Józef Piłsudski. Fakty i tajemnice

Okładka książki Józef Piłsudski. Fakty i tajemnice autora Sławomir Koper, 9788311127999
Okładka książki Józef Piłsudski. Fakty i tajemnice

Oceny książki Józef Piłsudski. Fakty i tajemnice

OPINIE i DYSKUSJE o książce Józef Piłsudski. Fakty i tajemnice

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Książka zapowiadała się obiecująco, ponieważ na początku pojawiło się kilka ciekawostek z życia prywatnego marszałka. Niestety im dalej, tym dominowały jedynie fakty historyczne – bardzo obszerne opisy przewrotów i relacji politycznych. Tego typu szczegóły nie mieszczą się w kręgu moich zainteresowań.

Z drugiej strony była to moja pierwsza styczność z tym autorem i jego bibliografią, więc być może książki tak po prostu wyglądają – ja się na tym nie znam 😆.

Jeśli ktoś lubi szczegółowe fakty historyczne, dokładnie opisane konflikty i rozmowy polityczne, z pewnością mu się spodoba. Natomiast jeśli liczył na więcej informacji z życia prywatnego marszałka, będzie ich zdecydowanie za mało. Niestety dla mnie lektura była dość mozolna, przez co nie dotrwałam do końca.

Z drugiej strony była to moja pierwsza styczność z tym autorem i jego...

Niestety, ale trochę się tą pozycją rozczarowałam. Liczyłam na typowe "życie prywatne Marszałka". Tym czasem dostałam typową biografię napakowaną historią, a o życiu prywatnym były wzmianki. Raz dłuższe, raz krótsze, ale nadal był to tylko drugi plan.

Ogólnie biografia sama w sobie nie była zła, jednak tak jak wspominałam - spodziewałam się czegoś innego!

Żadne tam fakty i tajemnice, nihil novi, ale - bardzo dobrze, rzeczowo, może z troche zbyt dużą sympatią napisana biografia Marszałka. Ja mam sympatii dlań jeszcze więcej, ale od autora wymagam mniej subiektywności.

Naprawdę dobre. Wiele się dowiedziałem, podobnie jak z książki o polskiej emigracji.

Stosunkowo kompetentnie napisana biografia marszałka Piłsudskiego. Z jednej strony wciągająca (Koper słynie z lekkiego stylu, nie bombarduje czytelników historyczną terminologią),z drugiej zaś niezbyt zaskakująca. Nic bowiem podczas lektury tejże książki mnie nie zszokowało, czy nawet zaskoczyło. Większość opisanych faktów i "tajemnic" z życia marszałka jest znane, szczególnie miłośnikom samego Piłsudskiego.
Dużym plusem jest bezstronność autora. Nie oskarża, a tym bardziej nie wybiela. Moim zdaniem najwyższy czas, by pisać o wielkich Polakach z początku XX wieku bez patosu i uwielbienia. Nie ma bowiem nic ważniejszego w pracy historyka od obiektywności. Koprowi się to udało.

Z książkami Kopra jest jak z komediami amerykańskimi, śmieszà nas, bawią, gdy spotykamy się z nimi pierwszy raz. Kolejne spotkania bywają rozczarowywujące. Jak każdą książkę tego autora, przeczytałam w ciągu jednego dnia, wciągające anegdoty, żywy język. Ale zraził mnie pewien fakt. Autor przepisuje fragmenty swoich książek swobodnie z jednej pozycji do drugiej. Do książki o Piłsudskim zabrałam się po skończeniu "Wpływowych kobiet dwudziestolecia ..." i odnalazłam w obu książkach identyczne, co do przecinka fragmenty. Po przeczytaniu kilku pozycji takie rzeczy rażą. Książka godna polecenia dla laików i osób nieczytających książek pana Kopra, bo dla wiernych czytelników ta książka może okazać się powtórką z późniejszych.

Gdyby choć połowę społeczeństwa miało tak obiektywne podejście do naszych historycznych bohaterów, to mielibyśmy dużo mniej zbędnych konfliktów. Konfliktów, które wynikają z idealizowania i jednostronnej oceny osób reprezentujących światopogląd zbieżny z naszym. Polecam tę biografię Marszałka, tak samo jak pozostałe książki pana Kopra. Czekam na książkę o Dmowskim.

Książka w przystępny i ciekawy sposób przybliża nam postać Józefa Piłsudskiego i czasów, w których przyszło mu żyć. Zachęca do sięgnięcia po inne pozycje dotyczące tamtych lat i wydarzeń. Odziera Piłsudskiego z mitów, pokazuje nam Go jako "człowieka", z wszystkimi wadami i zaletami.

Bardzo ciekawa pozycja opisująca Marszałka Piłsudskiego od strony prywatnej. Poznajemy jego kolejne miłości (Lewandowska, Juszkiewiczowa, Szczerbińska, Lewicka),tryb życia codziennego, przywary. Autor nie pomija również udziału Piłsudskiego w wydarzeniach politycznych tamtych lat. Książka jest napisana w taki sposób, że czyta się ją lekko i szybko co jest dużym atutem twórczości Sławomira Kopera. Polecam ją każdemu kto chce zapoznać się z życiorysem tego wielkiego człowieka. To dobry początek do tego, żeby w drugiej kolejności sięgnąć do innych biografii marszałka, takich jak np. Garlickiego. Sławomir Koper unika oceny Piłsudskiego, pozostawia ją czytelnikowi. Wiemy, że postać marszałka od lat wzbudza i wzbudzać będzie wiele kontrowersji. Mamy piewców jego postaci jako ojca niepodległości potrafiącego trzymać "za mordę" polityków tamtych czasów jak i krytyków zajadle wytykających mu przewrót majowy w 1926 r., Berezę Kartuską czy też twierdzę w Brześciu w których zamykano przeciwników politycznych. Osobiście jestem zdania, że jest to postać zbyt złożona, której jednak nie sposób ocenić w kategoriach czerni i bieli, na pewno był jednak człowiekiem odpowiednim do trudnych czasów w których żył. Książkę polecam na pewno każdemu, kto chce zmierzyć się po raz pierwszy z biografią marszałka. Jedyne co mnie denerwuje w twórczości Kopera to pojawiające się czasem tytuły w stylu "Fakty i tajemnice", "Afery i skandale" bo wydaje mi się, że Autor chwyta się tanich sposobów wzbudzenia zainteresowania zwykłego czytelnika swoją twórczością. Trudno, może to jest potrzebne patrząc na pokolenia jakie obecnie dorastają... A i zapomniałbym, na plus wydanie Bellony, która od jakiegoś czasu wypuszcza serię "Historia". Bardzo dobrze się to czyta ze względu na układ i czcionkę, książka ma przystępną cenę, twardą okładkę i kompaktowy rozmiar.

371 użytkowników ma tytuł Józef Piłsudski. Fakty i tajemnice na półkach głównych
76 użytkowników ma tytuł Józef Piłsudski. Fakty i tajemnice na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Józef Piłsudski. Fakty i tajemnice

Cytaty z książki Józef Piłsudski. Fakty i tajemnice