Kołtun się jeży

- publicystyka literacka, eseje
- 2024-08-01
- 1996-01-01
Książka „Kołtun się jeży” po raz pierwszy została wydana w czasach, kiedy Wojciech Cejrowski prowadził „WC Kwadrans”. Nie jest podróżnicza. Dotyczy wolności i walki z lewicą. Każdą lewicą. Od razu stała się bestsellerem, mimo że Empik odmówił jej wstępu na półki. W ciągu dwóch lat sprzedano 120 tysięcy egzemplarzy. Tematyka „Kołtuna” jest znów na czasie, pomimo upływu trzydziestu lat od premiery. Dlatego wydajemy ją ponownie. W takiej formie, w jakiej ukazała się w roku 1995. Oryginalny tekst BEZ ZMIAN I POPRAWEK (pojawiło się kilka przypisów, ale niczego nie usunięto).
TA KSIĄŻKA JEST DZIŚ BARDZIEJ AKTUALNA, NIŻ BYŁA WTEDY.
Kup Kołtun się jeży w ulubionej księgarni
Oceny książki Kołtun się jeży
1684 użytkowników ma tytuł Kołtun się jeży na półkach głównych- Przeczytane 1 191
- 2014 11
- 2013 6
- Literatura polska 6
- E-book 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kołtun się jeży
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłabe ogólnie, nie pozdrawiam, zestarzało się mega słabo.
Słabe ogólnie, nie pozdrawiam, zestarzało się mega słabo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapraszam na recenzje :)
Zapraszam na recenzje :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie. Nie. Nie. Pomijam że ideowo nie jest mi po drodze z tym panem. Myślałem, że się jakoś do niego przekonam, spróbuję zrozumieć. Ale nie potrafię, bo nawet ten styl, ta agresja, miejscami pogarda, mnie po prostu odpycha. Zupełnie nie podoba mi się ten styl. Nie trawię go.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka średnia. Nic o podróżach, ciekawostek. Sporo o polityce z lat 90. To nie problem. Tylko styl pisania razi. Każde zdanie z innej parafii. Skupić się nie idzie. Wolę oglądać WC niż go czytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWC POWRACA
Wojciech Cejrowski. Ktoś go nie zna? Ktoś o nim nie słyszał? najbardziej kojarzony jest jako podróżnik, jako ten gość, który boso chodzi po różnych miejscach świata i w ciekawy sposób opowiada o nich. A jednocześnie zawsze wrzuca w to wszystko swoje przemyślenia, tłumaczenia, teorie czy poglądy. I okej, można się z nim nie zgadzać, można chcieć polemizować, ale jednocześnie często nie można odmówić mu racji, a już na pewno nie tego, że co, jak co, ale w jego programach czy książkach widać pasję, widać wiedzę, ale i widać zaangażowanie w to wszystko. Ale Cejrowski to nie tylko podróżnik, Cejrowski to też satyryk, showman, człowiek, który zanim zasłynął z programów takich, jak „Z kamerą wśród ludzi”, „Podróże z żartem” czy wreszcie „Boso przez świat”, był znany na początku lat 90. z programu „WC Kwadrans”. I swoistym rozwinięciem tego programu była niniejsza książka (jedna z dwóch takich publikacji),która w 1996 roku, chociaż taki Empik np. nie chciał jej wpuścić na swoje półki, stała się bestsellerem (Cejrowski z własnym ojcem, który był wtedy jego menadżerem, rozprowadzali ją własnymi siłami). A teraz ta książka wraca, w nowym, ale niezmienionym (poza dodanym wstępem i przypisami) wydaniu i, cokolwiek by o niej nie mówić, jest tematycznie jeszcze bardziej aktualna niż kiedyś. I można się spierać, polemizować, można akceptować albo nie, ale pewnych racji Cejrowskiemu odmówić się nie da.
WC POWRACA
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWojciech Cejrowski. Ktoś go nie zna? Ktoś o nim nie słyszał? najbardziej kojarzony jest jako podróżnik, jako ten gość, który boso chodzi po różnych miejscach świata i w ciekawy sposób opowiada o nich. A jednocześnie zawsze wrzuca w to wszystko swoje przemyślenia, tłumaczenia, teorie czy poglądy. I okej, można się z nim nie zgadzać, można chcieć polemizować, ale...
jest jak jest
jest jak jest
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając książkę nie spieszyłam się, jej treść jest dość ostra miejscami, dlatego robiłam przerwy. Wojciech Cejrowski odpowiada na ataki na jego osobę. Jasno też wyraża swój pogląd o lewicy, LGBT, Unii Europejskiej i komunie. W końcowej części zawarto ciekawostki z życia Cejrowskiego (znane z książek Wojciecha Cejrowskiego).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajsmutniejsze jest w niej to, że od czasu jej napisania niewiele się zmieniło. A już zdecydowanie mogło zmienić się i więcej i na lepsze. Książka mocno polityczna więc jeśli ktoś ma skrajnie inne poglądy niż Cejrowski to pewnie prędzej zirytuje niż przekona. Ja się cieszę, że ją przeczytałam, ale brakowało mi znajomości programu WC kwadrans. Przed przystąpieniem do lektury polecam poszukać sobie chociaż fragmentów tego programu, żeby poczuć klimat.
Najsmutniejsze jest w niej to, że od czasu jej napisania niewiele się zmieniło. A już zdecydowanie mogło zmienić się i więcej i na lepsze. Książka mocno polityczna więc jeśli ktoś ma skrajnie inne poglądy niż Cejrowski to pewnie prędzej zirytuje niż przekona. Ja się cieszę, że ją przeczytałam, ale brakowało mi znajomości programu WC kwadrans. Przed przystąpieniem do lektury...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa lektura, która mimo swojego wieku zawiera wiele poglądów pasujących do współczesnych czasów. Trochę z rytmu wybijają ciągłe nawiązania do „WC Kwadransa” szczególnie, że nie żyłem w czasach kiedy był on emitowany, więc nie czuję tej nostalgii, którą mogą mieć starsi czytelnicy – nie jest to jednak zarzut. Według mnie najciekawsze były te wypowiedzi Pana Cejrowskiego, które wykraczały poza tematykę jego programu czy pracy w radio. Ostatecznie i tak polecam! Zawsze fajnie jest posłuchać czy poczytać Wojciecha Cejrowskiego.
Bardzo ciekawa lektura, która mimo swojego wieku zawiera wiele poglądów pasujących do współczesnych czasów. Trochę z rytmu wybijają ciągłe nawiązania do „WC Kwadransa” szczególnie, że nie żyłem w czasach kiedy był on emitowany, więc nie czuję tej nostalgii, którą mogą mieć starsi czytelnicy – nie jest to jednak zarzut. Według mnie najciekawsze były te wypowiedzi Pana...