Hamish Macbeth i śmierć żony idealnej

- Hamish Macbeth (tom 4)
- Death of a Perfect Wife, A Hamish Macbeth Mystery
- 2013-03-29
- 2013-03-29
- Joanna Żywina
Ukochana Hamisha, Priscilla Halburton - Smythe, wraca do Lochdubh z nowym narzeczonym, więc nic dziwnego, że posterunkowy jest załamany i wszystko go drażni.
Najbardziej jednak działa mu na nerwy niejaka Trixie Thomas, idealna pani domu, która właśnie zamieszkała i namawia mieszkanki Lochdubh do zdrowego egoizmu. Gdy ktoś ucisza ją na zawsze, męska część mieszkańców miasteczka może wreszcie odetchnąć z ulgą. Hamish odetchnie dopiero, gdy znajdzie mordercę.
Kup Hamish Macbeth i śmierć żony idealnej w ulubionej księgarni
Oceny książki Hamish Macbeth i śmierć żony idealnej
387 użytkowników ma tytuł Hamish Macbeth i śmierć żony idealnej na półkach głównych- Przeczytane 308
- 2025 13
- 2023 10
- 2013 7
- Audiobooki 5
- Kryminał 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hamish Macbeth i śmierć żony idealnej
Podobnie jak poprzednie części książka lekka i przyjemna.
Podobnie jak poprzednie części książka lekka i przyjemna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię takie klasyczne angielskie (choć w tym wypadku raczej szkockie 😀) kryminały. Jestem pozytywnie zaskoczona, bo dopiero odkryłam M.C. Beaton! Mała miejscowość, w której trudno o sekrety, inteligentny policjant zakochany w dziewczynie z wyższej sfery i zamęt jaki wprowadza pojawienie się nowego małżeństwa z perfekcyjną panią domu. Czyta się błyskawicznie, bo pisarka ma lekkie pióro I świetnie opisuje ludzkie charaktery.
Bardzo lubię takie klasyczne angielskie (choć w tym wypadku raczej szkockie 😀) kryminały. Jestem pozytywnie zaskoczona, bo dopiero odkryłam M.C. Beaton! Mała miejscowość, w której trudno o sekrety, inteligentny policjant zakochany w dziewczynie z wyższej sfery i zamęt jaki wprowadza pojawienie się nowego małżeństwa z perfekcyjną panią domu. Czyta się błyskawicznie, bo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyzwoita rozrywka,
Wciągająca seria- bardzo polubiłam Hamisha.
Przyzwoita rozrywka,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca seria- bardzo polubiłam Hamisha.
Idealny kryminał na wakacje.
Idealny kryminał na wakacje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła trochę bardziej oderwana od rzeczywistości (przynajmniej w polskim pojęciu). W dalszym ciągu jednak jest to dobra, lekka lektura dla relaksu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW Loch Dabb pojawia się nowe małżeństwo, które chce założyć pensjonat. Trixie chodzi więc po sąsiadach i pyta, czy nie mają jakichś starych mebli na oddaż, bo wszystkie pieniądze zainwestowali z mężem w budynek i ziemię. Oczywiście w zamian pomaga gospodyniom, radzi. Dodatkowo bardzo angażuje się w życie lokalnej społeczności (komitet d.s. ptaków, pomoc w sprzątaniu, akcje promujące zdrowie). Aż dziw, że pewnego dnia umiera i w dodatku okazuje się, że została otruta. Pytaniem pozostaje, kto mógł chcieć się pozbyć idealnej Trixie Thomas. Zazdrosna żona, palący lekarz, sceptyczny posterunkowy? Jak zawsze Hamish podąża tropem zagadki!
Powrót autorki do formy. Słuchało się przyjemnie, historia była spójna i składna. Dodatkowymi smaczkami były prywatne zawirowania Hamisha z Priscillą.
W Loch Dabb pojawia się nowe małżeństwo, które chce założyć pensjonat. Trixie chodzi więc po sąsiadach i pyta, czy nie mają jakichś starych mebli na oddaż, bo wszystkie pieniądze zainwestowali z mężem w budynek i ziemię. Oczywiście w zamian pomaga gospodyniom, radzi. Dodatkowo bardzo angażuje się w życie lokalnej społeczności (komitet d.s. ptaków, pomoc w sprzątaniu, akcje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ Hamishem to już tak jest , że akcja powolna. Bohaterowie charakterystyczni i mamy miłą lekturę na jesienne wieczory .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMusli , zupa z pokrzyw , kawa z mniszka lekarskiego zamiast steków z frytkami - tak próbują karmić mężów żony z Lochdubth zafascynowane ideami , które wpaja im nowa mieszkanka. Sprytnie narzucająca swoją wolę kobieta wkrótce zostaje zamordowana .
W czwartym tomie cyklu o inteligentnym , sympatycznym posterunkowym ze szkockiej wsi - Hamishu Macbethcie widać już schemat jakim posługuje się autorka.
Życie traci najmniej lubiana , irytująca osoba . Hamish wzdycha do arystokratki - Priscilli i mimo komplikacji chyba nie jest bez szans . Przełożeni rzucają posterunkowemu kłody pod nogi ale on dzięki zdrowemu rozsądkowi rozwiązuje sprawę. Żeby czytelnika nie znużyła ta powtarzalność należałoby robić spore przerwy między poszczególnymi tomami.
Sprawą , na którą często się natykam w angielskich kryminałach i w tym również , jest podkreślanie nierówności klasowych. Ja - dziecko PRL-u uwżam to za przeżytek ale dla Brytyjczyków to najwyraźniej jest ważne.
Czyta się gładko , można się zrelaksować.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW czwartym tomie cyklu o inteligentnym , sympatycznym posterunkowym ze szkockiej wsi - Hamishu Macbethcie widać już schemat...
Hamish Macbeth to postać nietuzinkowa.
Oryginalny posterunkowy, na niezwykłym posterunku, który łączy w sobie cechy domu mieszkalnego i instytucji publicznej, a wszystko to w maleńkiej miejscowości Lochdubh, gdzie wydawałoby się, że nic się nie dzieje. Z reguły zresztą tak jest i Hamish ma niewiele pracy, poza integrowaniem się z miejscową społecznością😉
Jednak dziwnym trafem, już po raz czwarty, Hamish musi się zmierzyć z morderstwem i spróbować znaleźć sprawcę - mimo, że jego przełożeni traktują go raczej jak piąte koło u wozu, niż oficera policji. Inspektor Blair ma go za wiejskiego głupka i nie pomaga fakt, że Hamish przyczynił się już do rozwiązania kilku spraw.
To uczucie jest oczywiście obopólne i Hamish odwzajemnia niechęć do Blaira, z całym swoim subtelnym zdecydowaniem, mocą ironii i spokojną naturą.
Te przymioty charakteru pozwalają mu przetrwać niejedną zniewagę, a jednocześnie równoważą ognisty temperament, który też w Hamishu drzemie i kiedy trzeba (choć czasem, też niestety, kiedy nie trzeba😉) budzi się do życia 😁
A co mamy w tej części?
Morderstwo Trixie Thomas, której okropny charakterek dał się we znaki prawie wszystkim mieszkańcom Lochdubh, choć wprowadziła się tutaj niedawno.
Podejrzanych jest więc wielu.
I tylko Hamish stosując swoje niekonwencjonalne metody jest w stanie podołać śledztwu, choć oczywiście oficjalnie prowadzi je inspektor Blair 😉
Jak to się skończy, przekonajcie się sami.
Ja mogę tylko zapewnić, że wbrew rozmiarom, poszczególne części serii o Hamishu stanowią dobrą i niegłupią rozrywkę.
Barwne i wyraziste postaci, błyskotliwe dialogi oraz ciekawa intryga sprawiają, że czyta się szybko i intensywnie.
Polecam, szczególnie wielbicielom czarnego humoru. 😊
Hamish Macbeth to postać nietuzinkowa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozornie nieco fajtłapowaty, chaotyczny, niekiedy brany za wariata 😁, w rzeczywistości człowiek o dobrym sercu i bystrym umyśle.
Relaksidło choć tego humoru jak na lekarstwo.
Relaksidło choć tego humoru jak na lekarstwo.