Mój łagodny bliźniak

- Mein sanfter Zwilling
- 2013-02-06
- 2013-02-06
- Małgorzata Bochwic-Ivanovska
* Nino Haratischwili pochodzi z Gruzji, mieszka i tworzy w Niemczech, jest tam uznana za wielkie odkrycie ostatnich lat; ta książka jest nominowana do nagrody Hotliast 2011
* porywająca opowieść o wielkiej miłości, jej kolejnych dramatycznych odsłonach, fatalnej namiętności i niespełnieniu
Stella i Ivo są przybranym rodzeństwem. Poznali się, gdy byli małymi dziećmi, kiedy jej ojciec nawiązał romans z jego matką. Najpierw byli tylko towarzyszami zabaw w ogrodzie, lubili się i wzajemnie wspierali. W pewnym momencie nie potrafili już sobie wyobrazić życia bez siebie, co stało się przyczyną dramatu. Ich drogi się rozchodzą, by po siedmiu latach znowu się połączyć. Razem wyjeżdżają do Gruzji, gdzie chcą znaleźć odpowiedzi na wszystkie dręczące ich pytania i uporać się z przeszłością.
Kup Mój łagodny bliźniak w ulubionej księgarni
Oceny książki Mój łagodny bliźniak
540 użytkowników ma tytuł Mój łagodny bliźniak na półkach głównych- Chcę przeczytać 341
- 2013 5
- 2019 4
- Kaukaz 3
- Ebook 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mój łagodny bliźniak
Jak zwykle proza autorki trzyma poziom i klimat. Historia relacji dwojga bohaterów jak i pozostałych postaci bardzo ciekawa i emocjonująca. Co prawda
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toze wszystkich książek pani Haratischwili ta zajęłaby na mojej osobistej liście pewnie ostatnie miejsce, ale zdecydowanie jest to bardzo dobra powieść.
Rzecz o bardzo toksycznych relacjach. Parę, przybrane rodzeństwo, zaczyna łączyć coś więcej niż tylko braterska miłość. Od tej pory on ciągnie ją w dół, w alkohol, narkotyki, przygodny seks dla zemsty. Nie polubiłam Stelli. Dorosła kobieta, matka i żona, wiedząc, że odnowienie relacji z Ivo nie przyniesie nic dobrego, idzie w ten związek jak ćma do świecy. Zostawia rodzinę, pracę, najpierw desperuje, pije i pali, potem rusza za bratem do Gruzji, żeby oboje uporali się z przeszłością. Grzebiąc i mieszając w przeszłości innych. Co rzadko kończy się dobrze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepadłam w tej książce. Niepowtarzalny styl opowieści Nino Haratischwili daje o sobie znać już w tej debiutanckiej powieści. Mimo, że daleko jej do „ Ósmego zycia” czy „Coraz mniej światła”, to i tak czyta się to wspaniale. Destrukcyjna, desperacka miłość, wojna, historia rodzinnych traum i wielkich namiętności. Piękna powiesc.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to6
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam bardzo mieszane uczucia wobec tej książki. Z jednej strony pomysł na fabułę oraz umiejscowienie części akcji w Gruzji w pierwszych latach po rozpadzie ZSRR były ciekawymi zabiegami, z drugiej zaś, nie do końca rozumiałem motywów postępowania głównych bohaterów książki i niekiedy gubiłem się w narracji. Jeśli chodzi o twórczość Nino Haratischwili bardziej podobały mi się dwa tomy "Ósmego życia" oraz "Kotka i generał".
Mam bardzo mieszane uczucia wobec tej książki. Z jednej strony pomysł na fabułę oraz umiejscowienie części akcji w Gruzji w pierwszych latach po rozpadzie ZSRR były ciekawymi zabiegami, z drugiej zaś, nie do końca rozumiałem motywów postępowania głównych bohaterów książki i niekiedy gubiłem się w narracji. Jeśli chodzi o twórczość Nino Haratischwili bardziej podobały mi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie polubiłam bohaterów - on wie lepiej, że ona nie jest szczęśliwa w małżeństwie mimo że nie widzieli się kilka lat, ona zostawia rodzinę żeby z nim wyjechać. Plus trudne wspólne dzieciństwo, które wydaje się usprawiedliwiać czyny dorosłych ludzi. Wolę pózniejsze książki autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść nie dla wszystkich, albo od razu pokochacie albo od razu was odrzuci. Ja pokochałam. Przepiękna historia o zagubieniu, poszukiwaniu i oczywiście miłości, o wszystkich odcieniach uczuć. Bardzo emocjonalna, wciągająca i intrygująca. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam mocno mieszane uczucia po przeczytaniu tej książki. Pomysł ciekawy, ale narracja nie do końca do mnie przemawia... spodziewałam się czegoś więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko mi się wypowiadać na temat pisarki ponieważ to moja pierwsza książka tej autorki. Ze smutkiem muszę przyznać, że nasz pierwszy raz jest średnio udany. Autorka przeplata wątki tak, że czasami ciężko się połapać. Nie zniechęcam się jednak i Kotkę i Ósme życie też przeczytam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ósme życie" to jedna z moich ulubionych książek. Niezwykła, mocna, wybitna. Ta jest zupełnie inna. Nie jestem do niej przekonana. Może dlatego, że mam problem zarówno z femme fatale w literaturze jak i z mrocznymi mężczyznami, którzy niszczą wszystko, co spotkają na swojej drodze. To nagłe przeniesieni akcji do Gruzji to takie "ale o co chodzi". A jednak talent Haratischwili sprawia, że ta historia poranionych dzieci, które zmieniają się w poranionych dorosłych łapie chwilami za gardło.
"Ósme życie" to jedna z moich ulubionych książek. Niezwykła, mocna, wybitna. Ta jest zupełnie inna. Nie jestem do niej przekonana. Może dlatego, że mam problem zarówno z femme fatale w literaturze jak i z mrocznymi mężczyznami, którzy niszczą wszystko, co spotkają na swojej drodze. To nagłe przeniesieni akcji do Gruzji to takie "ale o co chodzi". A jednak talent...