Infekcja

- Life Support
- 2013-02-08
- 2013-02-08
- Jan Kraśko
Na ostry dyżur do szpitala w Springer w Bostonie zostaje przyjęty staruszek z objawami choroby Alzheimera. Wstępne badanie nie ujawnia żadnych dolegliwości neurologicznych. Podejrzewając udar mózgu, doktor Toby Harper nakazuje wykonanie tomografii komputerowej. W czasie, gdy reanimuje kolejnego pacjenta, jej podopieczny dosłownie rozpływa się w powietrzu.
Kilkanaście dni później do szpitala trafia mężczyzna z takimi samymi objawami, jak u nadal nie odnalezionego Harry'ego Slotkina. Obu wcześniej leczył doktor Carl Wallenberg. Pacjent umiera, a Toby, wbrew woli Wallenberga, aranżuje sekcję zwłok. Diagnoza nie pozostawia wątpliwości co do przyczyny śmierci: zarażenie chorobą szalonych krów.
Kilka innych tajemniczych zgonów, których wyjaśnieniem zajmuje się Toby, wskazuje coraz wyraźniej, że to nie epidemia, lecz rezultat czyjegoś świadomego działania. Tropy prowadzą do luksusowego domu opieki, w których Wallenberg i jego współpracownicy przeprowadzają eksperymenty medyczne na starcach, wszczepiając im hormony...
Kup Infekcja w ulubionej księgarni
- 2018 46
- 2013 31
- 2014 30

OPINIE i DYSKUSJE o książce Infekcja
Dużo mocnych scen. Książka napisana w latach 90-tych i myślę, że późniejsze pozycje są dużo lepsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomimo tego, że moim zdaniem poprzednie części były ciekawsze ta również trzyma wysoki poziom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna! Ciekawie prowadzona fabuła, wstrząsające medyczne akcje, osamotniona harda lekarka przeciw bandzie psychopatów. Nie mogłam się oderwać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamietam ten fragment, kiedy rodzi laska to cos. Wtedy tak sie zasmialam, ze wyobraznia niezle poniosla autorke, ale...przeciez wlasnie o to chodzi w ksiazkach! Potem, jak juz wyjasnilo sie, co sie wyprawia, wszystko nabiera sensu, ba, moglabym powiedziec, ze wszystko jest mozliwe, hihi. Wspaniala uczta intelektualna. No dla mnie bomba. Chcialabym wysluchac o wiele wiecej jej ksiazek, bo z czytaniem ten wieczny brak czasu, a slucha sie wysmienicie!
Pamietam ten fragment, kiedy rodzi laska to cos. Wtedy tak sie zasmialam, ze wyobraznia niezle poniosla autorke, ale...przeciez wlasnie o to chodzi w ksiazkach! Potem, jak juz wyjasnilo sie, co sie wyprawia, wszystko nabiera sensu, ba, moglabym powiedziec, ze wszystko jest mozliwe, hihi. Wspaniala uczta intelektualna. No dla mnie bomba. Chcialabym wysluchac o wiele wiecej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInfekcja” to najbardziej medyczna książka Tess Gerristsen, jaką do tej pory przeczytałam.
Dr Harper od lat pracuje na szpitalnej izbie przyjęć i była przekonana, że już nic w pracy jej nie zaskoczy. A jednak dzieje się coś takiego. Pewnego dnia do szpitala trafia starszy mężczyzna z typowymi objawami Alzheimera, który nagle "znika" ze szpitalnego łóżka. Kilka dni później do szpitala trafia kolejny pacjent z bardzo podobnymi objawami… Niestety umiera, a badania nie wyjaśniają przyczyny jego śmierci.
Ofiary łączyło miejsce zamieszkania – luksusowy ośrodek dla seniorów Brant Hill. Harper postanawia rozpocząć prywatne śledztwo i dowiedzieć się, czy pozostałym pensjonariuszom też coś grozi.
Mamy tutaj bardzo rozbudowany wątek medyczny z mnóstwem opisów, jest śledztwo i duży spisek. Wszystko, czego można chcieć od kryminały medycznego. Jednak widać też, że to książka sprzed prawie 30 lat… Raz: nie da się ukryć, że medycyna mocno się przez te lata rozwinęła i gdyby akcja książki działa się teraz, sprawa potoczyłaby się zupełnie inaczej 😜 Dwa: sama autorka bardzo się pisarsko rozwinęła. Gdybym nie wiedziała, kto „Infekcję” napisał, to obstawiałabym bardziej Robina Cooka niż Tess Gerritsen (i to żaden zarzut, Cooka też bardzo lubię). To chyba dlatego, że opisy medyczne zdominowały cześć obyczajową, a to z nią autorkę najbardziej kojarzę.
Książkę czyta się bardzo dobrze, akcja jest płynna, wątki na końcu spinają się we w miarę sensowną całość. Jeśli ten gatunek lubicie, ta powieść powinna wam się spodobać.
Więcej recenzji na profilu https://www.instagram.com/sczytalim/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDr Harper od lat pracuje na szpitalnej izbie przyjęć i była przekonana, że już nic w pracy jej nie zaskoczy. A jednak dzieje się coś takiego. Pewnego dnia do szpitala trafia starszy mężczyzna z typowymi objawami Alzheimera, który nagle "znika" ze szpitalnego łóżka. Kilka dni później do...
Gerritsen doskonale łączy elementy medycyny, kryminału i horroru, budując atmosferę zagrożenia i niepewności. "Infekcja" wyróżnia się wnikliwymi opisami procedur medycznych i dynamiczną akcją, która pochłania czytelnika. To idealna pozycja dla fanów thrillerów o tematyce medycznej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDr Harper, lekarz na SOR-ze, której zaginie starszy mężczyzna podczas reanimacji innej osoby to początek wciągającej i mającej wiele zwrotów akcji książki. Środowisko lekarskie najchętniej by się jej pozbyło ze szpitala, ale jej przełożony staje po jej stronie. Po chwili zaczynają do niej trafiać kolejne osoby z podobnymi objawami, czy to początek infekcji w tej dzielnicy, czy tez ktoś wypuścił na rynek nowy produkt. gdy zaczyna zbliżać się do poznania prawdy, staje się niewygodna i trzeba sie jej pozbyć.
Książka, która w kilku momentach daje do myślenia i rozważań moralnych, jak my byśmy postąpili na jej miejscu. Ostatnie strony pozostawiają wątki do przemyśleń.
Dr Harper, lekarz na SOR-ze, której zaginie starszy mężczyzna podczas reanimacji innej osoby to początek wciągającej i mającej wiele zwrotów akcji książki. Środowisko lekarskie najchętniej by się jej pozbyło ze szpitala, ale jej przełożony staje po jej stronie. Po chwili zaczynają do niej trafiać kolejne osoby z podobnymi objawami, czy to początek infekcji w tej dzielnicy,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEmocjonujący do ostatniej strony psychodeliczny thriller medyczny.... Na dwa popołudnia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja ulubiona pozycja Tess Gerritsen. Dużo dobrych opisów procedur medycznych. Bardzo zgrabnie poprowadzony wątek spisku i hodowli tkanek in vivo. Przypomina pierwsze książki Robina Cooka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpoko ksiazka, dobrze sie czyta, jak to u Tess- wciagajaca. Ksiazka bodaj z 1995 r wiec i aktorka troche mniej doswiadczona byla i czasy tez inne (dziwi i smieszy koniecznosc korzystania ze stacjonarnych telefonow chocby:). Bez efektu wow, bez zachwytow wielkich, irytujace troche przeciaganie sprawy na zasadzie: no koedy wreszcie wszyscy sie zorientuja, o co tu chodzi. Czegos mi braklo (dopracowania fabuly;),ale naprawde spoko, polecilbym.
Spoko ksiazka, dobrze sie czyta, jak to u Tess- wciagajaca. Ksiazka bodaj z 1995 r wiec i aktorka troche mniej doswiadczona byla i czasy tez inne (dziwi i smieszy koniecznosc korzystania ze stacjonarnych telefonow chocby:). Bez efektu wow, bez zachwytow wielkich, irytujace troche przeciaganie sprawy na zasadzie: no koedy wreszcie wszyscy sie zorientuja, o co tu chodzi....