, Franciszek Zabłocki, Jan Zachariasiewicz, Adam Zagajewski, Józef Bohdan Zaleski, Kazimiera Zawistowska, Józef Bartłomiej Zimorowic, Roman Zmorski, praca zbiorowa

Cytaty z książki Sól ziemi