Urodziłam się nad Bajkałem

Okładka książki Urodziłam się nad Bajkałem autora Bełła-Chan Skwarska, 9788361065777
Okładka książki Urodziłam się nad Bajkałem
Bełła-Chan Skwarska Wydawnictwo: MWK Sp. z o.o. reportaż
reportaż
2012-01-01
2012-01-01

Kup Urodziłam się nad Bajkałem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Urodziłam się nad Bajkałem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Urodziłam się nad Bajkałem

Bełła-Chan Skwarska urodziła się w 1946 roku w Buriacji, buddyjskim kraju nad Bajkałem, gdzie zamieszkiwały plemiona mongolskie.
Buriaci to niewielki naród, który kiedyś koczował na stepach za Bajkałem, a teraz buduje rosyjskie drewniane domy. Latem natomiast przenosi się do jurt.

Jak już wiemy, akcja toczy się w buddyjskim kraju, nie obyło się więc bez nawiązywania do buddyzmu, do przekazów, filozofii Buddy. Są to mądrości posiadające moc.
Autorka ponadto przytacza anegdoty z przesłaniem, które usłyszała od rodziców, gdy była jeszcze dzieckiem. Jak sama twierdzi, każda wschodnia historia posiada morał.

Bełła opisuje również ciekawostki, wydarzenia z życia rodziców, zanim pojawiła się na świecie. Ojciec weteran wojenny, który pochodzi z wpływowej, bogatej książęcej rodziny, oraz matka, która po otrzymaniu dyplomu lekarza, została wysłana na front, by zajmować się rannymi i chorymi.

Powrót do przeszłości autorki, to powrót tylko do jej dzieciństwa. Nie są przedstawione jej dalsze losy.

Jest bliska, wpadająca czasami w słowotok niania, która największą miłością kochała swoją krowę, jest solidny rosyjski piec, a na nim suszone grzyby oraz oczywiście miejsce do spania, natomiast w nim, znajdujące się ciasto drożdżowe lub smaczne, pachnące drożdżówki. Na zewnątrz stoi kombi składak, czyli kilka marek w jednym i wesoło biega różowy prosiak, który niestety będzie sobie tak dreptał do czasu...
Jest niezmącona niczym swawola u babci na wsi, galop na koniu po stepie i wieczorne gry w karty przy lampie naftowej. Bajka dla dziecka.
Dokładnie taka jest ta książka, prosta codzienność na Syberii i jej uroki, otoczone pokrytymi tajgą górami, stepami oraz pięknem słów i mądrości.

Buddowie nauczali, że każdy moment życia niesie ze sobą coś pozytywnego, jeśli odbieramy go z pozytywnie nastawionym umysłem. I właśnie z tak otwartym, aprobującym umysłem zapoznawałam się z treścią lektury, dlatego dla mnie jej wydźwięk jest całkowicie dodatni.
Może tylko trochę doskwierał fakt, iż pozycja ta leci na łeb na szyję. Jednak moja wygoda woli od rozdziału do rozdziału, ze świadomością sukcesywnego domykania. Przerywanie w trakcie procesu trwania chyba nikogo nie satysfakcjonuje ;-)

Przepiękna, wciągająca książka, która potrafi przenieść czytelnika w inny świat. Książka, w sposób humorystyczny, przekazuje dużo mądrości życiowej. Książkę czyta się bardzo szybko i po skończeniu chce się więcej. Bardzo chciałabym, aby autorka napisała coś jeszcze. Jestem pewna, że ktoś o tak ciekawym życiu ma bardzo dużo do przekazania. Mało jest tak wartościowych książek.

Piękna opowieść przedstawiona oczami sześcioletniej, wrażliwej dziewczynki. Autorka przenosi nas do swojego dzieciństwa w Burjacji. Polecając tę książkę nasuwają się słowa: ciepło, spokój, harmonia.

73 użytkowników ma tytuł Urodziłam się nad Bajkałem na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Urodziłam się nad Bajkałem na półkach dodatkowych