Atak rozpaczy

literatura podróżnicza
2012-10-29
1994-01-01
978-83-61968-11-5

Kup Atak rozpaczy w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Atak rozpaczyi

W magicznym świecie najwyższych gór i ich zdobyców

5793 691 480

Oceny książki Atak rozpaczy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Atak rozpaczy

W historię himalaizmu Artur Hajzer wszedł wyjątkowo mocno, gdy w roku 1989 wraz z Januszem Majerem dokonał spektakularnej akcji ratunkowej na Mount Evereście. Jeden z najlepszych polskich wspinaczy wysokogórskich, współtwórca programu Polski Himalaizm Zimowy. Tu otrzymujemy obraz najciekawszych polskich lat w Górach Wysokich, gdy Leszek Cichy, Wanda Rutkiewicz, Jerzy Kukuczka i wielu innych (w tym autor) podbijali Dach Świata. A że autor miał lekkie pióro, czyta się to bardzo dobrze.

Kolejna książka o polskich himalaistach... trochę nietypowa, gawędziarska, wydana kieszonkowo na śliskim papierze, z mnóstwem fotografii. Bałaganiarska czasowo, na szczęście mamy kolorystyczną linię czasową na każdej stronie - więc wiemy, która to wyprawa: Tirich Mir'83, Lhotse'85, Alpy'84, Kanchenjunga 85/86, Manaslu'86, Annapurna '87 czy może Tatry '80 lub Lhotse'87. Refleksje i wspominki autora. Przewijają się słynne nazwiska polskich himalaistów lat '80 - Andrzej Czok, Jerzy Kukuczka, Kurtyka, Krzysztof Wielicki, Wanda Rutkiewicz.
Hajzer zginął podczas wyprawy na Gaszerbrum w lipcu 2013. Wycofując się z obozu III do II 7 lipca 2013 odpadł od jednej ze ścian Kuluaru Japońskiego - spadł około 500 m.

Napisana z humorem i swadą. Warto.

Napisana z humorem i swadą. Warto.

1037 użytkowników ma tytuł Atak rozpaczy na półkach głównych
288 użytkowników ma tytuł Atak rozpaczy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Atak rozpaczy

Cytaty z książki Atak rozpaczy

Dodaj cytat z książki Atak rozpaczy