Córka Stalina. Chciała być kochaną

Okładka książki Córka Stalina. Chciała być kochaną autora Elwira Watała, 9788378352112
Okładka książki Córka Stalina. Chciała być kochaną
Elwira Watała Wydawnictwo: Videograf II biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2013-08-07
2013-08-07

Kup Córka Stalina. Chciała być kochaną w ulubionej księgarnii

Oceny książki Córka Stalina. Chciała być kochaną

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka Stalina. Chciała być kochaną

Dotrwałam ani do połowy książki. Myślałam że będę miała do czynienia z biografią Swietłany, jej życiem i historią a nie z milionami historii innych osób. Strasznie pomieszane wydarzenia , przeskoki w przyszłość i przeszłość, niechronologicznie. Można bardzo się pogubić, jeśli czytelnik nie zagłębiał się wcześniej w historię ZSRR to będzie mieć problem z osobami które są opisane w tej książce. Moim zdaniem nie potrzebnie znajdują się tam opisane życiorysy setek kochanek komisarzy i przyjaciół Stalina. To nie jest Biografia Swietłany. Nie tego oczekiwałam.

Książka mieszana. wykracza poza tematykę rodzinną. Niektóre wstawki i komentarze są niepotrzebne a przynajmniej nie profesjonalne. Takie sobie czytadełko które męczę od miesiąca. Ma też sporo ciekawostek o koneksjach rodzinno-politycznych rzutujących nawet dziś na władzę w Rosji.

2010
2010

Dzieci potworów są potworami czy są tylko potworne?
Dyktatorzy i ich życie prywatne, w tym żony i dzieci, budzą niezdrową ciekawość. I jeśli sięgamy po książkę o dzieciach tyranów to chcemy odpowiedzi jak taki tatuś morderca, bynajmniej nie dataliczny, wpłynął na rodzinę, żonę i dzieci. Swietłana Allilujewa, córka Stalina. Czy pochodzenie zdeterminowało jej los? Jej charakter? Na pewno nie mogła robić tego co chciała. Od dziecka była pod ochroną państwa. I jego obserwacją. Jako czerwona księżniczka miała wszystko, ale w tym wszystkim nie było normalności. Tata miał zadanie do wykonania jakim było przewodzenie wielkiemu Związkowi Radzieckiemu a mama sama szukała swojego miejsca u boku męża albo w jego pobliżu, los dzieci powierzając opłacanym nianiom. Swietłanie brakowało rodzicielskiej miłości. Nie była szczęśliwa. Tato miał dla niej za mało czasu a mama popełniła samobójstwo. Swietłana Allilujewa dostała pozwolenie wyjazdu za zachód . Niestety nie uszczęśliwiła jej ani USA ani Anglia. Wielokrotnie przeprowadzała się i wychodziła za mąż. Kolejne zmiany nie przyniosły jej szczęścia. A jej własne dzieci? Ilu tych mężów miała? Jaka była Swietłana jako dziecko i na jaką kobietę wyrosła ukochana córka tyrana? Odpowiem na pytanie z początku. Nie wyrosła na potwora ani na potworną kobietę czy matkę. Jako dorosła była w pierwszym rzędzie nieszczęśliwa. O córce tyrana jest w treści sporo, ale jeszcze więcej jest o samym Stalinie, jego polityce, ludziach z nim związanych i czasach stalinowskich. Ponadto książka porywająca nie jest. Myślę, że temat zbyt wąski wybrała sobie Elwira Watała i dlatego napisanie tej książki nastręczyło jej trochę kłopotu. I choć nie jest to powieść wciągająca jak wir to jednak odzwierciedla czasy stalinowskie a na ich tle maluje portret córki Józefa Stalina.

Dzieci potworów są potworami czy są tylko potworne?

357 użytkowników ma tytuł Córka Stalina. Chciała być kochaną na półkach głównych
67 użytkowników ma tytuł Córka Stalina. Chciała być kochaną na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Córka Stalina. Chciała być kochaną

Elwira Watała
Elwira Watała
Urodzona w ZSRR, absolwentka Politechniki w Charkowie i Uniwersytetu Warszawskiego, doktor filologii rosyjskiej Uniwersytetu Śląskiego i habilitacji Uniwersytetu Moskiewskiego.

Cytaty z książki Córka Stalina. Chciała być kochaną