Jedyna z Archipelagu

- Summer Island
- 2004-01-01
- 2004-01-01
- Halina Cieplińska
Wzruszająca i zabawna powieść o matce i córce, o ich skomplikowanych relacjach, o przeszłości, która je dzieli, ale i o dobrych perspektywach na przyszłość.
Przed laty Nora Bridge porzuciła męża i córki. Zrobiła karierę jako autorka radiowego talk-show i ceniona felietonista rubryki porad w jednej z gazet. Nora wie wszystko; umie też poradzić, jak utrzymać dobre stosunki rodzinne, zwłaszcza między rodzicami a dziećmi. Ale sama nie potrafi przełamać jedenastoletniego milczenia i nawiązać kontaktu ze swoją młodszą córką Ruby. Ta zbuntowana dziewczyna, odkąd wyjechała z rodzinnego domu do Kalifornii, wiedzie życie typowej hipiski. Przepełnia ją gorycz i nienawiść do matki, którą obwinia za rozbicie rodziny i osobiste porażki. Podświadomie pragnie zemsty.
I oto w poczytnym czasopiśmie opublikowano zdjęcia nagiej Nory. Wybucha skandal. Córce zaproponowano, by za ogromne pieniądze napisała artykuł, w którym może dać upust swej złości. Niespodziewany wypadek samochodowy Nory odwraca bieg wypadków. Ruby musi zająć się ranną matką. Może ten fakt zdoła zmienić uczucia córki i doprowadzić do wzajemnego zrozumienia i pojednania.
Kup Jedyna z Archipelagu w ulubionej księgarni
Oceny książki Jedyna z Archipelagu
1691 użytkowników ma tytuł Jedyna z Archipelagu na półkach głównych- Przeczytane 1 177
- 2022 70
- 2023 21
- 2024 17
- 2025 15
- Kristin Hannah 11
- Legimi 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jedyna z Archipelagu
Nora jest celebrytką, prowadzi swój program radiowy, w którym pomaga ludziom borykać się z problemami. Trochę taka hipokryzja z jej strony, bowiem sama opuściła swoje córki wiele lat temu. I choć opływała w luksusy, to życie prywatne niestety nie układa się różowo.
Dziewczyny zdążyły matkę znienawidzić.
Na przekór losu Nora ulega wypadkowi i Ruby, jej młodsza córka musi się nią zaopiekować.
Ich relacje nie należą do najcieplejszych, upłynie wiele wody nim 2 kobiety się dotrą.
Książka o trudnej miłości matki z córkami, o życiowych wyborach.
Czyta się lekko, choć momentami nieco przesłodzona. Nie jest to literatura jakichś górnych lotów, ale przeczytać można.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziewczyny zdążyły matkę znienawidzić.
Na przekór losu Nora ulega wypadkowi i Ruby, jej młodsza córka musi...
Kolejna dobra historia od tej autorki.
Kolejna dobra historia od tej autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzed wysłuchaniem tej książki wydawało mi się, że nawet lubię Kristin Hannah - tak sobie czasem sięgnąć po coś lżejszego, w ramach relaksu i odpoczynku.
Ale jednak nie.
Nuda i wzbierająca irytacja.
Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle jednak nie.
Nuda i wzbierająca irytacja.
Nie polecam.
Czy zawsze nasze wyobrażenia o bliskich są zgodne z prawdą? Czy tak naprawdę znamy na 100% osoby nam bliskie?
Splot wydarzeń sprawia, że Ruby, młodsza córka Nory jest zmuszona zaopiekować się przez pewien czas matką, mimo, iż od ponad 10 lat nie miały kontaktu.
***
Mówiąc szczerze, na początku miałam wrażenie, że książka jest o niczym. Napisana tak, że zaciekawia czytelnika, ale sama historia jest pospolita, ckliwa i nie do końca w moim klimacie.
Mamy tu oczywiście sporo tematów, które zmuszają do myślenia:
- czy warto walczyć o małżeństwo, które rani do głębi?
- czy zostawienie dzieci i ukrywanie prawdy to dobry pomysł?
- czy mimo bólu noszonego latami da się wybaczyć krzywdy i pojednać z drugą osobą?
- czy stara miłość potrafi przetrwać czas i ciszę?
- czy przyjaźń może uleczyć?
Nie powiem, że jest to zła książka, ponieważ zawiera w sobie sporo uniwersalnych prawd o życiu, okraszona jest bólem, cierpieniem, ale też nadzieją i iskierką radości. Pokazuje jakie wartości są w życiu ważne. Pokazuje przemianę bohaterów na lepsze. Pozwala zrozumieć wiele rzeczy, pokazuje różne perspektywy.
Z drugiej strony, nie do końca rozumiem, te skrywane tajemnice. Biorąc pod uwagę, to, że kiedy Nora odchodziła od męża, jej młodsza córka była nastolatką, więc wydaje mi się, że była na tyle myślącą młodą osobą, że prawda mogłaby jej pomóc zrozumieć. Tymczasem ukrywanie wszystkiego i wyobrażenie jakie w głowie stworzyła sobie Ruby doprowadziły do lat pełnych ciszy, smutku, niezrozumienia, a wręcz nienawiści.
Nie do końca też umiem wyobraźni sobie, że wybaczenie przyszło tak gładko, choć być może wynika to z ograniczonej ilości stron. 😉 Wiadomo, w życiu wygląda to zazwyczaj troszeczkę inaczej.
Patrząc na tę historię, jako na całość, stwierdzam, że umieściła bym ją na dole rankingu książek Kristin Hannah, które do tej pory miałam okazję czytać.
Decyzję pozostawiam Wam. Ja daję jej 6. Sprawdzi się jako książka na te zimne wieczory. 😊
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamy tu historię Nory, która jest znaną felietonistką i autorką popularnego programu radiowego. Jej kariera układa się pomyślnie, aż do momentu, w którym to zdjęcia z przeszłości i skrywane tajemnice wychodzą na jaw, stawiając na włosku jej karierę.
Splot wydarzeń...
Do cna przewidywalna i rzewna powieść o pojednaniu. Ale zrobiona zgrabnie, więc czyta sie mimo zgrzytania zębami. Może mieć rolę terapeutyczną i chyba o to chodzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKristin Hannah to jedna z bardziej poczytnych współczesnych autorek.
"Jedyna z archipelagu" to kolejna jej książka, po którą sięgnęłam.
Czy naprawdę znamy drugiego człowieka na tyle, by go surowo oceniać a nawet skreślać?
Czy warto trwać w niespełnionym małżeństwie?
Czy rzeczywiście zawsze będziemy mieć czas by coś naprawić i się do kogoś zbliżyć?
I czy sami nie popadamy w pułapkę tworząc sobie fałszywych i nierealnych idoli?
Nora jest popularną i cenioną redaktorką. Pomaga swoim słuchaczom i czytelnikom w rozwiązywaniu różnych życiowych problemów i dylematów. Uchodzi za autorytet w kwestiach moralnych.
Do czasu. Nagle, niespodziewanie jej dobre imię i kariera legną w gruzach.
I jest to dla niej kolejny punkt zwrotny. Dla niej i dla jej rodziny, którą przed laty straciła. Światło dzienne ujrzą różne wydarzenia i tajemnice przeszłości, które kładły się cieniem na jej życiu i życiu najbliższych Nory. Jej córki dostaną szansę ujrzeć ją w innym świetle. I odzyskać matkę.
Nie jest to z pewnością najlepsza powieść Hannah. Jest dość przewidywalna, nieco schematyczna i niezwykle rzewna.
Jednak prawdy, które zawiera, mimo że nieodkrywcze, trafiają do serca. I mają szansę poruszyć jakąś czułą strunę.
Napisana prostym i wciągającym językiem sprawia, że trudno się od niej oderwać.
Dobra, lekka w formie ( choć niekoniecznie w treści) lektura na lato.
Polecam 😄
Kristin Hannah to jedna z bardziej poczytnych współczesnych autorek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Jedyna z archipelagu" to kolejna jej książka, po którą sięgnęłam.
Czy warto trwać w niespełnionym małżeństwie?
I czy sami nie popadamy w...
To moja piąta przeczytana książka Kristin Hannah. Jest bardzo ale daleko jej do Słowika, Wielkiej Samotności czy Kobiet. Ale przyznać muszę, że jak zwykle bardzo dobrze się czyta i po prostu płynie się.
Trudna relacja matki i jej córki Nory. Matka opuściła ją dawno temu. Ale po latach matka ulega wypadkowi i czy córka wróci do niej? Dlaczego matka uciekła? Co się wydarzyło i czy uda się wszystko odwrócić?
Polecam ale......
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudna relacja matki i jej córki Nory. Matka opuściła ją dawno temu. Ale po latach matka ulega wypadkowi i czy córka wróci do niej? Dlaczego matka uciekła? Co się wydarzyło...
Przyjemna ale zbyt tendencyjna i prosta fabuła.
Przyjemna ale zbyt tendencyjna i prosta fabuła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka znowu bawi się emocjami czytelnika. Bardzo wzruszająca, momentami może trochę za bardzo ckliwa. Natomiast całość tworzy dobrą obyczajową historię.
Mamy tutaj z pozoru dramatyczną historię porzuconych przez matkę córek oraz mamę karierowiczkę,udzielającą rad innym jak wychowywać dzieci i być dobrą żoną. Idąc z każdą stroną dalej i dalej, dowiadujemy się,jak to w życiu, że nic nie jest zero jedynkowe. Prawda wychodzi na jaw,co uleczy więcej niż jedno serce.
Podoba mi się tu dojrzałość i mądrość życiowa rodziców głównej bohaterki.
Podsumowując: ładna historia przy której lekko uronicie łezkę. Warto przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamy tutaj z pozoru dramatyczną historię porzuconych przez matkę córek oraz mamę karierowiczkę,udzielającą rad innym jak wychowywać dzieci i być dobrą żoną. Idąc z każdą stroną dalej i dalej, dowiadujemy się,jak to w...
Wciągająca, acz bez fajerwerków
Wciągająca, acz bez fajerwerków