Wieża milczenia

- 2013-03-01
- 2013-03-01
Młoda kobieta ginie na osnutych mrokiem ulicach Lansing w stanie Michigan. Niezwykle skrupulatny zabójca nie pozostawia po sobie żadnych śladów. Detektyw Evelyn Thomsen oraz Scott Winton, osobliwy wykładowca wyrzucony z Yale, prowadzą równoległe śledztwa, lecz nie udaje im się ustalić żadnego motywu zbrodni. Gdy seryjny morderca odbiera życie kolejnym osobom, dobierając ofiary wedle jedynie sobie znanego klucza i wykorzystując cały arsenał narzędzi, nikt nie może trafić na jego trop. Kiedy cały kraj ogarnia panika, Scott Winton odkrywa poszlakę, która prowadzi na drugi koniec świata i pozwala powiązać ze sobą wszystkie morderstwa.
Kup Wieża milczenia w ulubionej księgarni
Oceny książki Wieża milczenia
4614 użytkowników ma tytuł Wieża milczenia na półkach głównych- Przeczytane 2 760
- Chcę przeczytać 1 793
- Remigiusz Mróz 40
- 2018 35
- 2019 31
- Kryminał 21
- 2017 18

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wieża milczenia
Piszę to z żalem ale dla mnie to nie to. To nie ten Remek, którego znam z innych powieści. Myślę, że istotny jest tu aspekt jego debiutu. Wiadomo, że z czasem każdy autor się rozwija. Nie porwała mnie ta lektura. Początek czyta się ciężko, bohaterowie irytują i wydają się trochę dziecini. Całej historii też nie kupuję. Poza tym- to już moja osobista preferencja ale nie lubię osadzania fabuły w Stanach, nadawania bohaterom amerykańskich imion i w ogóle poruszania się w tym w założeniu "ciekawszym" świecie. Dla mnie wcale ciekawszy nie jest. Dużo bardziej doceniam nasze polskie podwórko (jak w późniejszych książkach autora). Z pozytywów to zaskoczyłam się trochę rozwojem sytuacji. W tej historii o fanatyku religijnym było coś więcej. Pod koniec książki akcja nabiera tępa i trochę łatwiej się zaangażować w tę opowieść. Z kwestii czysto pisarskich- nie podobało mi się celowe przyśpieszanie/skracanie opisów niektórych zdarzeń. Tam gdzie czułam, że można było napisać więcej autor kwitował temat jednym zdaniem. Poza tym w pewnych momentach ciężko było mi połapać się o czym mowa, a z kolei w innych pewne kwestie były powtarzane aż nadto dosłownie. Sam pomysł i zarys fabuły nie jest zły. Ale jego realizacja nie dała mi szansy łapczywie pochłonąć tej historii jak mam to w zwyczaju z innymi Mroza. Szkoda.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGinie młoda kobieta. Jej narzeczony współpracując z FBI rozpoczyna śledztwo, aby dopaść winnego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka o zemście. Bardzo mi się podobała postać Scotta, który w każdej sytuacji potrafił zachować zimną krew.
Niestety zawiodłam się na tej pozycji. Początek od razu mnie wciągnął fabuła była dynamiczna i interesująca. Gdzieś mniej więcej w połowie książki zaczyna być nudno i momentami niezrozumiale. Lektura zaczęła mnie męczyć. Nie jest to całkowicie zła książka jednak zdecydowanie do dopracowania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajny debiut. Mocno czuć tutaj Koontzowe klimaty z pokazaniem umysłu zabójcy. jednak w drugiej polowie praktycznie to znika. Dla fanów Mroza pozycja obowiązkowa.
6.5/10 ale cztery gwiazdki co by za nisko na Goodreads nie stało 😀
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to6.5/10 ale cztery gwiazdki co by za nisko na Goodreads nie stało 😀
Cos poszlo nie tak .Poczatek udany.Akcja toczy sie szybko, dopoki Scott Winton wraz z Evelyn Thomsen pojechali do Singapuru rozwiazac zagadke tajemniczych morderstw.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek zapowiadał ciekawą historię. Zostaje zamordowana partnerka Scotta Wintona, a po niej giną następne osoby. Morderca staje się coraz brutalniejszy. „Nogi i ręce Graysona zostały porąbane na małe kawałki i umieszczone obok siebie, zupełnie jakby ktoś układał postać człowieka z zapałek. Jedyną częścią ciała, która została oszczędzona, była głowa odseparowana od reszty tułowia.” Prywatne śledztwo prowadzi Scott i policjantka Evelyn Thomsen. Po dobrym początku fabuła coraz bardziej się rozłaziła. Męczyło mnie czytanie i po jego zakończeniu najbardziej cieszyło mnie, że dotarłam do końca. Dużo zbędnych opisów, wolne tempo akcji, motywacje bohaterów mało prawdopodobne, sztuczne dialogi. Można przeczytać, aby poznać debiut Mroza, ale nie jest to rewelacja.
Początek zapowiadał ciekawą historię. Zostaje zamordowana partnerka Scotta Wintona, a po niej giną następne osoby. Morderca staje się coraz brutalniejszy. „Nogi i ręce Graysona zostały porąbane na małe kawałki i umieszczone obok siebie, zupełnie jakby ktoś układał postać człowieka z zapałek. Jedyną częścią ciała, która została oszczędzona, była głowa odseparowana od reszty...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek był bardzo dobry, z przymknięciem oka na absurd jakim jest włączanie cywila do śledztwa. Jednakże od momentu przeniesienia akcji do Singapuru jakoś spada całkowicie i dla mnie była nieinteresująca. Przez końcówkę musiałem się przemęczyć. Ostatecznie jest to całkiem dobra książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziewczyna Scotta Winton zginęła pewnej nocy podczas powrotu do domu. Mężczyzna chce wyjaśnić zagadkowe morderstwo. W dodatku niedługo później mają miejsce kolejne zabójstwa, a także zamach na życie znanego polityka. Wszystkich tych spraw z pozoru nic nie łączy, jednakże mają coś wspólnego.
Twórczość Mroza poznałam od czytania serii Chyłka. Teraz miałam okazję przeczytać jego debiut i podobał mi się. Książka jest wciągająca, fabuła nie jest oczywista, za co cenię twórczość autora. Czytelnik chce się dowiedzieć co wydarzy się dalej, szczególnie, że powieść jest wielowątkowa. Bardzo lubię bohaterów jakich kreuje Mróz, albowiem różnią się od siebie oraz są wyraziści. W książce nie zabraknie napięcia, zaskakujących zawrotów akcji 💕
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTwórczość Mroza poznałam od czytania serii Chyłka. Teraz miałam okazję przeczytać...
Bardzo dobra intryga, polecam
Bardzo dobra intryga, polecam