Królewski skrytobójca

2014-10-17
1997-01-01
1997-04-30
Agnieszka Barbara Ciepłowska-Kwiatkowska

Kup Królewski skrytobójca w ulubionej księgarnii

Oceny książki Królewski skrytobójca

OPINIE i DYSKUSJE o książce Królewski skrytobójca

Cudowna pozycja, polecam gorąco.

Cudowna pozycja, polecam gorąco.

Przeczytałam, choć bez specjalnego entuzjazmu. Irytowali mnie bohaterowi męscy, szczególnie król i Szczery, tacy jacyś naiwni, bezwolni, bezbarwni. Bastard przy nich wydawał się bardziej ogarnięty, a postacie kobiece: Cierpliwa, Lamówka czy Ketriken ratowały całą sytuacje. Fabuła zbyt rozbudowana nie była..
Trochę spodziewałam się więcej, ale
Przeczytam 3 tom.

Trochę spodziewałam się więcej, ale
Przeczytam 3 tom.

Drugi tom jest generalnie w stylu pierwszego, ale niestety dłuży się zbyt dużą szczegółowością i brakiem akcji przez około połowę opowieści. Kto przebrnie zostaje nagrodzony, gdyż akcja w końcu rusza, by przerodzić się później w niespodziewane zakończenie. Efekt ten powoduje generalnie żal, że w momencie gdy robi się ciekawie i dramatycznie, następuje koniec, zachęcając tym samym do sięgnięcia po tom trzeci.

4589 użytkowników ma tytuł Królewski skrytobójca na półkach głównych
1113 użytkowników ma tytuł Królewski skrytobójca na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Królewski skrytobójca

Okładka książki Księga mieczy Daniel Abraham, Elizabeth Bear, C.J. Cherryh, Gardner Dozois, Kate Elliott, Robin Hobb, Cecelia Holland, Matthew Hughes, Ellen Kushner, Rich Larson, Ken Liu, Scott Lynch, George R.R. Martin, Garth Nix, K.J. Parker, Lavie Tidhar, Walter Jon Williams
Robin Hobb
Robin Hobb
Amerykańska pisarka fantasy i fantastyki naukowej. Urodziła się w Kalifornii i obecnie mieszka w Tacoma w stanie Waszyngton. W latach 80. publikowała jako Megan Lindholm, wydając dziewięć powieści w szeregu gatunków, od fantastyki przygodowej do urban fantasy. Po kilkuletniej przerwie wróciła do pisania, publikując trylogię Skrytobójcy pod pseudonimem Robin Hobb. Pierwsze 5 powieści wydanych przez Robin Hobb ukazało się w Polsce nakładem wydawnictwa Prószyński i S-ka. Ostatnią opublikowaną przez nie książką Hobb był Szalony statek, drugi tom trylogii Kupcy i ich żywostatki. Po dwóch latach przerwy twórczość Robin Hobb wróciła na polski rynek dzięki wydawnictwu Mag. Wznowiło ono nakład trzytomowego Skrytobójcy, w którym wydarzenia są fundamentem dla wydanych przez Mag dwóch trylogii: Żywostatków oraz Złotoskórego. Pojawiła się także zapowiedź wydania nowej trylogii The Soldier Son rozpoczętej powieścią Shaman’s Crossing.

Cytaty z książki Królewski skrytobójca