Jako w niebie tak i na ziemi

Okładka książki Jako w niebie tak i na ziemi autora Andrzej Mleczko, 9788324402144
Okładka książki Jako w niebie tak i na ziemi
Andrzej Mleczko Wydawnictwo: Wydawnictwo Iskry satyra
satyra
Jako w niebie tak i na ziemi
2012-11-01
2012-11-01
978-83-244-0214-4

Kup Jako w niebie tak i na ziemi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jako w niebie tak i na ziemi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jako w niebie tak i na ziemi

Książka zakupiona na pchlim targu z różnymi ilustracjami. Ciekawa do poczytania i pooglądania. Dobra odskocznia od innych książek.

Najnowsze dzieło jednego z moich ( i zapewne nie tylko moich) ulubionych polskich satyryków Andrzeja Mleczki. Niezwykle wnikliwego obserwatora i komentatora naszej polskiej rzeczywistości: politycznej, społecznej, moralnej i obyczajowej w szeroko rozumianym znaczeniu tego słowa.

Autor znakomicie łączący rysunek i słowo, podszyte humorem i ironią(czasami gorzką),tym razem dotyka naszej duchowości, Kościoła, religii i religijności w jej różnie widzianych aspektach i konfiguracjach.Piętnuje przy tym głupotę, chamstwo, chciwość, nietolerancją, nepotyzm, demagogię, dwulicowość i narodowe przywary Polaków. Wszystko to utrzymane na wysokim intelektualnym poziomie, nacechowane oryginalnością formy, treści i świeżością spojrzenia. Książka bawi, uczy, zaskakuje, szokuje ale i zmusza do refleksji nad stanem otaczającego nas świata i nas samych.

To znakomita pozycja dla wszystkich miłośników dobrej i ambitnej polskiej satyry, oraz tych wszystkich, dla których to, co dzieję się codziennie wokół nas nie jest zupełnie obojętne.

Taka sympatyczna jako całość, ale poszczególne rysunki to już różnie bywało. Niektóre fajne a inne takie sobie.

23 użytkowników ma tytuł Jako w niebie tak i na ziemi na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Jako w niebie tak i na ziemi na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jako w niebie tak i na ziemi

Okładka książki 25 lat emocji Mariusz Cieślik, Renata Dolińska, Aga Kozak, Andrzej Mleczko, Nina Terentiew, Katarzyna Wajda (dziennikarka)
Okładka książki Smoczek Marian z Drakosławic. Bajki na dobranoc Andrzej Mleczko, Ewa Mleczko
Smoczek Marian z Drakosławic. Bajki na dobranoc Andrzej Mleczko, Ewa Mleczko

Cytaty z książki Jako w niebie tak i na ziemi

Dodaj cytat z książki Jako w niebie tak i na ziemi