Odwrotna strona zwierciadła. Próba historii naturalnej ludzkiego poznania

- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- Biblioteka Myśli Współczesnej
- Die Rückseite des Spiegels
- 1977-01-01
- 1977-01-01
- Krzysztof Wolicki
Człowiek jest dla przyrodnika istotą żywą, która swoje właściwości i zdolności, z wybitnymi uzdolnieniami poznawczymi włącznie, zawdzięcza ewolucji, owemu przez eony trwającemu stawaniu się, w którego toku wszystkie organizmy zmagały się z danymi z rzeczywistości i, jak zwykliśmy mówić, przystosowywały 'się do nich.
Ten filogenetyczny tok zdarzeń jest procesem poznawczym, gdyż wszelkie „przystosowanie do” określonej danej z rzeczywistości zewnętrznej oznacza pobranie przez system organiczny pewnej dozy „informacji” o tej danej.
...poznawcze osiągnięcia kultury, zdobywanie i gromadzenie wiedzy, dochodzą do skutku dzięki procesom analogicznym w zasadzie do tych, które sprawiają przyrost wiedzy w rozwoju filogenetycznym. Jest to dziwne i nieoczekiwane, gdyż na gromadzenie wiedzy ponadindywidualnej, ujętej tradycją, składają się, jako sprawności w zdobywaniu wiedzy, inteligencja i rozeznanie pojedynczego człowieka. Kultura w tajemniczy i nieco niesamowity sposób pochłania i przetrawia jednostkowe dokonania swych nosicieli.
Kup Odwrotna strona zwierciadła. Próba historii naturalnej ludzkiego poznania w ulubionej księgarni
Oceny książki Odwrotna strona zwierciadła. Próba historii naturalnej ludzkiego poznania
83 użytkowników ma tytuł Odwrotna strona zwierciadła. Próba historii naturalnej ludzkiego poznania na półkach głównych- Chcę przeczytać 70
- 1. 13. Kanon 1
- EWO 1
- Psychologia 1
- Popularnonaukowe 1
- Literatura austriacka 1
- Humanistyka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odwrotna strona zwierciadła. Próba historii naturalnej ludzkiego poznania
O ile "Tak zwane zło" tego autora, czytane kilka lat temu, mi się bardzo podobało, tak tutaj miałem poczucie, że brakuje mi kompetencji w zakresie nauk przyrodniczych, aby to kompetentnie ocenić. Na wywodzie bardzo trudno mi się było skupić i w zasadzie po zakończeniu lektury nie wiem, o czym to było i dlaczego to jest ważne. Wyłowiłem tylko kilka interesujących fragmentów.