Gringo wśród dzikich plemion

- literatura podróżnicza
- Biblioteka "Poznaj Świat"
- 2011-11-29
- 2011-11-29
- Inne
Jest to książka przygodowa i podróżnicza. Mądra, a jednocześnie pełna humoru. Sprawia, że Czytelnik zaczyna się głośno śmiać. Jest to także album niezwykłych fotografii z wypraw w najdziksze rejony świata. Wojciech Cejrowski zabierze Państwa na wyprawę do ostatnich dzikich plemion.
Pierwsze egzemplarze Gringo wśród dzikich plemion trafiły do księgarń w dniu moich urodzin w czerwcu 2003 roku. Egzemplarz nr 500.000 zaksięgowano jako sprzedany w czerwcu 2011. Osiem lat na rynku i wciąż na listach bestsellerów. Złota książka!
Pół miliona egzemplarzy to w Polsce nakład kolosalny - dlatego świętujemy i dlatego wymieniliśmy okładkę na złotą. Złota książka - jak złota płyta.
Często mi Państwo mówią, że lekko się czyta. Wiem, ale jeśli ktoś myśli, że to dlatego, że mam lekkie pióro, to ciężko się myli - ja tę książkę pisałem z mozołem przez trzy lata. Czyta się lekko, bo jest wypracowana, wycyzelowana, a właściwie... wypocona. Wspominam o tym nie po to, żeby się użalać, ale po to, by ktoś, komu teraz idzie pod górkę, wiedział, że wysiłek popłaca. Nie ustawajcie w drodze! I bądźcie cierpliwi - na dobre owoce warto czekać latami. Ja na przykład czekam sobie teraz na ten moment, kiedy przekroczymy milion. Czekam - i nigdzie mi się nie śpieszy.
Wojciech Cejrowski
Kup Gringo wśród dzikich plemion w ulubionej księgarni
Oceny książki Gringo wśród dzikich plemion
21845 użytkowników ma tytuł Gringo wśród dzikich plemion na półkach głównych- Przeczytane 19 166
- Chcę przeczytać 2 511
- Posiadam 4 499
- Ulubione 1 119
- Podróżnicze 253
- Podróże 86
- Literatura polska 60
- 2012 58

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gringo wśród dzikich plemion
Zaczyna się niczym scena z filmu sensacyjnego i pierwsze strony mogą być trudne to przebrnięcia ale później jest już ciekawie i wciągająco. Moim zdaniem książka "cięższa" w odbiorze niż Podróżnik WC ale równie ciekawa. Zdarzają się momenty sprawiające wrażenie przerysowanych, podobnie jak w podróżniku mamy tu wyróżnione przerywniki z ciekawostkami i poradami, i również ta książka to nie jest jednolity ciąg fabularny lecz wspomnienia i opisy wydarzeń z konkretnego regionu. Można ją (jak i pozostałe) kupić w bardzo niskiej cenie w sklepie internetowym autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCejrowski pisze tak, jak mówi: dosadnie, barwnie i bez zbędnych uprzejmości. Jego przygody wśród Indian to nie jest grzeczna relacja z wycieczki, ale mięsista opowieść o przetrwaniu, jedzeniu mrówek i zrozumieniu kultur, które żyją według zupełnie innych zasad niż nasze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca.
Interesująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCejrowski zabiera czytelnika w podróż do miejsc, które wydają się być na końcu świata, pokazując ludzi, zwyczaje i codzienność w sposób barwny, zabawny i czasem zaskakująco szczery.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic dodać, nic ująć. Sprzedać lodówkę i jechać!
Nic dodać, nic ująć. Sprzedać lodówkę i jechać!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam. Jedna z najlepszych książek, które przeczytałem.
Wciągająca.
Polecam. Jedna z najlepszych książek, które przeczytałem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca.
Wojciech Cejrowski jak topowy polski podróżnik i barwna postać, w tej książce zabiera nas w dziki świat swoim ciekawymi opowieściami. Doceniam orginalny styl pisania, niespotykany dotąd przeze mnie. Oprócz opisanych historii autor również dorzuca refleksje, które dają do myślenia i które ukazują nam, że dzikie plemiona nie koniecznie potrzebują naszego nowoczesnego świata. Chcą pozostać wiernymi swoim zasadom i kulturze bez tych wszystkich udogodnień.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPełna barwnych opisów i humoru podróżnicza opowieść, w której autor dzieli się swoimi przygodami i doświadczeniami z życia w egzotycznych miejscach – ciekawa i inspirująca lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszyscy mamy coś z hipisa
Wszyscy mamy coś z hipisa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę wysłuchałem. Możliwe, że to ostatnia szansa, żeby przeczytać o kimś, że jest dziki. Normlanie bym nie wyjaśniał, ale... "Dziki" w książce nie jest określeniem pejoratywnym.
Bardzo fajnie się czyta pomimo, że brzmi trochę mitomańsko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajnie się czyta pomimo, że brzmi trochę mitomańsko.