Zapach gorzkich migdałów

Okładka książki Zapach gorzkich migdałów autora Paweł Weżinow,
Okładka książki Zapach gorzkich migdałów
Paweł Weżinow Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy literatura piękna
Момчето са цигулката (etc.)
1970-05-01
1970-05-01
Halina Kalita

Kup Zapach gorzkich migdałów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zapach gorzkich migdałów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zapach gorzkich migdałów

Niektóre z tych opowiadanek - dosłownie o niczym, będące jedynie obyczajowymi obrazkami zapisami (jak mniemam - fikcyjnych) codziennych, nudnych rozmów. Jak dal mnie - kwintesencja literackiej bylejakości, pisania bez polotu. No, może poza tekstem o stłuczce wartburga i początkiem ostatniego, opowiadania o nastoletnich patusach.

To moje pierwsze spotkanie z prozą Weżinowa i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Książka to zbiór opowiadań, które autor popełnił w latach 60tych, a więc w dobie głębokiej żiwkowszczyzny. Tematy niby mało oryginalne, to wszystko gdzieś już w literaturze było, a mimo tego świat, a zwłaszcza portrety bohaterów, autor kreśli niezwykle ciekawie. Warto przekonać się jak wyglądała Bułgaria w czasach głębokiego komunizmu, zwłaszcza w kontekście codziennych ludzkich postaw, a w szczególności ówczesnych bułgarskich elit.

1944

Pierwsze spotkanie z literaturą bułgarską osobie Pawła Weżinowa.
Jest to zbiór opowiadań z roku 1965 i 1966. Czyta się je całkiem dobrze, pomimo że to opowiadania, za którymi nie przepadam, bo kilka z nich toczy się w kręgu tych samych osób. Dotyczą bułgarskiej rzeczywistości z lat komuny, akcja toczy się wśród młodzieży i tamtejszych elit. Zahacza o wiele problemów natury społecznej. Pokazuje ówczesną, czasem zakłamaną mentalność, obyczajowe realia Sofii.
Nieraz te relacje są niezdrowe i zatrute jak tytułowy zapach gorzkich migdałów. Szczególnie widać to, gdy dorośli przedkładają swoje partyjne stanowiska i posady nad dobro własnych dzieci i dobre stosunki z młodzieżą. Książka raczej dla osób ceniących literaturę obyczajową poszukujących w niej różnych miejsc akcji i opisu relacji międzyludzkich w wielu czasach, kulturach i państwach.

Pierwsze spotkanie z literaturą bułgarską osobie Pawła Weżinowa.

19 użytkowników ma tytuł Zapach gorzkich migdałów na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Zapach gorzkich migdałów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zapach gorzkich migdałów

Okładka książki Biała jaskółka. Antologia opowiadań bułgarskich XIX i XX wieku Nikołaj Chajtow, Czudomir, Wojciech Gałązka, Dimityr Jarymow, Jordan Jowkow, Kamen Kałczew, Angeł Karalijczew, Georgi Karasławow, Luben Karawełow, Aleko Konstantinow, Konstantin Konstantinow, Emił Manow, Liliana Michajłowa, Krystyna Migdalska, Swetosław Minkow, Georgi Miszew, Czawdar Mutafow, Elin Pelin, Luben Petkow, Iwajło Petrow, Władimir Poljanow, Wasił Popow, Georgi Rajczew, Nikołaj Rajnow, Georgi Stamatow, Emilian Stanew, Janko Stanojew, Stanisław Stratijew, Raszko Sugarew, Dimityr Talew, Petko Todorow, Iwan Wazow, Georgi Weliczkow, Paweł Weżinow, Sofroniusz Wraczanski, Jordan Wyłczew, Dimityr Wylew
Okładka książki Ludzie i gwiazdy Dmitrij Bilenkin, Kir Bułyczow, Czesław Chruszczewski, Vladimir Colin, József Cserna, Gyula Fekete, Konrad Fiałkowski, Gyula Hernádi, Ion Hobana, Jerzy Kaczmarek, Stanisław Lem, Josef Nesvadba, Rolf Schneider, Swetosław Sławczew, Arkadij Strugacki, Borys Strugacki, Aleksander Szalimow, Paweł Weżinow

Cytaty z książki Zapach gorzkich migdałów

Dodaj cytat z książki Zapach gorzkich migdałów